Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ.. Ή ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ???

Κραυγή SOS...??? Ή Αποπροσανατολι... S(m)OS???
Στους «Εργολήπτες Χαλκιδικής» δημοσιεύεται εδώ και λίγες ώρες ένα κείμενο που παρουσιάζει σε ιδιαίτερα δραματικό ύφος την πορεία εκφασισμού της Ιερισσού. 

Αν στους πολύ περίεργους καιρούς που διανύουμε, συμπεριλάβουμε  τη ραδιουργία, τον τυχοδιωκτισμό και τις παραπλανητικές μεθόδους που συλλήβδην εφαρμόζει  το ανελεύθερο μόρφωμα, που έχει επιβάλει το νόμο του στην περιοχή είμαστε αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη δυσπιστία αυτή την «κραυγή αγωνίας» που έρχεται από
την Ιερισσό.


Η δυσπιστία μας πηγάζει από κάποιες διατυπώσεις αυτού του κειμένου, στο οποίο σίγουρα γράφονται πολλές αλήθειες, αλλά αποκρύπτονται και πολλές άλλες κατά τη γνώμη μας ίσως πιο ουσιαστικές, ενώ υπάρχουν μέσα σ' αυτό ανακρίβειες και αντιφάσεις.

«Πατώντας» λοιπόν,  επάνω σ’ αυτές τις διατυπώσεις θα επιχειρήσουμε να δώσουμε το στίγμα της δυσπιστίας που μας προκάλεσε η δημοσίευση του.

Η πρώτη ανακρίβεια εντοπίζεται στην αρχή κιόλας του κειμένου, όπου αναφέρονται τα εξής:«Σαν κάτοικοι του τόπου αυτού συμμετέχουμε εδώ και χρόνια στον αγώνα για
να μην γίνουν Μεταλλεία χρυσού στη περιοχή μας  και συγκεκριμένα στις Σκουριές»

Διαβάζοντας κάποιος το «εδώ και χρόνια», που δεν ξέρει την ιστορία του δράματος μας, του δημιουργείται αυτομάτως η εντύπωση, πως αυτός ο αγώνας των κατοίκων της Ιερισσού έχει ίση χρονική διάρκεια πχ. με τον «16ετή αγώνα» που λέει και ο ιδρυτής του «παρατηρητηρίου...», σε όποιο τηλεοπτικό παράθυρο σταθεί και βρεθεί. 

Όμως η αλήθεια είναι , όπως γνωρίζουμε όλοι οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής, ότι οι Ιερισσιώτες μπήκαν στο «παιχνίδι του αγώνα» τα τελευταία 3 χρόνια με αφορμή την πόλωση που υπήρξε για τις δημοτικές εκλογές του 2010. Τότε έμαθαν και που πέφτουν οι Σκουριές, οι οποίες μέχρι τότε ήταν άγνωστος τόπος γι’αυτούς.

Στη συνέχεια του κειμένου γίνεται η αποτύπωση του καθεστώτος εκφασισμού που κυριαρχεί στην Ιερισσό «...ο δύσκολος αλλά ωραίος αυτός αγώνας μας έπεσε στα χέρια μιας μειοψηφίας κατοίκων οι οποίοι με τη συνδρομή στοιχείων ξένων προς το τόπο μας,άρχισαν ενέργειες εξτρεμιστικές με αποτέλεσμα ο αγώνα μας να δυσφημιστεί από τα πρόθυμα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Τώρα πιά το χωριό μας ουσιαστικά διοικείται από μια δράκα έξαλλων χούλιγκανς που αυτοπροσδιορίζονται ως αντιεξουσιαστές, αριστεριστές, μάχιμοι οικολόγοι και δεν ξέρουμε τι άλλο, που αφού κατόρθωσαν να διώξουν την αστυνομία από το χωριό, ελέγχουν τα πάντα , από την οικονομική μέχρι την κοινωνική ζωή των κατοίκων.»
και συνεχίζει με μια καταγγελία, που σηκώνει μεγάλη κουβέντα, αν όχι σάλο... «Επίσης παρατηρούμε καθημερινά περίεργες δοσοληψίες "ουσιών" που διευκολύνονται από την έλλειψη αστυνόμευσης.»

Εδώ συναντούμε την αρχή της αντίφασης, η οποία διευκολύνει τη δυσπιστία για την οποία ομιλούμε. 

Από τη μια, έχουμε την καταγραφή μιας κατάστασης, που «ο κόσμος το’χει τούμπανο και η Ιερισσό κρυφό καμάρι» μια κατάσταση που λυμαίνεται την Ιερισσό τους τελευταίους 15 μήνες. 

Το αστυνομικό τμήμα της Ιερισσού έκλεισε στις αρχές του Απρίλη. Μόλις πριν από δύο μήνες δηλαδή. 

Μέχρι τότε, γιατί δεν έγινε, έστω  μια καταγγελία, από κάποιο κάτοικο της Ιερισσού, που έχει κάθε δίκιο και δικαίωμα να είναι κατά της επένδυση , αλλά ταυτόχρονα και την υποχρέωση να μην κλείνει και τα μάτια του μπροστά σε τέτοιου είδους καταστάσεις (πχ. διακίνηση «ουσιών»);;;

 Ή όλα αυτά είναι «ευρήματα» του τελευταίου διμήνου, τα οποία εντάθηκαν με τη φυγή της αστυνομίας; Τώρα τελευταία έγινε ανεξέλεγκτη η «δράκα των χούλιγκαν» και «οι δοσοληψίες των ουσιών»;;;

Και άντε καλά, η αστυνομία δε στάθηκε ικανή να εντοπίσει και να πατάξει αυτές τις καταστάσεις. Τα... πρόθυμα και καθεστωτικά ΜΜΕ και οι εμπαθείς δημοσιογράφοι τους, πως και δεν κατάλαβαν τίποτα απ’ όλα αυτά; Γιατί δεν ανέφεραν το παραμικρό; Δε θα ήταν βούτυρο στο ψωμί τους τέτοιες ειδήσεις για να κλιμακώσουν τη δυσφήμιση του αγώνα, αν ήταν όντως καθεστωτικά και πρόθυμα, όπως αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου;

Γιατί ο συντάκτης δεν αναφέρεται και στις στρατιές δημοσιογράφων «εναλλακτικών» ΜΜΕ εγχώριων και διεθνών, που παρέλασαν από την περιοχή και είχαν κατασκηνώσει για ολόκληρες εβδομάδες στην Ιερισσό, που... αυθόρμητα  αποθέωναν αυτό τον αγώνα και στα ρεπορτάζ τους πρόβαλαν ΑΥΣΤΗΡΆ ΚΑΙ ΜΟΝΟ το... υψηλό αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων; 

Γιατί και σ’ εκείνους δεν έγινε αντιληπτό αυτό το καθεστώς τρομοκρατίας, φαυλότητας και παρανομίας που ζει και εξουσιάζει την Ιερισσό; Γιατί δεν τους μίλησε κανείς για όλα αυτά;

Οι σοβαρές  αντιφάσεις αλλά και παραλείψεις του συντάκτη, ως προς τις μεγάλες αλήθειες που αποκρύπτονται ,κορυφώνονται προς το τέλος του κειμένου, όπου γράφει : «...Αυτή η ανομία φοβόμαστε ότι σε λίγο καιρό δεν θα μας αφήνει να βγούμε από τα σπίτια μας.

Απευθύνουμε λοιπόν έκκληση προς όλου τους νοήμονες συμπατριώτες μας να προσπαθήσουμε να ξαναπάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας όπως τον ξεκινήσαμε, αφού κάνουμε στην άκρη τα ταραχοποιά αυτά στοιχεία που μόνο κακό μας κάνουν, στον αγώνα μας, στην οικονομική μας ζωή και στα παιδιά μας με τα παραδείγματα που τους δίνουν και τις "συνήθειες¨" που θέλουν να τους επιβάλλουν.»

Ζητούμε συγνώμη για την αφέλεια μας, αλλά πως γίνεται η «φοβία που δεν θα αφήνει σε λίγο καιρό τον κόσμο να βγεί από τα σπίτια του», να μετατρέπεται μέσα σε 3 γραμμές σε ακλόνητη «πίστη»,  μέσω έκκλησης  προς τους νοήμονες Ιερισσιώτες, ότι «θα ξαναπάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για να συνεχιστεί ο αγώνας, όπως ξεκίνησε;» 

Πως θα κάνουν στην... άκρη τα ταραχοποιά στοιχεία; Αυτά τα ακραία στοιχεία, όπως έχει αποδείξει η μέχρι τώρα εμπειρία, οπλοφορούν και δεν υπολογίζουν τον παράγοντα ανθρώπινη ζωή. 

Τι θα κάνουν λοιπόν οι υγιείς κάτοικοι της Ιερισσού; Αντάρτικο μέσα στο ήδη υπάρχον αντάρτικο

Θα μετατραπούν και οι υγιείς νοητικά Ιερισσιώτες σε εξτρεμιστές για να ξεριζώσουν το κακό; Εδώ ψάχνουμε τρόπους για να επιστρέψει η ειρήνη στην περιοχή και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε νέα αιματοχυσία και αυτή η... διαφορά αντίληψης θα επιλυθεί με τα γνωστά μέσα; Δεν θα πρέπει να απευθυνθούν στη συντεταγμένη πολιτεία και στα επίσημα όργανα της για να επιστρέψει η νομιμότητα και η ηρεμία στην περιοχή;

Τέλος «το κακό», όπως αναφέρει ο συντάκτης  με «τα παραδείγματα» και τις «συνήθειες»που θέλει «η δράκα των χούλιγκαν να επιβάλει στη νεολαία της Ιερισσού» μόνο αυτός την έχει διαπιστώσει; 

Αν είναι μια δράκα αυτοί, η Ιερισσός τι είναι;;; Μια μεγαλούπολη, όπου ο καθένας μπορεί να κρυφτεί και να κάνει τις παρανομίες που θέλει; Δεν έχουν υποπέσει αυτές οι θλιβερές καταστάσεις, που οι ίδιες στο κάτω κάτω αλλοιώνουν την εικόνα του αγώνα προς τα έξω, στους νομιμόφρονες «στρατηγούς», «υποστράτηγους» και «υπασπιστές» του... κινήματος, που δίνουν τις κατευθύνσεις στον κόσμο της Ιερισσού; 

 Δεν έχει καταλάβει τίποτα απ’ όσα καταγγέλλονται η βουλευτής μας, το συντονιστικό της Ιερισσού, το «παρατηρητήριο...», ο πρώην δήμαρχος Ιερισσού και νυν δημοτική του ομάδα;;; Ή έχουν καταλάβει και προσπαθούν να βρουν λύση εκ των ενόντων εφαρμόζοντας σ’ αυτή την περίπτωση το κατακριτέο για εκείνους «η σιωπή είναι χρυσός»;;;

Συνοψίζοντας το σκεπτικό μας έχουμε να πούμε τα εξής και μακάρι να μας διαψεύσουν τα γεγονότα. 

Πιστεύουμε ότι αυτή η δημοσίευση είναι μια παραπλανητική κίνηση με στοιχεία αποπροσανατολισμού.

Κατά τη γνώμη μας έχει να κάνει με τις νέες κλήσεις που έγιναν από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης προς τους κατοίκους της Ιερισσού αναφορικά με την εξακρίβωση της εμπλοκής τους ή μη στα επεισόδια της 12ης Μαΐου, που είχαν σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού των ΜΑΤ, από σκάγια καραμπίνας

Ο εμπνευστής της (ίσως και συντάκτης του κειμένου) επιχειρεί να μετριάσει  την πολύ κακή εικόνα, που έχει σχηματίσει σύσσωμη η Ελληνική κοινή γνώμη αλλά και οι επικεφαλής της ΕΛΑΣ για τη στάση και τη συμπεριφορά των κατοίκων της Ιερισσού απέναντι στους ένστολους αλλά και στους εργαζόμενους στα μεταλλεία.

 Προσπαθεί να τους εμφανίσει, ως θύματα μιας «δραματικής κατάστασης» για την οποία δεν ευθύνονται όλοι οι κάτοικοι, αλλά «οι ξενόφερτοι» και οι 50 ντόπιοι νταήδες πρώην περιθωριακοί και νυν εξουσιαστές του χωριού, που έχουν φοβίσει και οδηγήσει την κοινωνία της Ιερισσού σε πράξεις που δε θέλει και δε συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία της, αλλά εκτελούνται  λόγω της φοβίας και της αποφυγής της κατακραυγής και του ρατσισμού που θα υφίσταντο σε ενδεχόμενη ανυπακοή.

 Έτσι ίσως δίνεται και μια λογική εξήγηση στο χαρακτηρισμό «πολιτικοί κρατούμενοι», που έχει υιοθετηθεί από τους επικεφαλής του «αγώνα» σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν τις βαρύτατες ποινικές ευθύνες που επισύρουν οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι δυο προφυλακισθέντες για την εμπρηστική επίθεση, που έγινε  στις Σκουριές στις 17 Φεβρουαρίου, αλλά και να ασκήσουν πιέσεις προς τη δικαστική κοινότητα.

Αν εμείς κάνουμε λάθος σ’ αυτό το  συμπέρασμα μας, το οποίο και ευχόμαστε ειλικρινά, τότε στις τάξεις των κατοίκων της Ιερισσού επικρατεί διάσπαση και διάσταση απόψεων με αφορμή τις δυσμενείς συνέπειες της πολύ «σκληρής γραμμής αγώνα», που έχει επικρατήσει στις μέχρι τώρα ενέργειες τους για τη διακοπή της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή και αυτή η επιστολή δεν είναι μόνο μια κραυγή αγωνίας, αλλά και απόγνωσης.

Αυτό όμως θα φανεί και στην πράξη, καθώς αν όντως υπάρχουν κάτοικοι που θέλουν να σταματήσει από ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΗΜΕΡΑ Ή ΑΥΡΙΟ αυτή η επικίνδυνα αρρωστημένη κατάσταση, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στις επίσημες αρχές της πολιτείας και να καταγγείλουν εκείνους που έχουν φέρει την Ιερισσό σ’ αυτό το σημείο.

Θα μπορούσαν επίσης κάλλιστα να ενώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας τους για την τυφλή βία με τις φωνές των εργαζομένων στα μεταλλεία, οι οποίοι σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΕΜΛΕ, τους έτειναν αληθινή χείρα φιλίας και συνεργασίας και όχι εντυπώσεων. Γιατί εδώ που έχουμε φτάσει ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΕΊΝΑΙ ΚΟΙΝΟ γι' όλη την περιοχή. 

Είναι το καθεστώς βίας, ανομίας  και τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί σ’ όλη τη ΒΑ Χαλκιδική. 

Οι διαφορές και οι διαφωνίες είναι απόλυτα λογικό και θεμιτό να υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν, όχι όμως να λύνονται με τον τρόπο που ορισμένοι θερμοκέφαλοι θέλουν να γίνει αυτό.  



Για να απομονωθούν οι εξτρεμιστές απαιτείται σύμπραξη όλων των υγειών δυνάμεων της Χαλκιδικής. Η οποιαδήποτε άλλη μονομερής κίνηση συμβάλει, κατά τη γνώμη μας, στην εκτροφή και διαιώνιση της κυριαρχίας τους... στην Ιερισσό.  
http://politesaristoteli.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις