Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

"ΜΠΛΟΚΟ" ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη

 Το ρόλο του υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται να «ζήλεψε» το τμήμα  Πολεοδομίας του δήμου Αριστοτέλη, αφού σε επιστολή που είχε ως αποδέκτη το αστυνομικό τμήμα Αρναίας επισημαίνει ότι πρέπει να διακοπούν οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου εμπλουτισμού που γίνονται στις Σκουριές Χαλκιδικής, καθώς διαπιστώθηκαν παρατυπίες στις χωματουργικές εργασίες.



Η συγκεκριμένη εξέλιξη, που για πολλούς ήταν αναπάντεχη, έφερε άλλο ένα εμπόδιο στην ομαλή συνέχιση της επένδυσης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, αφού ουδείς γνωρίζει μέχρι πότε θα διαρκέσει η συγκεκριμένη διακοπή εργασιών. Πλέον, ρυθμιστής των εξελίξεων για το εργοτάξιο των Σκουριών είναι το ΥΠΕΚΑ, αφού αναμένεται τις επόμενες μέρες το κλιμάκιο του υπουργείου όπου θα διενεργήσει αυτοψία στην περιοχή, προκειμένου να εξακριβωθούν οι παρατυπίες που διαπίστωσαν οι υπάλληλοι της πολεοδομίας του δήμο Αριστοτέλη.

 Βέβαια δεν ήταν η πρώτη φορά που η πολεοδομία του δήμου έρχεται σε διαφωνία με την «Ελληνικός Χρυσός», αφού και το Φεβρουάριο υπήρξε πρόβλημα. Τότε, μετά την εμπρηστική επίθεση που είχε δεχθεί το εργοτάξιο των Σκουριών, η εταιρεία επιχείρησε να αντικαταστήσει τις κατεστραμμένες κατασκευές με νέες. Ωστόσο, οι αντιδρώντες κατήγγειλαν και πάλι στην Πολεοδομία του δήμου ότι η τοποθέτηση των κατασκευών ήταν παράνομη και αυθαίρετη. Τελικά, το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες κατασκευές αντικαθιστούσαν τις ήδη κατεστραμμένες, δεν άφησε περιθώρια για αναστολή της τοποθέτησης τους.



Η επιστολή



 Στο κείμενο που έφτασε στα χέρια της αστυνομίας της Αρναίας,  ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Κωνσταντίνος Βογιατζής καλεί τη διακοπή οποιασδήποτε οικοδομικής εργασίας στις Σκουριές. Ο λόγος είναι σύμφωνα με το κείμενο το γεγονός ότι στην αυτοψία υπαλλήλων της υπηρεσίας διαπιστώθηκαν εκτεταμένες εκσκαφές και άλλες κατασκευές χωρίς άδεια δόμησης.



Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η νομιμότητα των διαπιστωθέντων εργασιών και κατασκευών από τους συναρμόδιους φορείς, θα συνταχθεί διερευνητικό ερώτημα προς το ΥΠΕΚΑ, Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος, ενώ έως τότε θα τηρηθεί η διακοπή των εργασιών για την αποφυγή δημιουργίας τετελεσμένων -  αυθαίρετων κατασκευών με περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.



Εφόσον μάλιστα δεν αποδειχθεί η νομιμότητα  των εκτελούμενων εργασιών-κατασκευών θα συνταχθεί έκθεση αυτοψίας, υπολογισμός αξίας και επιβολή προστίμων των αυθαίρετων κατασκευών.



Το εισαγωγικό κείμενο της επιστολής, που κοινοποιήθηκε στην «Ελληνικός Χρυσός», καταλήγει ότι η συνέχιση θα επιτραπεί μόνο με νεότερο σήμα της υπηρεσίας, ανεξάρτητα αν παρουσιαστεί οποιαδήποτε αδειοδότηση.



Η «Κ» επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας της Πολεοδομίας Κωνσταντίνο Βογιατζή, αναζητώντας το σκεπτικό της διακοπής των εργασιών. Όπως είπε ο ίδιος, «η υπηρεσία μας ενήργησε κατά το δοκούν, καθώς πραγματοποίησε αυτοψία μετά από καταγγελία κατοίκων της περιοχής για παράνομες εκσκαφές στην περιοχή των Σκουριών», επισήμανε ο κ. Βογιατζής. Ωστόσο, επισημαίνει πως το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας δε γνωρίζουν καλά τα μεταλλευτικά ζητήματα, τους οδήγησε στο να αποστείλουν το κείμενο στο ΥΠΕΚΑ. «Περιμένουμε να αποφανθεί και το ΥΠΕΚΑ με την αυτοψία που θα πραγματοποιήσει και στη συνέχεια εάν η εταιρεία μας προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα συνεχιστούν οι εργασίες», προσέθεσε ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας του δήμου Αριστοτέλη.



 Τα ερωτηματικά



 Η αποστολή της συγκεκριμένης επιστολής διακοπής, μπορεί να αιφνιδίασε αρκετούς, όμως πολλά είναι τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται σχετικά με το θέμα, μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με εκπροσώπους εργαζόμενων στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του προσυνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, αφού ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους ότι η επένδυση θα γίνει, κάλεσε τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα να προχωρήσει τη διαδικασία έκδοσης άδειας δόμησης κατά παρέκκλιση που απαιτείται για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές. Όπως είπε μάλιστα ο κ. Σαμαράς προς τους μεταλλωρύχους, κάτι που καταγράφηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες, ο σκόπελος που πρέπει να παρακαμφθεί για την οικοδόμηση του εργοστασίου είναι η διεκπεραίωση από την Πολεοδομική Υπηρεσία της Αρναίας. Τα λόγια του πρωθυπουργού την Κυριακή, μεταφράστηκαν σε διακοπή εργασιών την επόμενη κιόλας μέρα από την υπηρεσία της πολεοδομίας.



 «Θα κινηθούμε νομικά»



 Άμεση ήταν η αντίδραση της «Ελληνικός Χρυσός» στη διακοπή εργασιών που ζήτησε η Πολεοδομία του δήμου Αριστοτέλη. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Κώστας Γεωργαντζής, «Πρόκειται για μια απόφαση που σεβόμαστε, αλλά δε συμφωνούμε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η εταιρεία «εξετάζει να βρει λύση μέσω της νομικής οδού». Από την άλλη πλευρά βέβαια, ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας του δήμου Αριστοτέλη επισήμανε ότι «δε νομίζει πως η εταιρεία μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον της υπηρεσίας του τόσο εύκολα».



Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας επισήμανε ότι η επίλυση του ζητήματος είναι καθαρά θέμα χρόνου. «Υπάρχουν δύο στοιχεία που χρειάζονται για να προχωρήσει η οικοδόμηση του εργοστασίου, η άδεια επέμβασης για τις εκσκαφές και η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του κτηρίου», τόνισε ο κ. Πάχτας. Όπως είπε ο ίδιος, έχουν γίνει κάποιες καταγγελίες από πλευράς τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ωστόσο είναι ορθές, όπως ορθή είναι και η ενέργεια της Πολεοδομίας για τη διακοπή, αφού είναι ανεξάρτητη υπηρεσία από τη διοίκηση του δήμου. «Αναμένουμε άμεσα την αυτοψία του ΥΠΕΚΑ, έτσι ώστε να αρθεί η συγκεκριμένη απαγόρευση και στη συνέχεια να συνεχιστούν οι χωματουργικές εργασίες που σταμάτησαν προσωρινά», κατέληξε ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

Αναδημοσίευση από  www.karfitsa.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Έχει απόλυτο δίκιο ο κ. Βογιατζής που λέει ότι οι μηχανικοί της πολεοδομίας δε γνωρίζουν καλά τα μεταλλευτικά ζητήματα. Ειδικότερα η νέα γενιά μηχανικών έχει μαύρα μεσάνυχτα. Εχει πάνω από 30 χρόνια να χτιστεί κτίριο βιομηχανικής παραγωγής και χρήσης στην Ελλάδα, λόγω της αποβιομηχάνισης και της στροφής της οικονομίας μας στην μεταπράτηση. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις