Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ

H 1η ιστιοπλοϊκή κατασκήνωση Στρατωνίου «άνοιξε πανιά» στις 22/7 και ολοκληρώθηκε στις 26/7 υπό την αιγίδα του Δήμου Αριστοτέλη και του Αριστοτελείου Πνευματικού Κέντρου.

 Επίσημος προσκεκλημένος της εκδήλωσης αυτής ήταν ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Καβάλας Δήμου Παγγαίου, όπου
βοήθησε στην διοργάνωση αυτής της ιστιοπλοϊκής εβδομάδας προσφέροντας ανιδιοτελώς τα σκάφη του (optimist & leizer) καθώς και τους προπονητές και αθλητές του.



Η πρωτοβουλία έγινε δεκτή με πολύ ενθουσιασμό από γονείς και τα παιδιά τους που συμμετείχαν στα μαθήματα ιστιοπλοΐας. Συμμετείχαν περίπου 100 παιδιά και 12 εκπαιδευτές από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Καβάλας Δήμου Παγγαίου, εκ των οποίων οι 7 ήταν αθλητές, 4 συνοδοί και ένας προπονητής.

Τα παιδιά του Δήμου Αριστοτέλη αγκάλιασαν αυτά τα μαθήματα. Οι εκπαιδευτές τους έμαθαν τα βασικά πράγματα για τα σκάφη εκπαίδευσης και τη βασική ορολογία της ιστιοπλοΐας. Στόχος της διοργάνωσης ήταν η εξοικείωση των παιδιών με τη ναυτοσύνη  η  ευγενής άμιλλα και η σύσφιξη των σχέσεων τους αλλά και η θεμελίωση των βάσεων για την ένταξη της ιστιοπλοΐας στην ατζέντα δραστηριοτήτων του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου  Στρατωνίου, ούτως ώστε να γίνει μια κυψέλη παιδιών που επιθυμούν να ασχοληθούν πιο εντατικά με το υπέροχο ναυτικό άθλημα.

Οι κάτοικοι του Στρατωνίου και οι τοπικοί φορείς έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για την επιτυχή έκβαση της διοργάνωσης  στην οποία φυσικά δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα οργάνωσης, υγιεινής ή... αισθητικής λόγω της ύπαρξης των εγκαταστάσεων του εργοστασίου εμπλουτισμού Στρατωνίου. Το παραδέχτηκαν άλλωστε και σε δηλώσεις τους οι επίσημοι προσκεκλημένοι από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Καβάλας.

Συνέντευξη Νίκου Μισιρλή, συνοδού του Ι.Ο.Κ.Δ.Μ

-Πως προέκυψε το ενδιαφέρον του Ι.Ο.Κ.Δ.Μ να συμμετάσχει στη διοργάνωση;

Το ενδιαφέρον μας προέκυψε μετά από πρόταση του κ.Παπάζογλου, καλλιτεχνικού διευθυντή των Αριστοτελείων. Εμείς σαν Ι.Ο.Κ.Δ.Μ είμαστε πάντα ανοιχτοί σε τέτοιες προτάσεις για να διευρυνθεί η ιστιοπλοΐα.

-Τι μαθαίνουν τα παιδιά;

Τα παιδιά γνωρίζουν τα σκάφη (optimist & leizer) και μαθαίνουν να γνωρίσουν τη θάλασσα.

-Πώς σας φάνηκε η περιοχή του Στρατωνίου που φιλοξένησε τη διοργάνωση;

Το Στρατώνι είναι μία από τις καλύτερες περιοχές στην Ελλάδα. Δεν μας προβλημάτισε καθόλου το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν μεταλλεία. Εξάλλου τα μεταλλεία υπάρχουν από πολύ παλιά και αν υπήρχε πρόβλημα δεν θα υπήρχε το χωριό.

-Πώς σας φάνηκαν οι τοπικοί φορείς;

Ήταν σαν να γνωριζόμασταν χρόνια. Έδειξαν αμέριστη συμπαράσταση και ενδιαφέρον και έδειξαν επίσης ότι θέλουν να αναπτυχθεί η ιστιοπλοΐα στην περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να υπάρχει τόσο μεγάλη συμμετοχή παιδιών από τον Δήμο και αυτό με εξέπληξε ευχάριστα.

-Αν αυτή η διοργάνωση καθιερωθεί σε ετήσια βάση θα θέλατε να συμμετάσχετε και του χρόνου;

Βεβαίως και ήδη έχουμε κάνει προτάσεις για να γίνει η διοργάνωση 10ήμερη για να είναι και πιο άνετος ο χρόνος εκπαίδευσης των παιδιών.

Συνέντευξη Άγγελου Ανάσογλου, προπονητή Ι.Ο.Κ.Δ.Μ

-Τι μαθαίνετε στα παιδιά;

Τους μαθαίνουμε τα βασικά για το σκάφος. Πώς να το αρματώνουν και να το ξερματώνουν, πώς να αρμενίζουν και γενικότερα να έχουν την επαφή με το σκάφος. Επίσης του μαθαίνουμε τη βασική ορολογία της ιστιοπλοΐας για να μπορούν να αρμενίσουν.

-Τα σκάφη που χρησιμοποιείτε είναι για συγκεκριμένες ηλικίες;

Φυσικά. Το optimist είναι για παιδιά από 5 έως 14 ετών ενώ το leizer είναι για παιδιά από τα 15 ετών και άνω και φυσικά και για ενήλικες.

-Πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένας ιστιοπλοϊκός όμιλος στην περιοχή του Στρατωνίου;

Φυσικά και μπορεί να γίνει διότι η περιοχή είναι πολύ καλή και η θάλασσα προσβάσιμη.

-Σας επηρέασε στην απόφασή σας να έρθετε στο Στρατώνι το γεγονός ότι υπάρχουν στην περιοχή μεταλλεία;

Δεν είχαμε κανένα ενδοιασμό διότι η θάλασσα του Στρατωνίου είναι μια χαρά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που απέναντι βρίσκεται το εργοστάσιο εμπλουτισμού και η σκάλα φόρτωσης.

 Ίσα-ίσα όταν πλησιάζαμε με τη βάρκα προς τα εκεί τα παιδιά ήθελαν να πλησιάσουν κοντά στις εγκαταστάσεις για να δουν πως είναι. Δεν πιστεύω πως επηρεάζουν τα μεταλλεία τη θάλασσα. Η εικόνα και η κατάσταση που αντικρίσαμε  εμείς δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ακούγονται και προβάλλονται. Και του χρόνου θα είμαστε εδώ.

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ για το οποίο θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πέτρο. Καλό φίλο του blog, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για να γίνει η συγκεκριμένη ανάρτηση.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις