Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΥΠΕΚΑ:"ΣΥΝΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ" (Βίντεο)

Αυτή ήταν η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη στην ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη σχετικά με τις...
παρανομίες, που ανακριβώς εντόπισε στις Σκουριές από την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός" και κατήγγειλε σχετικά στη διεύθυνση πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη.

Ακολουθεί η αναλυτική απάντηση του Αν. Υπουργού, ενώ μπορείτε να δείτε και δύο σχετικά βίντεο με τις πρωτολογίες και τις δευτερολογίες της κ. Ιγγλέζη και του κ. Καλαφάτη. 

Στο τέλος υπάρχει και ένα μικρό σχόλιο του blog
 «...Η προστασία του περιβάλλοντος, η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και η εξασφάλιση της υγείας των πολιτών αποτελούν αδιαπραγμάτευτους στόχους και απόλυτη προτεραιότητα για το ΥΠΕΚΑ.

Στο πλαίσιο αυτό η ευθύνη και η αρμοδιότητα του ΥΠΕΚΑ δεν περιορίζονται σε μια απόφαση έκδοσης περιβαλλοντικών όρων, αλλά αντίθετα οι υπηρεσίες μας αξιολογούν οποιοδήποτε έγγραφο, πληροφορία ή μελέτη που σχετίζεται με θέματα της αρμοδιότητάς μας.

Έτσι, σε περιπτώσεις που κατά την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων διαπιστώνονται- από τα πορίσματα των τακτικών και έκτακτων επιθεωρήσεων που διενεργούνται-δυσμενείς επιπτώσεις και προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος ή αν παρατηρηθούν επιπτώσεις στο περιβάλλον που δεν είχαν προβλεφθεί από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, τότε επιβάλλονται πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι ή τροποποιούνται οι αρχικοί.

Αν κριθεί αναγκαίο θα ζητηθεί εκπόνηση νέας μελέτης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Θα επιβληθούν δε και συμπληρωματικά αντισταθμιστικά μέτρα. Πρόκειται για ένα δυναμικό και ευέλικτο σύστημα που λαμβάνει υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και δεν παραμένει στατικό.

Υπό το πρίσμα αυτό οι υπηρεσίες μας προέβησαν σε άμεσο έλεγχο των σημείων διαφυγής υγρών αποβλήτων που αναφέρονται στην καταγγελία και αναμένονται τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων.

Να ληφθεί δε υπόψη ότι έχει ενταχθεί το σύνολο του έργου στις προτεραιότητές μας και γίνονται συστηματικές προσπάθειες για τον έλεγχο και την παρακολούθησή του. Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε άλλα τμήματα του έργου. Ο έλεγχος στο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας, που ξεκίνησε τη λειτουργία του πρόσφατα, είναι ενταγμένος στο άμεσο πρόγραμμα επιθεωρήσεων.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν από τον έλεγχο παραβάσεις αυτονόητο είναι ότι θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία επιβολής κυρώσεων του άρθρου 9 του ν.2947/2001. Η διαδικασία προβλέπει σύνταξη έκθεσης ελέγχου, επίδοση στον παραβάτη, κλήση αυτού σε απολογία, σύνταξη αιτιολογημένης πράξης βεβαίωσης παράβασης και τέλος, εισήγηση επιβολής προστίμου.

Σε σχέση με τις οικοδομικές εργασίες, κατά το άρθρο 67 του Μεταλλευτικού Κώδικα ο μεταλλειοκτήτης δικαιούται να προβαίνει σε όλες τις προς άσκηση του δικαιώματός του εργασίες, να εκτελεί συναφή έργα, καθώς και να ανεγείρει τις αναγκαίες εγκαταστάσεις επιφανειακά και υπόγεια.

Σύμφωνα τώρα με την οικονομικοτεχνική μελέτη του έργου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών, τα έργα ανέγερσης των σταθερών μεταλλευτικών εγκαταστάσεων επεξεργασίας αναλύονται σε δύο κατηγορίες: Στην κατηγορία Α΄, η οποία περιλαμβάνει κατασκευές έδρασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, δηλαδή διαμορφώσεις χώρων, βοηθητικές εγκαταστάσεις, κατασκευές από σκυρόδεμα και μεταλλικές και την κατηγορία Β΄, η οποία περιλαμβάνει δομικές κατασκευές, δηλαδή κτήρια, κατασκευές από σκυρόδεμα, διαμόρφωση εξωτερικών όψεων, φινιρίσματα και στεγανώσεις.

Μετά την εντολή διακοπής οικοδομικών εργασιών στο εργοτάξιο Σκουριών που εξέδωσε η Πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη ακολούθησε αυτοψία από μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικού Πλούτου του ΥΠΕΚΑ και της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος.

Σκοπός ήταν να διαπιστωθεί εάν οι εκτελούμενες εργασίες από την εταιρεία στο μεταλλείο Σκουριών γίνονται σύμφωνα με τις εκδοθείσες από το ΥΠΕΚΑ άδειες. Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου, μόλις πριν από δύο εβδομάδες δηλαδή, και οι μηχανικοί διαπίστωσαν τα εξής:



Πρώτον, οι εκτελεσθείσες εργασίες μέχρι την ημέρα της αυτοψίας ήταν σύμφωνες με την άδεια εγκατάστασης την οποία εξέδωσε η Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών, σύμφωνα με το άρθρο 158 του ν.δ 210/73, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 103 του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών.

Οι εκτελεσθείσες εργασίες αποτελούν εργασίες διαμόρφωσης χώρων και εντάσσονται στην κατηγορία Α΄ της εγκεκριμένης οικονομικοτεχνικής μελέτης, την οποία σας προανέφερα.

 Τρίτον, οι παρασκευασμένοι οικίσκοι, τα κοινώς λεγόμενα «κοντέινερς», είναι προσωρινά καταλύματα και αποθήκες εξυπηρέτησης των εργαζομένων και των εργασιών προπαρασκευής του μεταλλείου, τα οποία καταλύματα αποτελούν υποχρέωση του εκμεταλλευτή, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 7 του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών, άρθρο το οποίο αναφέρεται στη στέγαση, στους χώρους υγιεινής και στους χώρους ανάπαυσης.

Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, απ' όσα σας ανέφερα, ότι οι άδειες και οι εγκρίσεις που έχουν εκδοθεί από τη Γενική Διεύθυνση Φυσικού Πλούτου του Υπουργείου μας καλύπτουν τις απαιτήσεις της μεταλλευτικής νομοθεσίας για την εγκατάσταση των μηχανημάτων μεταφοράς και επεξεργασίας, δηλαδή για τα σιλό, τις ταινίες μεταφοράς τους, τους μύλους κ.λπ.. Οι δε εκτελούμενες εργασίες, τουλάχιστον μέχρι την ημέρα της αυτοψίας των μηχανικών του ΥΠΕΚΑ και του ΕΜΒΕ, γίνονται σύμφωνα με τις εκδοθείσες άδειες του Υπουργείου μας.

.... Για το έργο στις Σκουριές Χαλκιδικής και τις υποβληθείσες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων έγινε εκτίμηση όλων των πιθανών επιπτώσεών τους στο σύνολο των περιβαλλοντικών μέσων και παραμέτρων, περιλαμβανομένου και του φυσικού και του ανθρωπογενούς και του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Δείτε τα βίντεο:



Αναδημοσίευση από www.nonpapernews.gr
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Τέλος μην αφήστε... αδιάβαστη και την "ανακοίνωση - ερμηνεία", που εξέδωσε το γραφείο τύπου της κ. Ιγγλέζη, μετά τη συζήτηση της ερώτησης στη βουλή. 

Είναι η "απάντηση" του κ. Καλαφάτη, όπως θα την... ήθελε η κ. Ιγγλέζη.

 Μπορεί η "βελόνα να κόλλησε", αλλά ένα ενδιαφέρον το 'χει. Μπείτε εδώ για να... ενημερωθείτε! 

Υ.Γ. Ευτυχώς που δεν έπεσε "μαύρο" και στο κανάλι της βουλής...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις