Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΚΙΤΙΛΕ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ... ΣΑΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ (Βίντεο)

Το βίντεο που ακολουθεί αφορά τη ζωή και τις εντυπώσεις, όσων εργάζονται και ζουν κοντά στο μεταλλείο και τη βιομηχανία χρυσού στο Κίτιλε της Φινλανδίας.

Είναι  βέβαιο, πως δεν προσφέρεται για τα...
ευαίσθητα οπτικά νεύρα των πολέμιων της μεταλλευτικής δραστηριότητας, που έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους για ένα... καλύτερο αύριο μέσα από την συκοφάντηση του συγκεκριμένου κλάδου με επιστημονικοφανείς θεωρίες, προσωπικές - ευχητικές εκτιμήσεις, παρακλήσεις για "καταστροφές" και "θανάτους" και τη διασπορά κυρηγμάτων μίσους και διχασμού.  


Σε κάθε περίπτωση όμως δεν έχουν να χάσουν τίποτα, αλλά να κερδίσουν, αν έστω για 14 λεπτά μπορούν να ζήσουν χωρίς τις παρωπίδες τους.

Κατά τη γνώμη μας, αυτό το βίντεο είναι πολύ χρήσιμο για όσους αναγνώστες ζουν εκτός Χαλκιδικής και ενδεχομένως να έχουν θορυβηθεί με τις εσχατολογικές εκτιμήσεις των οικολογούντων της περιοχής, οι οποίες θεωρούμε πως ξεκινούν και τελειώνουν από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, που ορίζουν και κινούν τις "αντιδράσεις" τους. Όχι μόνο τώρα... Από παλιά...

 Αντιδράσεις και καμπάνιες που στοχεύουν στην χειραγώγηση συνειδήσεων ανθρώπων που δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν γνώσεις επάνω σ' ενα τόσο τεχνικά εξιδικευμένο ζήτημα, όπως είναι η μεταλλευτική δραστηριότητα και εκεί επάνω έρχεται το εύκολο "εμπόρευμα" του φόβου και του τρόμου, που πλασάρουν οι έμποροι της "οικολογίας" για να υποτάξουν συνειδήσεις προς ίδιον όφελος.

Όμως στη Φινλανδία όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο μεταλλείο με πολλές ομοιότητες στο εξορυκτικό και παραγωγικό του κομμάτι με την σύνθετη εξόρυξη στις Σκουριές (ανοιχτή για 6 χρόνια και έπειτα μόνο υπόγεια) και τη μεταλλουργία χαλκού - χρυσού, που είναι να αρχίσει σε 8 χρόνια.

 Θα δείτε πως όλα αυτά που βιάζονται να καταργήσουν στα λόγια οι ντόπιοι δήθεν προστάτες του περιβάλλοντος, της πατρίδας και της οικονομίας εφαρμόζονται στην πράξη χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αρκεί βέβαια το προσωπικό όφελος να υποχωρεί μπροστά στο συλλογικό.

Όλα αυτά όμως συμβαίνουν σε μια χώρα, που οι πολίτες της μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο κατα πολλούς είναι το κορυφαίο στον κόσμο, έμαθαν πέρα από τις γενικές γνώσεις στα πρώτα στάδια του να σέβονται την πολιτεία, τους νόμους και τους θεσμούς. Τον ίδιο τους τον εαυτό και να μην καταναλώνουν αμάσητα παραμύθια για μικρά παιδιά.

Η παιδεία που έλαβαν τους έμαθε να σέβονται τις απόψεις των άλλων αλλα να μην τις υιοθετούν άκριτα και να τις κουβαλούν μέσα τους ως "θρησκευτικά πιστεύω" χωρίς να τις ψάξουν αρκετά. Χωρίς να μεσολαβεί βία, τρομοκρατία και ιδεολογικός ρατσισμός.

Είναι μια χώρα, που ομοίως οι πολιτικοί και οι επιστήμονες της θα σεβαστούν οι ίδιοι τις θέσεις, τα αξιώματα και τις ιδιότητες τους και δε θα βγούν ως "μεσαιωνικοί κράχτες" να διδάξουν"αλήθειες" και "ηθική" με dressing δημαγωγίας και λαικισμού, προ του φόβου να χάσουν οι κομματικοί σχηματισμοί και οι συντεχνίες που ανήκουν την προσφιλή τους κουτάλα.

Λόγω αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος που κατέχουν οι Φινλανδοί που εργάζονται στο μεταλλείο της Κίτιλε νομίζουμε ότι αυτό το βίντεο προσφέρεται για διδαχή για πολλούς από εμάς, που με τα λόγια χτίζουμε ανώγια και κατώγια. Αλλά επί της ουσίας είμαστε κολλημένοι στα ίδια και τα ίδια.

Δείτε αυτό το βίντεο και θα καταλάβετε τι ενοούμε. Είναι ασήμαντη λεπτομέρεια για όσους τυχόν δε γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, που είναι γυρισμένο. Η γλώσσα του σώματος αυτών των ανθρώπων λέει πολλά περισσότερα και πιο κατανοητά.



http://politesaristoteli.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις