Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΣΚΟΥΡΙΕΣ


skouries4Το κοίτασμα των Σκουριών βρίσκεται στο Δήμο Αριστοτέλη, σε ίση απόσταση από τα χωριά Μεγάλη Παναγία, Παλαιοχώρι και Νεοχώρι. Πρόκειται για ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα το οποίο περιέχει 0,56% χαλκό και 0,89 γρ/τόνο χρυσό. Έχει κυλινδρική μορφή με μία διάμετρο 200μ. και εκτείνεται από την επιφάνεια κατακόρυφα προς τα κάτω σε ένα βάθος
800μ.

Τα μεταλλευτικά αποθέματα του κοιτάσματος που αναμένεται να εξορυχθούν υπολογίζονται σε 153,6 εκατ. τόνους. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση υπερβαίνει τα 27 έτη.
Ως τρόπο εκμετάλλευσης η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έχει προτείνει έναν συνδυασμό επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης. Η επιφανειακή εξόρυξη θα διαρκέσει 6 χρόνια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ανοιχτεί ένα επιφανειακό όρυγμα μέγιστης διαμέτρου 700μ και μέγιστου βάθους 220μ. Μετά την απόληψη του κοιτάσματος η επιφανειακή εκσκαφή θα πληρωθεί με το περίσσευμα του υλικού της υπόγειας εκσκαφής. Η περιοχή θα αποκατασταθεί με έργα αναδάσωσης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος. 
Το μεγαλύτερο μέρος του κοιτάσματος, δηλαδή περίπου τα 2/3, θα αποληφθεί με τη μέθοδο της υπόγειας εκσκαφής. Οι στοές που θα ανοίγονται θα επαναπληρώνονται με τα κατάλοιπα του εμπλουτισμού. Ό,τι περισσεύει από τα υλικά εκσκαφής των στοών θα αποτίθεται σε στερεή μορφή στα κενά της επιφανειακής εξόρυξης και αφού αυτή πληρωθεί θα αποτίθεται σε ειδικά σχεδιασμένους χώρους απόθεσης που θα δημιουργηθούν πολύ κοντά στην επιφανειακή εκσκαφή. Η συνολική επιφανειακή κατάληψη χώρου σε πλήρη ανάπτυξη του μεταλλείου υπολογίζεται να φτάσει τα 2.500 στρέμματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις