Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

map mademoxoria normalΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, βρίσκονται στην ΒΑ Χαλκιδική, σε μία ευρύτερη περιοχή συνολικής έκτασης 740.000 στρεμμάτων.
Η μεταλλευτική ζώνη εντάσσεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αριστοτέλη, που προέκυψε από την συνένωση των τριών προ Καλλικράτη Δήμων Αρναίας, Παναγίας, και Σταγείρων – Ακάνθου.
Ο Δήμος Αριστοτέλη σήμερα αριθμεί
16 τοπικά διαμερίσματα, με πληθυσμό σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, στους 18.246 κατοίκους.
Τα 12 από τα 16 διαμερίσματα εντάσσονται στη μεταλλευτική ζώνη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, τα γνωστά Μαντεμοχώρια, που συνδέονται με τα έργα της Ελληνικός Χρυσός και με τη μακρόχρονη μεταλλευτική ιστορία και παράδοση που αποτελούν σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Με απόλυτο σεβασμό στη βούληση της τοπικής κοινωνίας,  θέσαμε από τον Ιανουάριο του 2006 το επενδυτικό μας  σχέδιο και λίγους μήνες μετά, τον Απρίλιο του 2006, την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ) σε δημόσια γνώση.
Από την κατάθεση του επενδυτικού σχεδίου στο Υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι σήμερα, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος πληροφόρησης και διαβούλευσης οχτώ ολόκληρων ετών. Τρία χρόνια έχουν περάσει από την υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στο ΥΠΕΚΑ τον Αύγουστο του 2010.
Είναι ενδεικτικό ότι δυο μόλις μήνες μετά την κατάθεσή της, η ΜΠΕ αναρτήθηκε στο διαδίκτυο (Οκτώβριος 2010), ενώ ένα μήνα αργότερα, τέθηκε σε ανοιχτή δημόσια διαβούλευση.
Το Δεκέμβριο του 2010, μετά από ανοιχτή συζήτηση παρουσία όλων των αρμοδίων φορέων προέκυψε η ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Χαλκιδικής υπέρ της έγκρισης της ΜΠΕ.
Η επιστημονική και διοικητική ομάδα της Ελληνικός Χρυσός και η ομάδα σύνταξης της ΜΠΕ έδωσαν όλες τις απαντήσεις για τεχνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
Όλες οι αιτιάσεις που υποβλήθηκαν κατά καιρούς από επιστημονικούς και μη φορείς, απαντήθηκαν εγγράφως και συμπεριλαμβάνονται στην Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (Ιούλιος 2011).
Συμπερασματικά αποτελεί πλέον πεποίθηση μας, ότι η ενημέρωση, η συμμετοχή και η διαβούλευση ωρίμασαν και ολοκληρώθηκαν και σε επίπεδο χρόνου και σε επίπεδο αποτελέσματος βάσει των αποφάσεων που ακολούθησαν.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, τον Απρίλιο του 2013, απαντά επί της ουσίας σε όλα τα επιμέρους θέματα που τέθηκαν διαχρονικά, κλείνοντας τον ευρύ κύκλο της δημόσιας διαβούλευσης.
Με δεδομένο ότι η κοινωνία εκφράζεται μέσα από τα όργανα τα οποία γνωμοδότησαν,  μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες οι οποίες μεσολάβησαν, και μέσα από τις πλειοψηφίες, οι οποίες με όλους τους παραπάνω τρόπους μπορούν να εκφραστούν υπέρ η κατά μιας επένδυσης,  προχωράμε και συνεχίζουμε με προτεραιότητα την κοινωνία και το περιβάλλον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις