Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΠΑ ΟΙ "ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ" ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ?

Το ερώτημα αυτό ανέκυψε, όταν διαβάσαμε το βασικό λόγο διένεξης ανάμεσα σε μια εταιρεία ποτοποιίας και τους επικεφαλής του αντιμεταλλευτικού «αγώνα».


Σύμφωνα με αυτά που γράφτηκαν η εταιρεία απέσυρε τις παρτίδες των προϊόντων της με την ετικέτα «Όχι στην εξόρυξη χρυσού», επειδή στο γλέντι που έγινε το περασμένο Σάββατο στα Ν. Ρόδα για να διατεθούν τα προϊόντα της τέθηκε σαν... όρος ποσό από τα έσοδα της διάθεσης των ποτών της να πάνε στο ταμείο του «αγώνα». (Δείτε εδώ)


Όταν μάλιστα ο εκπρόσωπος της εταιρείας ρώτησε σε ποια φορολογικά στοιχεία θα κοβόταν η απόδειξη, οι «οροθέτες» του απάντησαν πως δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία...


Με αφορμή αυτό το νέο «παράδοξο» και σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα... παράδοξα, που γνωρίζουμε και έχουμε ακούσει,  βάλαμε αυτόν το τίτλο στην ανάρτηση μας.


Ένας τίτλος που απηχεί στα μεγάλα ερωτήματα που έχουν πάρα πολλοί κάτοικοι της Ιερισσού, των Ν. Ρόδων, της Ουρανούπολης αλλά και άλλων περιοχών, οι οποίοι πυκνά συχνά έρχονται αντιμέτωποι με το «δίσκο αλληλεγγύης» σε εράνους, ημερίδες...  ενημέρωσης - μεταδημότευσης και κουρμπάνια, αλλά κανείς δεν τους ενημερώνει με επίσημο τρόπο για του που και ποιες... τρύπες καλύπτουν τα χρήματα που συγκεντρώνονται.


Το ίδιο συμβαίνει και με τις πωλήσεις αξεσουάρ (μπλουζάκια, καπέλα, αναπτήρες, ποτήρια) που φέρουν το  SOSούδικο λογότυπο στις οποίες, ως γνωστόν, δεν κόβεται καμία απόδειξη ή άλλο παραστατικό.


Εκτός λοιπόν από την άγνοια που έχουν οι αιμοδότες αυτού του «αγώνα», εδώ συναντούμετην πλήρη ανάπτυξη μιας παραοικονομίας, με διακίνηση  πολλών χιλιάδων ευρώ, όπου είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτή η διακίνηση χρημάτων φορολογείται, όπως είναι το σωστό.


Να μη λησμονούμε ότι οι «αγωνιστές», εκτός των... οικολογικών ανησυχιών, θέτουν πυκνά - συχνά στις τοποθετήσεις τους το ζήτημα των εσόδων που θα έχει η ελληνική οικονομία από τη ...φαραωνική επένδυση στη ΒΑ Χαλκιδική. Καλά κάνουν. 

Ίσως αυτό το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό από την τεχνητή εμμονή που δείχνουν στις καταστροφολογικές εκτιμήσεις τους.


Από την άλλη όμως, οφείλουν και οι ίδιοι να είναι φορολογικά συνεπείς απέναντι στην πολιτεία, όταν μέσω απ’ αυτό τον «αγώνα» υπάρχει η διακίνηση εμπορευμάτων και αγαθών και αντίστοιχη είσπραξη χρηματικών ποσών.


 Αλλιώς, τι νόημα έχει από τη μία να το παίζουν... ενδιαφερόμενοι και.. ανησυχούντες σ’ ότι αφορά την ενίσχυση των ταμείων του δημοσίου από τη μεταλλευτική επένδυση, όταν την ίδια στιγμή οι ίδιοι με τη στάση τους στερούν έσοδα από τα δημόσια ταμεία; Κοινώς φοροδιαφεύγουν...


Και μη βιαστούν να μας πουν ότι για τις... δωρεές υπάρχει διαφορετικό φορολογικό καθεστώς, βάση του οποίου οι χορηγούντες και οι δεχόμενοι οικονομική βοήθεια εκπίπτουν από τη φορολόγηση. 

Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να εκδίδονται παραστατικά. Αν τα έχουν, ας τα δείξουν. 

Όχι σε εμάς, αλλά σ’ αυτούς που δίνουν το υστέρημα ή το περίσσευμα τους πχ για τα δικαστικά έξοδα που απαιτούνται για τους 4 προφυλακισθέντες.


Αν συνεχίσουν όμως σ’αυτό το μοτίβο, δηλαδή να μην αποδίδουν φορολογητέα ύλη για τις οικονομικές κινήσεις τους, τότε δίνουν το δικαίωμα στον καθένα  να ενσωματώσει στη σκέψη του και αυτή την «παράμετρο», μεταξύ άλλων, που ώθησαν τους... αγωνιστές στην επιβολή του άβατου της Ιερισσού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις