Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΕΡΠΑΤΟΥΣΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΔΕ... ΒΑΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ "ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ" ΤΟΥ ΚΑΚΑΒΟΥ?

Μείναμε έκπληκτοι όταν διαβάσαμε στους "Εργολήπτες Χαλκιδικής", ότι υπάρχουν στο δήμο μας 8 διαφορετικές περιπατητικές διαδρομές, στις οποίες βάδιζε ο μεγάλος φιλόσοφος πρόγονος μας και στις οποίες θα περπατήσουν λάτρεις του δασικού περιπάτου, αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Κυριολεκτικά κατέρρευσε το σύμπαν γύρω μας...

Καθώς είχαμε αποκομίσει την εντύπωση, ότι η μοναδική περιπατητική διαδρομή, που διασώζεται ακόμη και από τα χρόνια του Αριστοτέλη είναι αυτή που αρχίζει από το Χοντρό Δέντρο και καταλήγει στο εργοτάξιο των Σκουριών....

Τη γνωστή δηλαδή διαδρομή που ακολουθούν οι "αγωνιστές" του Κάκαβου με τα γεμάτα σακίδια στην πλάτη και την παρουσία ανδρών των ΜΑΤ να τους συνοδεύουν, λόγω του εύφλεκτου πολλές φορές περιεχομένου, που έχουν στα σακίδια τους.

Στη ίδια διαδρομή που θα περπατήσουν αύριο οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ, που από σήμερα μέχρι και τη Κυριακή και έχοντας σαν ορμητήριο το κάμπινγκ της Κομίτσας,  αναμένεται να μας ταξιδέψουν νοερά στα κλασικά χρόνια των Ελλήνων φιλοσόφων, εκτός συγκλονιστικού αγωνιστικού απροόπτου...

Όμως η απορία και η έκπληξη παραμένει... Δεν είναι το σύνηθες δρομολόγιο των "αγωνιστών", των δρομέων, των ποδηλατών και όλων αυτών που συναρπάζονται από τη... μαγεία της φύσης, η ίδια προσφιλής διαδρομή που ακολουθούσε και ο μεγάλος φιλόσοφος και εισηγητής παντών των επιστημών;

Μάλλον όχι όπως θα διαβάσετε στο κείμενο, που ακολουθεί.
"Τον Αριστοτελικό Περίπατο, την πρώτη από τις οχτώ χαρτογραφημένες ιστορικές περιπατητικές διαδρομές της προ του Άθω περιοχής στη Χαλκιδική, θα παρουσιάσει στο κοινό, στις 9 Σεπτεμβρίου, στις 10 το πρωί, ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω. 

Ο Αριστοτελικός Περίπατος ξεκινά από το προστατευμένο από το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 Άλσος του Αριστοτέλη και τα οθωμανικά Σιδηροκαύσια και καταλήγει στα Αρχαία Στάγειρα της Ολυμπιάδας, τον τόπο που γέννησε τον αρχαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη.

Το μήκος της περιπατητικής διαδρομής εκτείνεται στα 22 χιλιόμετρα και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μονοπάτια του αριστοτελικού βουνού, τα οποία εναλλάσσονται ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση και σε ξέφωτα με θέα το γαλάζιο του Ακάνθιου και του Στρυμωνικού Κόλπου.


Οι επισκέπτες, παράλληλα, θα μπορούν να μυρίσουν τις ευωδιές των δέντρων και των φυτών και να συλλέξουν τα βότανα που αναφέρονται στα Αριστοτελικά κείμενα και εκπαίδευσαν τον Μέγα Αλέξανδρο να περιγράψει τα ασιατικά φυτά.

Η συγκεκριμένη διαδρομή θα αποτελέσει την πρώτη από τις οκτώ διαδρομές, που συμπεριλαμβάνονται στην αγγλική έκδοση «Το βιβλίο διαδρομών της προ του Άθω περιοχής».
Στόχος των περιπατητικών διαδρομών είναι η ανάδειξη μιας εξαιρετικής φυσικής διαδρομής, που παρουσιάζει εκτός από ιστορικό και επιστημονικό ενδιαφέρον.

Tα αρχαία Στάγειρα, η πατρίδα του φιλοσόφου

Τα αρχαία Στάγειρα, η πατρίδα του Αριστοτέλη, του μεγαλύτερου φιλοσόφου της αρχαιότητας, δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκονται περίπου 500 μ. νοτιοανατολικά του σημερινού χωριού της Ολυμπιάδας, πάνω σε μια μικρή, ορεινή χερσόνησο, η οποία ονομάζεται Λιοτόπι. Ιδρύθηκαν από Άνδριους αποίκους γύρω στο 655 π.Χ. στον ανατολικό ορεινό αυχένα της Χαλκιδικής, ενώ λίγο αργότερα έφθασαν εκεί και άποικοι από τη Χαλκίδα.

"

Σύμφωνα με την παράδοση, οι Σταγειρίτες μετέφεραν και έθαψαν στην πόλη τους τα οστά του Αριστοτέλη και καθιέρωσαν προς τιμή του μεγάλη γιορτή τα Αριστοτέλεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις