Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Χαλκιδική: Αποκλιμάκωση της έντασης και συνέχεια ερευνών

Υστερα από έντονο παρασκήνιο, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Γιαννάκης έφερε την Παρασκευή στο τραπέζι των συζητήσεων τις εμπλεκόμενες πλευρές στη διαμάχη γύρω από την υπόθεση της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.Δεν ήταν εύκολο, καθώς η
πρωτοβουλία έπρεπε να «περπατήσει» σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, λόγω τόσο των προχθεσινών συγκρούσεων στην Ιερισσό ανάμεσα στην αστυνομία και κατοίκους της περιοχής που αντιδρούν στην επένδυση, όσο και της δίκης που είχε οριστεί για χθες στον Πολύγυρο, οχτώ ατόμων τα οποία είχαν συλληφθεί για παράνομη κατοχή κυνηγετικών όπλων, κροτίδων, αλλά και συμμετοχή σε επεισόδια με την αστυνομία.

Στόχος της κίνησης του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών ήταν να πέσουν οι τόνοι και να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η έρευνα για την εξιχνίαση της βομβιστικής επίθεσης κουκουλοφόρων στα εργοτάξια της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.
Σε μια χειρονομία καλής θέλησης, μάλιστα, ενόψει και της σύσκεψης, οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν το βράδυ της Πέμπτης από την Ιερισσό, ενώ καθοριστικό ρόλο για τη συμμετοχή στη σύσκεψη των διαφωνούντων φέρεται να έπαιξε ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης.
Τη γνωστοποίηση, προχθές το απόγευμα, της σύγκλησης σύσκεψης διαδέχθηκε αργά το ίδιο βράδυ διαρροή ότι ματαιώνεται, για να γίνει τελικά χθες στις 11 το πρωί στο δικαστικό μέγαρο...
Η ενδεχόμενη συμμετοχή του δημάρχου Αριστοτέλη και υπέρμαχου της επένδυσης, Χρήστου Πάχτα, παρ’ ολίγο να γίνει αφορμή ματαίωσης της πρωτοβουλίας, καθώς ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ θεωρείται «κόκκινο πανί» από τους αντιδρώντες.
Τελικά, ο κ. Πάχτας δεν πήρε μέρος, καθώς, όπως δήλωσε, δεν είχε ειδοποιηθεί, και πιθανότατα έτσι έγινε καθώς μετά τις πρώτες αντιδράσεις δεν κλήθηκε καν.
Εν τω μεταξύ, μολονότι είχε ανακοινωθεί ότι εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ. θα συμμετείχε ο διευθυντής της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που έχει την ευθύνη για τις έρευνες στη Χαλκιδική Αθηναγόρας Παζαρλής, στη σύσκεψη εμφανίστηκε ο περιφερειακός διοικητής Κεντρικής Μακεδονίας της ΕΛ.ΑΣ. υποστράτηγος Βάιος Χονδρός, που δήλωσε ότι δεν γνωρίζει σε βάθος την υπόθεση.
Ταυτόχρονα, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής το Τριμελές Πλημμελειοδικείο ανέβαλε τις προγραμματισμένες για χθες το πρωί δύο δίκες, με κατηγορούμενους κατοίκους της Ιερισσού. Οι τέσσερις εξ αυτών κατηγορούνται για παράνομη κατοχή κυνηγετικών όπλων, κροτίδων, φωτοβολίδων κ.ά. και οι άλλοι τέσσερις για εμπλοκή σε επεισόδια που είχαν σημειωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στις Σκουριές.
Οι κατηγορούμενοι για κατοχή οπλισμού είχαν μεταφερθεί αρχικά από την Ιερισσό στη Θεσσαλονίκη, προχθές βράδυ, και είχαν διανυκτερεύσει, προφανώς για την αποφυγή εκδηλώσεων συμπαράστασης, στην τοπική Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, ενώ χθες το πρωί μετήχθησαν στα δικαστήρια του Πολύγυρου, όπου τους περίμεναν τριακόσιοι περίπου συντοπίτες τους.
Το συμπέρασμα
Στο γραφείο του κ. Γιαννάκη, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, προσήλθαν εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου Κατοίκων Χαλκιδικής, της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», της ΕΛ.ΑΣ. και έπειτα από συζήτηση μιάμισης ώρας και αφού είχε διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι έρευνες της αστυνομίας με τρόπους όμως που «να μην ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας».
Υπήρξε συμφωνία να λειτουργήσει δίαυλος επικοινωνίας ώστε να αποτραπούν στο μέλλον εξελίξεις όπως οι προχθεσινές στην Ιερισσό.
Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε στην Ιερισσό συγκέντρωση με ομιλήτρια τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί κάθοδος στη Θεσσαλονίκη κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιτίθενται στην επένδυση, προκειμένου να διαδηλώσουν στο κέντρο της πόλης.
πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις