Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΣΤΑ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΑ

Σε σύσκεψη με το Δ.Σ και με μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Μουδανιών συμμετείχε το περασμένο Σάββατο ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλειος Κορκίδης. 

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τόσο τις δυσκολίες, που βαρύνουν τον επιχειρηματικό κόσμο σε όλη την Ελλάδα, όσο και τις

δυνατότητες του Εμπορικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών.
Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών, Όλγα Παπαμέτη και το Δ.Σ παρουσίασαν τις υποδομές και τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή ,καθώς και τις τραγικές επιπτώσεις που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι της περιοχής, από την εγκατάλειψη ή μη συντήρηση ή μη αξιοποίηση των εργαλείων που διαθέτει η πόλη. Ακόμη επισήμαναν την κοινή πρακτική τοπικών και μη παραγόντων να διευκολύνουν ή στην καλύτερη περίπτωση να αδιαφορούν για την εξάπλωση παράνομων παζαριών, την μάστιγα του παραεμπορίου εντός και εκτός της πόλης αλλά και την κατευθυνόμενη προώθηση τουριστών σε αγορές εκτός της τοπικής αγοράς.
Ο κ. Κορκίδης αφουγκράστηκε τις ανησυχίες των επαγγελματιών των Ν. Μουδανιών και παρουσίασε τις προτάσεις της ΕΣΕΕ αναφέροντας «είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Σε μία δύσκολη περίοδο για όλους τους εμπόρους είναι εξαιρετικά σημαντικό οι τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι να δείχνουν την αποφασιστικότητα τους για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των συμφερόντων του κλάδου τους. Κυρίως ένας σύλλογος όπως των Μουδανιών που αποτελείται από νέα παιδιά που είναι η μαγιά για το μέλλον της ΕΣΕΕ. Η κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μας είναι ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτεί την καλύτερη δυνατή κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του εμπορίου. 
Η ΕΣΕΕ έχει αποφασίσει να συντονίσει την δράση της για να εκπληρώσει τρεις στόχους που σχετίζονται με την επιβίωση της Μμε επιχείρησης: Πρώτος στόχος είναι η προστασία της με τη θεσμοθέτηση της ΄΄ εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης΄΄, με την οποία θα τεθούν τρία κριτήρια, η μείωση του τζίρου, ο τραπεζικός δανεισμός και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η προστασία θα αφορά την εισαγωγή της εντός κρίσης επιχείρησης στην θέσπιση προσωρινής προστασίας της και στο ΄΄πάγωμα ΄΄ όλων των μέτρων καταδίωξης από οπουδήποτε και αν προέρχονται και, επιπρόσθετα, την καθιέρωση μόνιμης και διαρκούς ρύθμισης για την εντός κρίσης μικρομεσαία επιχείρηση΄΄ με σκοπό την αυτόματη ένταξη της σε όλες τις υπάρχουσες φορολογικές, ασφαλιστικές και κατά περίπτωση δανειακές ρυθμίσεις για την αποφυγή της οικονομικής τους καταστροφής. 
Ο δεύτερος στόχος σχετίζεται με την προσαρμογή της Μμε στο νέο περιβάλλον με την διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου αγοράς που θα κινείται προς το συμφέρον της Μμε επιχείρησης ,και όχι των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στο πρόβλημα του πλαισίου της αγοράς υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και ως προς το θεσμικό πλαίσιο των Εκπτώσεων / Προσφορών και ως προς τον προσδιορισμό νομικά της δραστηριότητας και λειτουργίαςτων Stock /Outlet καταστημάτων. Τέλος η πρόταση της ΕΣΕΕ για την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές είναι: δύο Κυριακές τον Δεκέμβριο, προ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μια πριν το Πάσχα και μια με απόφαση του Τοπικού Εμπορικού Συλλόγου. Με απόφαση του τοπικού εμπορικού συλλόγου να ορίζεται και η λειτουργία των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές κατά τη θερινή περίοδο. Σε κάθε περίπτωση ζητούμε την απόσυρση του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου για τον Αγορανομικό Κώδικα για να υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για το πλαίσιο της αγοράς.
Ο τρίτος συνδικαλιστικός μας στόχος σχετίζεται με τη στήριξη της Μμε διαμέσου της προώθησης της ιδέας για την ίδρυση ειδικής Τράπεζας Μμε που θα ενισχύει άμεσα τη ρευστότητα στην αγορά και, επιπλέον, με την έναρξη παροχής υπηρεσιών υποστήριξης από την ΕΣΕΕ για κάθε συνάδελφο.
Ως προς την τράπεζα αναφερόμαστε σε μια Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρών Επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ) με τραπεζικές εγγυοδοτικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες αποκλειστικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Η ΑΤΜΕ μπορεί να προέλθει αμέσως από την δομή των Συνεταιριστικών Τραπεζών. Έστω και μια από αυτές, μπορεί ,να αποτελέσει την βάση του εγχειρήματος και να μετεξελιχθεί σε μια εξειδικευμένη Αναπτυξιακή Τράπεζα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, χωρίς προβλήματα και βάρη. Βασικός στόχος θα είναι η συγκέντρωση-συγχώνευση όλων των προγραμμάτων ανάπτυξης στην ΑΤΜΕ, η άμεση προώθηση τους με ενιαίο τρόπο, καθώς επίσης, και η άμεση παροχή εγγυημένων μικρό-δανείων αποκλειστικά στις επιχειρήσεις. Η νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα με την μορφή ενός Ενιαίου Φορέα μικρών επιχειρήσεων, θα έχει πρωτεύοντα ρόλο, θα αναπτύξει ένα δυναμικό και στοχευμένο managment, με απλά-τυποποιημένα χρηματοδοτικά προϊόντα για την άμεση ανταπόκριση στο πρόβλημα της ρευστότητας, με εξιδείκευση στη χρηματοδότηση καινοτόμων επενδύσεων, με ολοκληρωμένα προγράμματα για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών αναγκών των μικρών επιχειρήσεων, με ενέργειες στήριξης και προώθησης αυτών και των προϊόντων τους στη διεθνή αγορά.Επιπλέον, ο νέος φορέας θα μπορέσει να δημιουργήσει τα δικά του νέα κριτήρια, ώστε όσοι μικρομεσαίοι έχουν περάσει από την επώδυνη διαδικασία και τη μαύρη λίστα της ΄΄Τειρεσίας Α.Ε ΄΄ να μην αποκλείονται πλέον από κάθε νέα προσπάθεια να ξεπεράσουν το προσωρινό έλλειμμα ρευστότητας τους.
Ως προς τις υπηρεσίες υποστήριξης, η ΕΣΕΕ σχεδίασε και παρέχει το πρόγραμμα Υποστήριξης Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων ,το οποίο είναι στη διάθεση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου, και μπορεί να παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη στις εμπορικές επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ανάλογες ανάγκες, σε ζητήματα φορολογικά ,τραπεζικά, ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθωμάτων. Οι εν λόγω συνδικαλιστικοί στόχοι πιστεύω ότι κινούνται προς την κοινή μας κατεύθυνση, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της Μμε επιχειρηματικότητας...»
Για συγκεκριμένες δράσεις προς την ενίσχυση της τοπικής αγοράς προτάθηκαν από τον κ. Κορκίδη τα εξής : «...Υπάρχει μια συγκεκριμένη δράση που προωθεί η ΕΣΕΕ και αυτή είναι η ΄΄Δημιουργία ανοικτών εμπορικών κέντρων στα κέντρα των πόλεων΄΄ ( ΄΄Οpen Malls΄΄). Η δράση αυτή μπορεί να δώσει πολλές ευκαιρίες σε εμπορικές επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν, ενώ μπορεί να ξαναζωντανέψει τα κέντρα πολλών πόλεων που έχουν υποβαθμιστεί. Επίσης δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ θα αναδείξει και θα αναβαθμίσει τα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων. Εμείς μπορούμε να σας ενημερώσουμε για τη διαδικασία και εσείς να αποφασίσετε αν σας ενδιαφέρει να το προωθήσετε. Ο ρόλος των εμπορικών συλλόγων σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές είναι πολύ σημαντικός για την προώθηση της εν λόγω δράσης....΄΄
΄΄...Επίσης μπορούμε να συμβάλουμε στην διοργάνωση ενός SUMMER SHOPPING FESTIVAL στην περιοχή σας ,μέσω του οποίου μπορείτε να τονώσετε ως σύλλογος την τοπική αγορά, την συγκεκριμένη περίοδο που θα λειτουργήσει, αλλά και με την κατάλληλη προετοιμασία, να δώσετε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν ,να προωθήσουν το προϊόν τους και τον υπόλοιπο χρόνο και μέσω ενός σλόγκαν, όπως π.χ΄΄ η Χαλκιδική σπίτι σας ..΄΄και άλλων ενεργειών , να συντελέσετε ώστε να μετατραπούν απο μικροεισαγωγικές σε μικροεξαγωγικές επιχειρήσεις.
Φυσικά για όλα τα παραπάνω χρειάζεται η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και η συσπείρωση και ενδυνάμωση του από τα μέλη του, καθώς αγαπητοί συνάδελφοι παρεμβαίνουμε συνδικαλιστικά σε ένα δύσκολο περιβάλλον ,δεχόμαστε τεράστιες πιέσεις από παντού, ενώ προσπαθούμε με εντιμότητα, πείσμα και αποφασιστικότητα να προωθούμε τις θέσεις του ελληνικού εμπορίου στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η συγκυρία απαιτεί προσοχή και ετοιμότητα και πάντοτε φροντίζουμε να βρισκόμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και να μην σερνόμαστε πίσω από αυτές.Ο ρόλος των εμπορικών συλλόγων είναι εξαιρετικά σημαντικός για την ΕΣΕΕ, εσείς είστε το μάτι μας και το αυτί μας στις τοπικές αγορές και ο πνεύμονας που ανανεώνει την λειτουργία μας...».
Η κα Παπαμέτη ευχαρίστησε θερμά για την τιμή της επίσκεψης στα γραφεία του συλλόγου και δεσμεύτηκε να προωθήσει τις προτάσεις στην επικείμενη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Ν.Μουδανιών, που αναμένεται να κοινοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις