Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Άγιος Νικόλαος Χαλκιδικής


Η περιοχή κατοικείται από τα Προϊστορικά χρόνια. Στο ύψωμα Βέτρυνος, νοτιοδυτικά του σημερινού χωριού, έχουν εντοπισθεί ίχνη προϊστορικού οικισμού. Την ίδια εποχή κατοικούνταν οι περιοχές Πύργος, Άγιος Γεώργιος και ο συνοικισμός ‘’Φουρνεία’’. Κατά τον 14ο αιώνα στη χερσόνησο του Πύργου
υπήρχε η Μονή του Αγίου Νικολάου του Χρυσοκαμάρου, μετόχι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος της οποίας ερείπια σώζονται. Η συνένωση όλων αυτών των συνοικισμών της περιοχής δημιούργησαν το σημερινό χωριό το οποίο πιθανώς πήρε το όνομα του από τη Μονή του Αγίου Νικολάου του Χρυσοκαμάρου.

Η κοινότητα του Αγίου Νικολάου περιβάλλεται από Βορρά προς Νότο από πυκνό πευκοδάσος και Ανατολικά από τον Σιγγιτικό κόλπο ή κόλπο του Αγίου Όρους. Με ακτές 30 και πλέον χιλιόμετρα, με πανέμορφους γραφικούς κολπίσκους, καθαρές αμμουδιές και πεντακάθαρα νερά, είναι κάτι το ξεχωριστό. Διαθέτει πολύ καλή τουριστική υποδομή, 4 ξενοδοχεία και 490 ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.

Εντός του οικισμού Αγίου Νικολάου θα δείτε σπίτια του 19ου αιώνα με ξεχωριστή λαϊκή αρχιτεκτονική. Επισκεφτείτε, βορειοδυτικά του χωριού, την Τσέσμα, την παλαιότερη σωζόμενη κοινόχρηστη βρύση – κτίσμα του 1626 – και τον Πύργο όπου υπάρχουν ευρήματα της Ιεράς Μονής του Αγίου Νικολάου του Χρυσοκαμάρου.

Αξιοθέατο αποτελούν και τα ξωκλήσια του Αγίου Νικολάου, Αγίου Γεωργίου, του Όρμου της Παναγίας, ο εγκαταλειμμένος ναός της Αγίας Τριάδας, η Αγία Παρασκευή και ο Ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου, ενώ από το ύψωμα Βέτρυνος μπορείτε να απολαύσετε τη θαυμάσια θέα, τη Βουρβουρού με τις χερσονήσους και τα νησάκια της.
Το μπάνιο μπορείτε να το απολαύσετε στις πραγματικά υπέροχες παραλίες Όρμος Παναγίας, Σαλονικιού (4 χλμ. προς Πυργαδίκια), Σχοινία (2,5 χλμ. προς Πυργαδίκια), Πύργος (1,5 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου), Τρανή Αμμούδα (μεταξύ Πύργου και Όρμου Παναγίας), Λατούρα (500 μ. μετά τον Όρμο νότια), Λαγονήσι (1 χλμ. μετά τον Όρμο νότια). Όλες οι παραλίες και οι κολπίσκοι των νησιών της περιοχής Βουρβουρούς είναι ιδανικές για μπάνιο, καθώς και οι παραλίες Λιβάρι, Βουρβουρού, Ξιφάρα, Καρύδι, Φάβα.
Τα ‘’κόντηλα’’, προτελευταία ημέρα του έτους, πριν το ξημέρωμα παρέες παιδιών ξεχύνονται στους δρόμους τραγουδώντας και δίνοντας ευχές στους νοικοκύρηδες των σπιτιών. Λαϊκό γλέντι κάθε Καθαρή Δευτέρα, των Αγίων Θεοδώρων, λαϊκό πανηγύρι στον Όρμο της Παναγίας και τοπικοί αγώνες δρόμου από Άγιο Νικόλαο ως τον Όρμο. Λιτανεία των Ιερών εικόνων και λαβάρων της εκκλησίας κάθε τρίτη ημέρα του Πάσχα σε μια διαδρομή 5 χλμ. από Άγιο Νικόλαο μέχρι Όρμο Παναγίας και επιστροφή. Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων της Αγίας Παρασκευής 26 Ιουλίου η κορύφωσή τους. Παραγωγή τσίπουρου με την παραδοσιακή μέθοδο για ένα μήνα περίπου, αρχίζοντας στο τέλος του πρώτου 15ήμερου του Οκτωβρίου.
Τέλος η περιοχή παράγει κρασοστάφυλο, καλό κρασί, τσίπουρο, παρθένο ελαιόλαδο, μέλι, ψάρια, ρητίνη.

http://www.halkidiki.gov.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις