Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τα έλατα Ταξιάρχη έχουν κατακτήσει όλη την Ελλάδα


Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου ξεκίνησε η διακίνηση και διάθεση χριστουγεννιάτικων δέντρων στην αγορά. Για μία ακόμη χρονιά οι παραγωγοί του ορεινού Ταξιάρχη του δήμου Πολυγύρου ταξιδεύουν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας με σκοπό να εξαργυρώσουν κόπους ετών, που κατέβαλλαν για την καλλιέργεια και τη φροντίδα των δέντρων. Οι συνθήκες, όπως επισημαίνουν, είναι
ιδιαίτερα δύσκολες και γίνονται ακόμη δυσκολότερες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Από το 1960, που ξεκίνησαν οι κάτοικοι του Ταξιάρχη να ασχολούνται με τα έλατα, όλες σχεδόν οι οικογένειες της περιοχής έχουν επιδοθεί στην καλλιέργεια χριστουγεννιάτικων δέντρων και το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος του χωριού προέρχεται από αυτή τους τη δραστηριότητα. Σήμερα στον Ταξιάρχη καλλιεργούνται πάνω από 20.000 στρέμματα, που σημαίνει περίπου οκτώ εκατομμύρια έλατα. 
«Η εμπειρία αυτή έχει αποτέλεσμα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα Ταξιάρχη να ξεχωρίζουν σε ποιότητα» δήλωσε  ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγής και Πώλησης Χριστουγεννιάτικων Δέντρων Ταξιάρχη, Νικόλαος Παπακωνσταντίνου.
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών λόγω της οικονομικής δυσπραγίας είναι περιορισμένο και οι παραγωγοί προσπαθούν με χαμηλές (σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια) τιμές να το αναζωπυρώσουν. 
«Ένα έλατο μπορεί να κοστίσει 20 με 30 ευρώ ανάλογα με το μέγεθός του ενώ η τιμή του αυξάνεται στις πόλεις εξαιτίας του μεγάλου κόστους μεταφοράς.» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού συμπληρώνοντας ότι ο καταναλωτής στα στέκια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καλείται να πληρώσει και τμήμα του κόστους ενοικίασης του χώρου πώλησης, χρήματα που εισπράττουν οι δήμοι.
Τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου προέτρεψε το αγοραστικό κοινό αυτά τα Χριστούγεννα να προτιμήσει το φυσικό δέντρο αντί του πλαστικού εξηγώντας: «Να ξέρουν οι καταναλωτές ότι εκτός του ότι το φυσικό δέντρο είναι πιο όμορφο επιλέγοντάς το στηρίζουν τους κατοίκους των ορεινών και άγονων περιοχών και τους βοηθούν να μείνουν και να προσφέρουν στον τόπο τους».

Μυστικά για να αντέξει περισσότερο το χριστουγεννιάτικο δέντρο
Αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε το δέντρο σε χώρο που έχει ζέστη
Αν το προμηθευτούμε νωρίς, το αφήνουμε τις πρώτες μέρες στο μπαλκόνι

Ξύνουμε τη φλούδα του κορμού κοντά στη βάση και τοποθετούμε βαμβάκι. Στο σημείο αυτό κάθε μέρα βάζουμε παγάκια.
Τοποθετούμε το δέντρο σε ειδική βάση, που επιτρέπει το πότισμα του ή το στερεώνουμε με πέτρες σε κουβά, για να του ρίχνουμε το νερό που χρειάζεται
Οι λεπτομέρειες αυτές θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το δέντρο μας φρέσκο και όμορφο κατά τη διάρκεια όλων των εορτών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις