Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΟΙ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ο τίτλος της ανάρτησης μπορεί να θυμίζει σύνθημα. Αν κάποιοι το νιώθουν και έτσι αυτό οφείλεται κυρίως στη βιωματική πραγματικότητα, που επικρατεί καθ' όλη την προεκλογική περίοδο στα μεταλλευτικά χωριά της ΒΑ Χαλκιδικής.

Χωριά και τοπικές κοινωνίες που έδειξαν πως αντιλαμβάνονται στην πράξη έννοιες όπωςελευθερία άποψηςέκφρασηςδημοσιοποίησης ιδεολογικού πλαισίουπολιτικός πολιτισμός και σεβασμός στη διαφορετικότητα.

Βασικοί αποδέκτες αυτών των προνομιακών συμπεριφορών, με βάση και το κλίμα που επικράτησε μέχρι και ένα μήνα πριν τις εκλογές, ο antigold υποψήφιος για το Δήμο Αριστοτέλη Γιάννης Μίχος και οι υποψήφιοι που συμπεριλαμβάνονται στο συνδυασμό του.

Παρ' όλο που οι θέσεις του συνδυασμού "κίνημα ανάπτυξης" και  η κρυφή ατζέντα που κατά την άποψη μας έχει, σ' ότι αφορά τη μεταλλευτική δραστηριότητα, δε συμπίπτουν με τα θέλω και τις ανάγκες της μεταλλευτικής κοινωνίας δεν αντιμετώπισαν πουθενά βιαιότητες και προπηλακισμούς σε επίσκεψη, ομιλία ή εγκαίνια εκλογικού κέντρου σε κάποιο από τα Μαδεμοχώρια.

Μάλιστα, χθες το βράδυ ο κ. Μίχος είχε ανοιχτή ομιλία στο Στρατώνι. Ένα από τα "κάστρα", αν όχι το κατ' εξοχήν κάστρο των υπέρμαχων της μεταλλευτικής.

Μπορεί η συγκέντρωση να μην κέντρισε το ενδιαφέρον των Στρατωνίσιων, καθώς οι υποψήφιοι του κ. Μίχου που τον συνόδευαν ήταν περισσότεροι από τους κατοίκους που πήγαν να τον ακούσουν (50 άτομα ήταν όλα και τα 40 ήταν υποψήφιοι του "κινήματος"), ωστόσο η ομιλία του διεξήχθη χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα ή άλλο απρόοπτο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη διάρκεια αυτής της ομιλίας ακούστηκε ξεκάθαρα η άποψη του κ. Μίχου, πως είναι κατά της επένδυσης στις Σκουριές. Αυτή η θέση χειροκροτήθηκε θερμά από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και συνοδούς τους εκ των οποίων κάποιοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από τα μεταλλεία...

Αλήθεια...; Τέτοια μεγάλη στιγμή για τη δημοκρατία θα μπορούσε να διαδραματιστεί χθες, σήμερα ή αύριο και στην Ιερισσό με φιλομεταλλευτικούς πρωταγωνιστές;

Γνωρίζουμε, ότι πολλοί φίλοι γελούν πικρά όταν θέτουμε τέτοια ερωτήματα... Όμως αυτός θα ήταν ο πραγματικός ορισμός της ουσιαστικής κοινωνικής συμφιλίωσης και της ενότητας που έχει διαρραγεί στην περιοχή μας και όχι η συνεχής επίκληση σε μια ιδεατή για την οποία όμως το αντιμεταλλευτικό μπλοκ δεν έχει κάνει τίποτα στην πράξη...

Εκτός, αν θεωρείται ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το... απαγορευτικό που έχει "πέσει" από το συντονιστικό προς τους χρήσιμους ακτιβιστές του να μην παρεμποδίζουν προς το παρόν τους εργαζόμενους στις Σκουριές μέχρι να γίνουν οι εκλογές. Το αν θα ξανά.. ακτιβίσουν με τον τρόπο που εκείνοι ξέρουν θα το κρίνει το αποτέλεσμα; Ή όντως έχουμε εισέλθει σε τροχιά κοινωνικής συμφιλίωσης ανεξαρτήτου εκλογικού αποτελέσματος; Θα δείξει και πολύ σύντομα μάλιστα.

Ας ελπίσουμε, ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκε η κοινωνία των Μαδεμοχωρίων αυτήν την προεκλογική περίοδο θα αποτελέσει τον οδηγό για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές.

politesaristoteli.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις