Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Απόφαση ΣτΕ ''Χάσαμε την Προσφυγή ''

Αυτή είναι η αντίδραση που πόνεσε 

Tweets

  1. Xάσαμε την προσφυγή στο ΣτΕ. Πριν λίγο μάθαμε τα νέα



ΣτΕ: Απέρριψε την κύρια προσφυγή κατά των μεταλλείων Κασσάνδρας 


Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Την κύρια αίτηση ακύρωσης υπ’αριθμόν 7947/2011 κατά της εγκυρότητας της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για το σύνολο της επένδυσης στα μεταλλεία Κασσάνδρας απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

Ουσιαστικά, με την απόφαση υπ’ αριθμόν 1492/2013 το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή –το Νοέμβριο του 2011-κατοίκων και φορέων της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ. 

Τι υποστήριζαν οι προσφεύγοντες κατά της ΚΥΑ

81 άτομα (μεταξύ των οποίων αγροτικοί συνεταιρισμοί) είχαν υποβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης της κοινής απόφασης των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού βάσει της οποίας αδειοδοτήθηκε η υλοποίηση του έργου των μεταλλευτικών και μεταλλουργικών εγκαταστάσεων στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Οι προσφεύγοντες (περιβαλλοντικά σωματεία, αγροτικοί συνεταιρισμοί και κάτοικοι της Χαλκιδικής) επισήμαιναν χαρακτηριστικά ότι η επένδυση συνιστά «μία ληστρική, τριτοκοσμικού τύπου εκμετάλλευση εθνικού πλούτου».  Όπως υποστήριζαν, το project αντίκειται στο άρθρο 106 του Συντάγματος για τη βιώσιμη αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου αλλά και στο 24 που «καθιερώνει την υποχρέωση του κράτους για προληπτική και αποκαταστατική δράση στην προστασία του περιβάλλοντος».

Οι προσφεύγοντες ανέφεραν επίσης ότι το «εθνικό ταμείο δεν θα εισπράξει ούτε ένα ευρώ», ενώ επικεντρώνονταν και στην διαδικασία με την οποία περιήλθαν στην κυριότητα των επενδυτών τα μεταλλεία στο Στρατώνι, τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Στο κείμενο της προσφυγής αναφερόταν επίσης ότι οι εγκαταστάσεις της επένδυσης «περικυκλώνονται από τόπους που έχουν ενταχθεί στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 και συγκεκριμένα από την ειδική ζώνη διατήρησης του όρους Χολομώντας».

Τα συναρμόδια υπουργεία, όπως ανέφεραν στην αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ, δεν αξιολόγησαν τις επιπτώσεις από την μετακίνηση των ειδών που ενδημούν στον χώρο της επένδυσης σε όμορες αυτής περιοχές.

«Η μετακίνηση λοιπόν των ειδών στις περιοχές αυτές σημαίνει συνωστισμό των ειδών της πανίδας και αύξηση του ανταγωνισμού, αλλά κυρίως συρρίκνωση του ζωτικού τους χώρου!» σημείωναν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο το Δ’ Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου απέρριψε μία ακόμη αίτηση ακύρωσης που είχαν καταθέσει οκτώ σύλλογοι της Χαλκιδικής. 

Οι τελευταίοι ζητούσαν να ανασταλεί  η από 26.7.2011 υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τα έργα  εγκατάστασης  των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.»  και τον καθορισμό του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων. 

Με τις συγκεκριμένες αποφάσεις το έργο κατεργασίας χρυσού στη Χαλκιδική είναι ελεύθερο νομικών εμποδίων.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις του ΣτΕ έχουν μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο εξαντλεί την αυστηρότητά του σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος.


Πηγή:www.capital.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις