Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις. Επιτέλους η κυβέρνηση να δείξει ότι το αντιλαμβάνεται.

Είναι έκτος χρόνος μνημονίων και η κατάσταση στην οικονομία έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Όλοι μιλάνε για την
αδήριτη και επιτακτική ανάγκη της χώρας για ανάπτυξη. Μία ανάπτυξη η όποια δεν μπορεί να πέσει από τον ουρανό, ως μάννα εξ ουρανού. Για να επιτευχθεί ανάπτυξη απαιτούνται επενδύσεις. Δεδομένης της κατάστασης του δημόσιου τομέα, το φορτίο των επενδύσεων πέφτει εξ’ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το σημείο είναι το πρώτο ζητούμενο για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τις ιδεοληψίες της και να αποδεχθεί την έννοια της ιδιωτικής επένδυσης, της επιχειρηματικότητας και της κερδοφορίας. Με όσα η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει έως σήμερα φαίνεται να έχει ξεπεράσει τις σχετικές ιδεοληψίες της και να αποδέχεται την ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Αυτό στα λόγια, αφού ελάχιστα παραδείγματα μπορούν να επισημανθούν έως σήμερα, τα οποία αφορούν ιδιωτικοποιήσεις που δεν μπορούσαν να ανασταλούν λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων.

Στην περίπτωση της επένδυσης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική, της μεγαλύτερης παραγωγικής και άμεσης επένδυσης στη χώρα, την κρίσιμη παρούσα περίοδο, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την πρώτη ημέρα ανάληψης των ηνίων της χώρας (1ο υπουργικό συμβούλιο) στράφηκε εναντίον της εν λόγω επένδυσης, με σαφή επιδίωξη να τη σταματήσει, όπως αποδείχθηκε με την διαβόητη και απαράδεκτη απόφαση του κου Σκουρλέτη, η οποία ακυρώθηκε πανηγυρικά από το ΣτΕ. Μετά την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ τον περασμένο Ιανουάριο, η οποία συνοδεύτηκε από πλήθος ακόμα αποφάσεων που δικαίωναν τον επενδυτή, το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στα χέρια του υπουργού κου Σκουρλέτη ο οποίος θα πρέπει να αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της χώρας και το δημόσιο συμφέρον με τον ίδιο τρόπο που το αντιλαμβάνονται και όλοι όσοι φωνάζουν να δοθούν επιτέλους οι υπολειπόμενες άδειες ρουτίνας για το σύνολο των εγκαταστάσεων της επένδυσης χρυσού (Σκουριές, Ολυμπιάδα, Μαδέμ Λάκκος, Στρατώνι). Να ανάψει το πράσινο φως για τη σπουδαιότερη ιδιωτική επένδυση στην παρούσα φάση. Να αποσταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις προχωράνε στη χώρα και αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τα όποια προβλήματα ανακύπτουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα και ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κος Τσίπρα, εφόσον βέβαια αντιλαμβάνεται την ανάγκη της χώρας για επενδύσεις και το δημόσιο συμφέρον, καθώς επίσης και την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας για τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Μπορεί να κάνει αποδεκτό το αίτημα του επενδυτή για συνάντηση, το οποίο εκκρεμεί από το περασμένο φθινόπωρο και να συνδράμει στην οικοδόμηση κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του αρμόδιου υπουργού και του επενδυτή, καθώς και στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων για τα θέματα που έχουνε ανακύψει όπως αυτό της πιλοτικής μονάδας ακαριαίας τήξης (flash smelting). Η υλοποίηση της εν λόγω επένδυσης είναι επ’ ωφελεία όλων και κυρίως του δημοσίου συμφέροντος.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας


Read more: http://ergoliptesxalkidikis.blogspot.com/2016/03/blog-post_567.html#ixzz44UPqsN6U

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις