Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Νέα πολύμηνη παράταση στο οδικό έργο Ποτίδαια-Κασσάνδρα

Νέα πολύμηνη παράταση στο οδικό έργο Ποτίδαια-ΚασσάνδραΠαράταση μέχρι τον Οκτώβριο του φετινού έτους πήρε το έργο Ποτίδαια-Κασσάνδρα στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Το έργο που έχει ξεκινήσει
από το 2016 είναι σε τελικό στάδιο κατασκευής και πλέον όλοι ελπίζουν ότι η συγκεκριμένη παράταση θα είναι και η τελευταία και ορίστηκε για τις 5 Οκτωβρίου 2016.
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους αυτής της νέας παράτασης είναι η ανάγκη μετατόπισης του αγωγού ύδρευσης στην περιοχή της Νέας Προποντίδας με αποτέλεσμα να απαιτηθούν σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών όπως η σύνταξη μελέτης, δημοπράτηση για τη συγκεκριμένη ενέργεια που θα διαρκέσει 6 μήνες κ.α. Εφόσον μέχρι την 1η Μαίου το υποέργο αυτο ολοκληρωθεί δεν θα υπάρξει άλλη παράταση για το σύνολο του έργου. Σε άλλη περίπτωση οδεύουμε για νέα παράταση.
Το έργο μήκους 17,7 χλμ., ποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οδικά τμήματα της Χαλκιδικής. Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου άξονα, και σε συνδυασμό με το τμήμα Μουδανιά – Ποτίδαια, το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής θα πάρει μια μεγάλη κυκλοφοριακή ανάσα και, κυρίως, θα βελτιωθεί κατά πολύ το επίπεδο ασφάλειας.
Το έργο, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί μια από τις πλέον κρίσιμες υποδομές της χερσονήσου της Κασσάνδρας, περιλαμβάνει δύο ανισόπεδους κόμβους. Στα πρώτα 5,5 χλμ. γίνεται διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου, ενώ τα υπόλοιπα 11,5 χλμ. αφορούν νέα χάραξη.
Μουδανιά – Ποτίδαια
Αποτελεί ένα μικρό οδικό τμήμα στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, είναι ωστόσο ένα από τα επικινδυνότερα, όπου δυστυχώς έχουμε θρηνήσει κατ' επανάληψη νεκρούς. Επιπλέον, αποτελεί ταυτόσημο της ταλαιπωρίας, αφού όποιος επιχειρεί να το διανύσει, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, συνήθως μπλέκει σε ουρές μποτιλιαρισμένων ΙΧ.
Ειδικότερα, από τα 5,2 χιλιόμετρα του δρόμου δημοπρατήθηκαν από την Εγνατία Οδό και κατασκευάζονται τα 4,2, αφού το τελευταίο χιλιόμετρο, πριν από τη γέφυρα της Ποτίδαιας, έμεινε εκτός δημοπράτησης, λόγω δικαστικής εμπλοκής. Κι αυτό συνέβη καθώς παρόδιοι προσέφυγαν στα δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι το έργο θίγει χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να εξεταστεί αν όντως θίγονται αρχαιολογικοί χώροι. Ετσι, το συγκεκριμένο χιλιόμετρο μπήκε στο ψυγείο, μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση. Σημειωτέον ότι ο δρόμος έπρεπε να είναι προ πολλού έτοιμος και όχι να ξεκινά σήμερα η κατασκευή του, όμως από το 2006, οπότε και συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά σε εργολαβία, δέχεται διαρκώς προσφυγές.
Η εργολαβία που είναι ήδη σε εξέλιξη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο και προβλέπει την αναβάθμιση και μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο της επαρχιακής οδού Μουδανιά – Ποτίδαια, με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας και με ενδιάμεσο μεταλλικό στηθαίο. Προβλέπει επίσης την κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου συνολικού μήκους 9,7 χλμ., εκατέρωθεν της αρτηρίας, για την εξυπηρέτηση των παρόδιων εγκαταστάσεων.
Στο έργο συμπεριλαμβάνεται η αναβάθμιση ορισμένων από τις κάθετες οδούς, ώστε μέσω αυτών να αποκτούν ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση οι υφιστάμενες παραθαλάσσιες χρήσεις γης.
ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Να θυμίσουμε πως πριν λίγο καιρό ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, είχε καλέσει την Εγνατία Οδό να "σοβαρευτεί επιτέλους και να δουλέψει ώστε πριν το καλοκαίρι να είναι έτοιμο κι αυτό το τμήμα"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις