Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Δήμος Κασσάνδρας: Ειδική Οδηγία Καθαριότητας, για μεταφορά και διαχείριση των αποβλήτων που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε μη εγκεκριμένους χώρους από ιδιώτες

Ο Δήμος Κασσάνδρας, το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία  Καθαριότηταςστην καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλει να διατηρήσει τον Δήμο καθαρό (ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού εντός των διοικητικών του ορίων), ενημερώνει τους Δημότες και κατοίκους του Δήμου Κασσάνδρας, ότι δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα για την περισυλλογή και απόρριψη ογκωδών απορριμμάτων, που προέρχονται από κλάδεμα δέντρων, κήπους κ.λ.π., έπιπλα, στρώματα, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά. και κατά συνέπεια απαγορεύεται αυστηρά η ρίψη ογκωδών και πάσης φύσεως άλλων αντικειμένων σε οποιοδήποτε κοινόχρηστο χώρο.

Σε αντίθετη περίπτωση
 οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες από  τον κανονισμό
καθαριότητας, κυρώσεις.
Οι πολίτες είναι
υποχρεωμένοι οι ίδιοι να φροντίζουν για την απομάκρυνση των ογκωδών
απορριμμάτων τους και μάλιστα με ευθύνη τους και δικές τους δαπάνες.


  Ελπίζουμε σε μια
καθημερινή και συνεχή συνεργασία των Δημοτών και των Δημοτικών υπηρεσιών
καθαριότητας, ώστε ο Δήμος μας να παραμείνει καθαρός, καθώς η καθαριότητα είναι
υπόθεση όλων μας.



Ειδική Οδηγία Καθαριότητας,
 για μεταφορά και διαχείριση των αποβλήτων
που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε μη εγκεκριμένους χώρους από ιδιώτες

Έχοντας υπόψη:
1.
To N. 1650/1986 (ΦΕΚ 160 Α΄/16-10-86) «Για την προστασία του περιβάλλοντος».
2.
Το Ν. 1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α΄/31-07-1990) «Για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη και άλλες διατάξεις».
3.
Το Ν. 4042/2012 (ΦΕΚ 24 Α΄/13-2-2012) «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ − Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων − Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ − Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής».
4.
Την υπ’ αριθ. 6/1996 Αστυνομική Διάταξη (ΦΕΚ 1028 Β΄/12-11-1996) «Μέτρα ευταξίας και ευκοσμίας».
5.
Την Απόφαση υπ’ αριθ. 121 του Δήμου Κασσάνδρας σχετικά με τη λήψη απόφασης για την ψήφιση του Κανονισμού Καθαριότητας (ΑΔΑ: 4ΑΘΩΩΕΘ-ΝΣ).

Συντάσσεται η παρούσα επιστολή με στόχο την γνωστοποίηση προς εσάς του πεδίου ευθύνης του Δήμου Κασσάνδρας όσον αφορά τη συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των απορριμμάτων που απορρίπτονται ανεξέλεγκτα σε μη εγκεκριμένους χώρους από ιδιώτες.
Είναι γενική πεποίθηση πως η προστασία του περιβάλλοντος σήμερα αποτελεί ένα μείζον θέμα λόγω της υποβάθμισης που υπόκειται καθημερινά εξαιτίας της αλόγιστης απόρριψης αποβλήτων σε μη εγκεκριμένους χώρους, σε ξηρά και θάλασσα. Για το λόγο αυτό η κείμενη νομοθεσία επιτάσσει την επιβολή διοικητικών, ποινικών και λοιπών κυρώσεων στους παραβάτες.
Ο Δήμος Κασσάνδρας μέσω του Ειδικού Κανονισμού Καθαριότητας που έχει εκδώσει (σχετ. 5), τάσσεται υπέρ την προστασίας του περιβάλλοντος, εκδίδοντας ειδικές οδηγίες καθαριότητας προς τους δημότες του, προκειμένου να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία αλλά και να συνεισφέρει στη διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών αλλά και στην προστασία του φυσικού κάλλους της περιοχής ευθύνης του. Επιπλέον, ο Δήμος μεριμνά για την αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων στους χώρους ευθύνης του και την μεταφορά τους προς κατάλληλους χώρους διαχείρισης ή τελικής διάθεσης.
Ωστόσο, αρνητική πραγματικότητα αποτελεί το γεγονός καθημερινά ρίπτεται πληθώρα ογκωδών αποβλήτων, πράσινων αποβλήτων, οικοδομικών αποβλήτων και κυρίως απόβλητα που προέρχονται από κλάδεμα δέντρων, κήπους κ.λ.π., έπιπλα, στρώματα, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά.  από ιδιώτες σε μη εγκεκριμένους από το Δήμο χώρους, όπως ρέματα, δάση, κοινόχρηστοι χώροι κλπ. Τα απόβλητα αυτά, κατά τα κοινώς αναφερόμενα μπάζα, περιλαμβάνουν σωρεία υλικών, τα οποία προκύπτουν από καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου. Η απόρριψη τους σε μη εγκεκριμένους χώρους γίνεται εν αγνοία του Δήμου, παρά τις ειδικές υποδείξεις μέσω επιγραφών και κοινοποιημένων κανονισμών (σχετ. 5) τους οποίους θέτει υπόψη των δημοτών του. Ο κοινοποιημένος στην ιστοσελίδα του Δήμου Κανονισμός Καθαριότητας γνωστοποιεί στους πολίτες την κείμενη νομοθεσία σχετικά με την απαγόρευση υποβάθμισης της ποιότητας του περιβάλλοντος με οποιονδήποτε τρόπο αλλά και επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα και κυρώσεις τους παραβάτες.
Σύμφωνα με το Ν. 4042/2012 (σχετ. 3), άρθρο 3 «Τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 1650/1986 (σχετ. 1),……… σε προστατευόμενη περιοχή». Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 1 του ίδιου Νόμου «Οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ………. όπως τροποποιείται με το άρθρο 7 του παρόντος». Εκτός της προαναφερθείσας ποινικής ευθύνης των φυσικών ή νομικών προσώπων που προκαλούν βλάβες στο περιβάλλον, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 2 του ίδιου Νόμου προστίθεται «Οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο,…  επιβάλλονται οι κυρώσεις της εν λόγω παραγράφου».
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το N. 1650/1986 (σχετ. 1), άρθρο 28, το οποίο τροποποιήθηκε με το Ν. 4042/2012 (σχετ. 3), άρθρο 7, παρ. 2 «Όποιος προκαλεί ρύπανση ή υποβαθμίζει το περιβάλλον με πράξη ή παράλειψη που αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ' εξουσιοδότησή του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή και χρηματική ποινή 3.000,00 έως 60.000,00 ευρώ. Αν η πράξη του προηγούμενου εδαφίου τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή και χρηματική ποινή. Αν οι αρνητικές επιπτώσεις της ρύπανσης ή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος είναι, με βάση το είδος ή την ποσότητα των ρύπων ή την έκταση ή τη σημασία της υποβάθμισης, περιορισμένες επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή και χρηματική ποινή». Επιπλέον, με την παρ. 3 του άρθρου 7 του ίδιου νόμου προστίθεται στα ανωτέρω: «3. Αν η πράξη του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου: (α) τελέστηκε από υπαίτιο που σκόπευε να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε άλλον οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών ή και χρηματική ποινή 20.000,00 έως 150.000,00 ευρώ, (β) τελέστηκε με τον ανωτέρω σκοπό και το συνολικό οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος υπερβαίνει το ποσό των 73.000,00 ευρώ ή από υπαίτιο που διαπράττει εγκλήματα του παρόντος άρθρου κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια και το συνολικό οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος υπερβαίνει το ποσό των 15.000,00 ευρώ, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη ή και χρηματική ποινή 60.000,00 έως 250.000,00 ευρώ, (γ) δημιούργησε, με βάση το είδος ή την ποσότητα των ρύπων ή την έκταση ή τη σημασία της υποβάθμισης, κίνδυνο σοβαρής ή ευρείας ρύπανσης ή υποβάθμισης ή σοβαρής ή ευρείας οικολογικής και περιβαλλοντικής διατάραξης ή καταστροφής, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών ή και χρηματική ποινή 20.000,00 έως 150.000,00 ευρώ, (δ) δημιούργησε κίνδυνο θανάτου εμβρύου ή ανθρώπου ή εμφάνισης βαριάς σωματικής ή διανοητικής πάθησης σε νεογνό ή βαριάς σωματικής ή διανοητικής πάθησης ανθρώπου, επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη ή και χρηματική ποινή 150.000,00 έως 500.000,00 ευρώ, (ε) είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή, με βάση το είδος ή την ποσότητα των ρύπων ή την έκταση ή τη σημασία της υποβάθμισης ή το θάνατο εμβρύου ή ανθρώπου ή την εμφάνιση βαριάς σωματικής ή διανοητικής πάθησης σε νεογνό ή τη βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση ανθρώπου, επιβάλλεται κάθειρξη ή και χρηματική ποινή 150.000,00 έως 500.000,00 ευρώ. Αν οι πράξεις των στοιχείων γ', δ' και ε' της παραγράφου αυτής τελέστηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή και χρηματική ποινή 60.000,00 έως 150.000,00 ευρώ».
Επιπλέον, η κείμενη νομοθεσία προστάσει ειδικώς, και συμπληρωματικώς με τα προαναφερόμενα, την απαγόρευση ρίψεως υλικών ή απορριμμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις (σχετ. 2), οι οποίες αποτελούν προστατευόμενες περιοχές, μέσω της επιβολής σχετικών κυρώσεων. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το άρθρο 119 του Ν. 1892/1990 (σχετ. 2) «Οι απορρίπτοντες χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής υλικά, απορρίμματα ή άλλα αντικείμενα σε δάση και δασικές εκτάσεις τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων χιλιάδων (200.000) δραχμών. Εάν για την απόρριψη χρησιμοποιήθηκε μηχανοκίνητο μεταφορικό μέσο και ο δράστης είναι υπότροπος, το δικαστήριο διατάσσει και την αφαίρεση της άδειας μεταφοράς του χρησιμοποιηθέντος μεταφορικού μέσου αυτού από έναν έως τρείς μήνες».
Τα ανωτέρω ενισχύονται με τις επιταγές την Αστυνομικής Διάταξης 6/1996 (σχετ. 4) σχετικά με τα μέτρα ευταξίας και ευκοσμίας τα οποία οφείλουν να τηρούν οι πολίτες, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 1 αυτής «Απαγορεύεται η απόρριψη, εναπόθεση ή εγκατάλειψη χωμάτων, μπαζών και άλλων αντικειμένων σε δημόσιους χώρους… και δεν προκαλούνται προβλήματα στη δημόσια υγεία». Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο 1, παρ. 2 της ίδιας διάταξης «Απαγορεύεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ρύπανση των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων».
Ο Δήμος μας, όπως και κάθε Δήμος ο οποίος βλάπτεται από πράξεις συναφείς με τις προαναφερόμενες, διαθέτει κάθε δικαίωμα να ταχθεί ενάντια σε κάθε ρυπαίνων, υπερασπιζόμενος τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ. 6 του Ν. 4042/2012 (σχετ. 4) «Στις περιπτώσεις εγκλημάτων του κεφαλαίου αυτού…. στο μέτρο που είναι δυνατή».
Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Κασσάνδρας στηρίζει ένθερμα το σύνολο των ανωτέρω αναφερόμενων διατάξεων, οι οποίες στοχεύουν στην προάσπιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και αισθητικής. Ο Δήμος είναι υπόχρεος για την καταγγελία οποιουδήποτε περιστατικού ανεξέλεγκτης απόρριψης ογκωδών αποβλήτων, πράσινων αποβλήτων, οικολογικών αποβλήτων διαπιστωθεί στο πεδίο ευθύνης του και έχει το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων κατά πράξης υποβάθμισης αυτού που τελέστηκε στην περιοχή αρμοδιότητάς του, σύμφωνα με τα άνωθεν αναφερόμενα. Γίνεται σαφές, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα σχετ. 1 έως 5 που παρατέθηκαν, πως υπεύθυνος για κάθε πράξη υποβάθμισης του περιβάλλοντος είναι ο ίδιος ο ρυπαίνων, ο οποίος είναι παράλληλα και αρμόδιος για την αποκατάστασή του, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό.
Συνεπώς, δεν αποτελεί πεδίο αρμοδιότητας του Δήμου η συλλογή και διαχείριση των ανεξέλεγκτα απορριπτόμενων μπαζών ιδιωτών , που προέρχονται από κλάδεμα δέντρων, κήπους κ.λ.π., έπιπλα, στρώματα, ηλεκτρικές συσκευές κ.ά. από τα διάφορα σημεία απόρριψης τους. Ο Δήμος Κασσάνδρας μεριμνά για την άρτια και αδιάκοπτη αποκομιδή των αστικών απορριμμάτων και την μεταφορά τους σε εγκεκριμένους χώρους, πράγμα το οποίο αποτελεί και την κύρια ευθύνη του, ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ κάθε λοιπής προσπάθειας συλλογής ανεξέλεγκτα απορριπτόμενων μπαζών, χωρίς ωστόσο αυτή να αποτελεί οργανωμένη δραστηριότητα αρμοδιότητάς τους.
Παρακάτω παραθέτουμε λίστα αδειοδοτημένων μονάδων ανακύκλωσης Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
1.ΑΦΟΙ ΤΣΕΡΚΕΖΙΔΗ ΟΕ                                                    Ασπρονέρι Νικήτη Χαλκιδικής                                   6946564165
2.ΚΑΣΤΩΡ ΙΚΕ                                                                        Κοκκινόλακος Αρναία Χαλκιδικής                           2372112000
3.ΜΟΛΟΣ ΑΕΤΕΜ                                                                                Στρατώνι Χαλκιδικής                                                     6942280922
4.Δ.ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΙΚΕ                                                        Πατελιδάς Καλυβών Πολυγύρου Χαλκιδικής      2310319710
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
1.ΑΔΡΑΝΗ ΥΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ                         Νέα Μαγνησία Δήμου Δέλτα                                    2310710865
2.ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΔΡΑΝΩΝ ΙΚΕ                                     Διαβατά Δήμου Δέλτα                                                  2310772922
3.ΑΤΡΑΚΤΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΕ                                                 Καλοχώρι Θεσσαλονίκης                                             6944717250
4.ΓΑΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΠΕ                                              Νέα Μαγνησία Δήμου Δέλτα                                    2310722545
5.ΕΛ.Σ.Τ.Α.Ρ.ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΑΕ           Διαβατά Δήμου Δέλτα                                                  2310327321
6.Λ.ΚΕΝΤΕΠΟΖΙΔΗΣ Κ ΣΙΑ ΟΕ                                          Περιβολάκι Λαγκαδά                                                    6944477016
7.ΜΑΡΚΟΥΔΗΣ ΕΠΕ                                                            Νέο Ρύσιο                                                                           2310474338
8.Μ&Κ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΕ                                                 Νεοχωρούδα                                                                     2310905553
9.ΧΟΥΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                                                       Εύοσμος                                                                              2310709562

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις