Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ομιλία Στέλιου Βαλιάνου – Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τον Δήμο Αριστοτέλη

Στο Δημοτικό Θέατρο της Μεγάλης Παναγίας, στις 25 Μαρτίου 2019

Φίλες και φίλοι
Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές και τον Μάιο, τόσο οι επιλογές όλων μας για την επόμενη μέρα του Δήμου Αριστοτέλη αποκρυσταλλώνονται.
Τα προσωπεία πέφτουν.  Οι ειλικρινείς, που πραγματικά  σχεδιάζουν για το μέλλον αυτού του τόπου, επιβεβαιώνονται από τη σταθερότητα του λόγου και της συμπεριφοράς τους.
Εκείνοι που επενδύουν στην αναμόχλευση και διαχείριση του παρελθόντος και μάλιστα στις χειρότερες πτυχές του, επίσης αποκαλύπτονται. Από την ίδια τους τη στάση.
Το ξεκαθαρίζω γιατί οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους:
Δεν θα ακολουθήσουμε τον δρόμο  που δείχνουν.
Εμείς θα απλώνουμε το χέρι της συμπόρευσης και της αρμονικής συνύπαρξης όλων, ακόμα και όσων θέλουν να μας προκαλέσουν σε στείρες αντιπαραθέσεις ή να μας διαβάλλουν, να μας συκοφαντήσουν.
Δεν θα επιτρέψουμε όμως, σε καμία προεκλογική σκοπιμότητα να μας υπαγορεύσει έναν πολιτικό λόγο, ξένο προς το ύφος, το ήθος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της προσπάθειας που έχουμε ξεκινήσει για την επόμενη μέρα του Δήμου μας.
Δεν θα επιτρέψουμε, για παράδειγμα, να μας αποπροσανατολίσουν οι απειλές ελάχιστων σε βάρος του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Ιερισσού Γιώργου Πασχαλίδη, επειδή συντάσσεται με το συνδυασμό μας. Ξέρω ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Ιερισσού και όλων των κοινοτήτων του Δήμου μας, καταδικάζει τέτοιες πρακτικές. Όλοι μαζί, οι πολλοί, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την ενότητά μας, σε πείσμα όσων μας θέλουν διχασμένους και διαρκώς οργισμένους. Και είμαι  βέβαιος, πως το χθεσινό λάθος του ενεργού αντιδημάρχου του Δήμου  Αριστοτέλη, να συνταχθεί δημόσια με το  αντιδημοκρατικό αίτημα όσων απειλούν τον Γιώργο Πασχαλίδη και του ζητούν να παραιτηθεί, είναι αυτό ακριβώς. Ένα λάθος που πρέπει να προσπεράσουμε. Και  δεν αποτελεί θεσμική έγκριση των μεμονωμένων ακραίων συμπεριφορών σε βάρος του εκλεγμένου προέδρου της Ιερισσού.
Από την άλλη, ακούω και διαβάζω όσους επιχειρούν να επαναφέρουν την πόλωση μεταξύ των κατοίκων, με το ίδιο, μονότονο, διχαστικό κριτήριο: Ποιοι είναι Υπέρ ή κατά της Επένδυσης.
Αφενός αποδεικνύουν ότι η ενότητα για αυτούς είναι μόνο ένα σύνθημα, που το βγάζουν ως λαγό από το καπέλο, ή το εξαφανίζουν, ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται.
Αφετέρου μας ωθούν στο συμπέρασμα πως οι ίδιοι είναι πραγματικά, που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς την Επένδυση. Γιατί αποδεικνύουν με τον λόγο τους και τη στάση τους, πως αν πάψει να υπάρχει η μεταλλουργία Χρυσού, δεν θα ξέρουν με τι να ασχοληθούν! Δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.  Αυτό το δίπολο τους καθορίζει και τους δίνει ταυτότητα.
Αυτό το δίπολο ώθησε και τις ταχυδακτυλουργίες των προηγούμενων εκλογών, όταν στην κάλπη μπήκε Μίχος κι απ` το καπέλο βγήκε Ζουμπάς.
Και όσοι νομίζουν ότι μπορούν να παίξουν το ίδιο έργο, με άλλα πρόσωπα σ` αυτές τις εκλογές, υποτιμούν και τον τόπο και τους ανθρώπους του! Υποτιμούν και την αξία και τη νοημοσύνη όλων μας.
Προσέξτε: Δεν τους γυρνάμε την πλάτη.
Τους απλώνουμε το χέρι.
Τους καλούμε να συνεισφέρουν στην οικοδόμηση μιας ουσιαστικής ενότητας. Προσφέρουμε την προοπτική μιας αρμονικής συνύπαρξης και συνεργασίας. Όμως μπορούμε μόνο να δίνουμε ευκαιρίες. Δεν μπορούμε σε κανέναν να επιβάλλουμε να τις αξιοποιήσει.
Γι` αυτό άλλωστε έχω προεξοφλήσει, ότι ως δήμαρχος, σε μια διοίκηση αυτοδύναμη με τη  καθαρή εντολή των πολιτών που ζητώ για να φέρουμε γρήγορα απτά αποτελέσματα, προτίθεμαι να αξιοποιήσω και στελέχη της αντιπολίτευσης.
Διότι για μένα, για όλους όσους συγκροτούμε την «Ομοφωνία», το πραγματικό δίλλημα αυτών των εκλογών για τον Δήμο Αριστοτέλη είναι ένα: ποιος είναι υπέρ ή κατά της κοινωνίας.
Υπέρ της κοινωνίας, είναι όσοι νοιάζονται και θέλουν να μπορεί ο τόπος αυτός να σταθεί στα πόδια του ενωμένος, να δημιουργήσει πλούτο, να κοιτάξει μπροστά και να προκόψει, σε πολλούς τομείς παράλληλα: και στον τουρισμό, και στις υπηρεσίες, και στην μεταλλουργία, και στις νέες τεχνολογίες, και στην αξιοποίηση της παράδοσης και των τοπικών προϊόντων. Και να πάρουμε από κάθε τομέα το καλύτερο και το περισσότερο υπέρ του τόπου που μας ενώνει.
Και με την επένδυση στο κάδρο και χωρίς την επένδυση στο κάδρο. Γιατί όπως έχει αποδειχτεί οι εταιρείες μπορεί να έρχονται και να παρέρχονται. Ο τόπος  όμως,  και οι άνθρωποι, εμείς, όλοι, ήμασταν εδώ χθες, είμαστε εδώ σήμερα, θα είμαστε εδώ και αύριο.
Γείτονες! Συγγενείς! Συντοπίτες! Συνεργάτες!  Εργαζόμενοι και άνεργοι! Εύποροι ή οικονομικά ασθενέστεροι. Να συμφωνούμε, ή να διαφωνούμε. Αλλά να συζητάμε και να προχωράμε μαζί. Να βοηθάμε ο ένας τον άλλον! Όχι να πολεμάμε μεταξύ μας και να βουλιάζουμε στη στασιμότητα.
Κι αυτή είναι η δουλειά ενός Δημάρχου. Όχι να πολεμάει ή να υποστηρίζει μια Εταιρεία. Να την ελέγχει χωρίς εκπτώσεις και χωρίς προκατάληψη.
Να αναζητά εξίσου τις απαντήσεις…
για τους συμπολίτες μας που φοβούνται για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, αλλά και για τους συμπολίτες που βρέθηκαν ξαφνικά στην ανεργία, χάνοντας ίσως τα μόνο εισόδημα για την οικογένειά τους.
Ακόμα περισσότερο, ευθύνη το δημάρχου είναι να φροντίζει για την κοινωνική ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη των κατοίκων. Απαραίτητα και τα δύο συστατικά, για μια  πραγματικά δημιουργική πορεία.
Ο ρόλος του δημάρχου δεν είναι να «θέλει ή να μη θέλει» μια εταιρεία και να μετατρέπει την προσωπική του επιμονή σε δημοτική πολιτική, διαχωρίζοντας τους δημότες του σε φίλους και εχθρούς.
Άλλωστε η αποφασιστική αρμοδιότητα για το μέλλον κάθε μεγάλης επένδυσης ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση.
Δουλειά του δημάρχου είναι να υπερβαίνει, όταν χρειάζεται, τις προσωπικές του εκτιμήσεις, για να ενώσει τους συμπολίτες του.
Να παρακολουθεί, να συζητά, να ελέγχει, να  εξασφαλίζει, ότι κάθε επένδυση που θα εξελίσσεται στον τόπο, θα το κάνει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και χωρίς να αγνοεί τις ευρύτερες ανάγκες της κοινωνίας με την οποία ζητά να συνυπάρξει.
Με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά με σεβασμό και στις εναλλακτικές πλουτοπαραγωγικές δραστηριότητες και διεξόδους.
Και αυτές τις εναλλακτικές είναι που πρωτίστως, οφείλουμε να περιφρουρήσουμε, να αναπτύξουμε και να εμπλουτίσουμε. Να ενισχύσουμε όσες υπάρχουν και να δημιουργήσουμε και νέες.
Γι` αυτό θέλω κοντά μας, όλους τους συμπολίτες μας στον Δήμο Αριστοτέλη. Δημότες και ετεροδημότες.  (Αν και εγώ πάντως, εδώ ζω, εδώ είναι το σπίτι μου, εδώ είναι η εργασία μου.)
Και μαζί θέλω να επουλώσουμε τις πληγές, όχι να τις ξύσουμε. Να αντικαταστήσουμε όλοι μαζί –διαφορετικοί και ίδιοι στο βάθος- τις πληγές με πηγές.
Πηγές ανάπτυξης, πηγές προόδου, πηγές απασχόλησης, πηγές εισοδήματος και πλούτου, πηγές καλύτερης ζωής για εμάς και τα παιδιά μας.
Και βέβαια το ερώτημα που καίει είναι ΠΩΣ θα επιτευχθεί αυτό;
Η Ανάπτυξη, φίλες και φίλοι, ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία που διέρχεται η  Ελλάδα συνολικά, δεν είναι ένα τζίνι που θα εμφανιστεί ως δια μαγείας, τρίβοντας κάποιο λυχνάρι.
Προϋποθέτει έξυπνες και αποδοτικές επιλογές, τολμηρές αποφάσεις, έμπνευση και φρεσκάδα ιδέων, καλή γνώση των σύγχρονων και ευέλικτων τρόπων εξασφάλισης πόρων και ορθολογικής διαχείρισης.
Προϋποθέτει πάνω απ` όλα, να πιστεύεις στην αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων της σύγχρονης δυτικής οικονομίας, κατά τρόπο που να ευνοεί την παραγωγή πλούτου και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Και επίσης προϋποθέτει σωστή προετοιμασία και γνώση των δεδομένων.
Να σας πω ένα παράδειγμα, που αφορά στην Μεγάλη Παναγία.
Υπάρχει εδώ στις παρυφές της κοινότητας στα «Τσαίρια»  μια δημοτική έκταση 400 στρεμμάτων περίπου, αναξιοποίητη.
Το γεγονός ότι τόσο καιρό ένα τέτοιο κεφάλαιο μένει αναξιοποίητο, το αφήνω στην δική σας κρίση.
Πάμε στο τι σκοπεύουμε να εμείς να κάνουμε ως Διοίκηση για να καταλάβετε και τη νοοτροπία μας.
Κάποιος που θα ήθελε να σας κοροϊδέψει και να λαϊκίσει, θα ερχόταν εδώ, θα έκανε αυτή την έκταση «φέτες» και θα σας υποσχόταν από ένα κομματάκι γης για να φτιάξετε έναν μπαξέ, να το παίξει καλός και να βγει από την υποχρέωση.
Εμένα με ενδιαφέρει, αυτή η έκταση να αξιοποιηθεί ως πλουτοπαραγωγικός πόρος για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Και εξηγούμαι:
Υπάρχουν δύο δρόμοι. Και θα καταλήξουμε ταχύτατα σε έναν εκ των δύο μετά από διαβούλευση με εσάς, τους κατοίκους της Μεγάλης Παναγίας.
Μια επιλογή είναι πράγματι, να κατανεμηθεί και να παραχωρηθεί η συγκεκριμένη έκταση σε κατοίκους της περιοχής. Αλλά όχι στα κουτουρού!
Με υποστήριξη και βοήθεια, ώστε να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και εμπορία δυναμικών αγροτικών προϊόντων. Όχι στα τυφλά και τυχαία.
Δέχομαι εισηγήσεις, σύμφωνα με τις οποίες η συγκεκριμένη γη είναι κατάλληλη για κάποια προϊόντα και ένα από αυτά είναι η δυσεύρετη καλοκαιρινή τομάτα.
Μια επιλογή είναι λοιπόν, με την κατάλληλη καθοδήγηση, συνεργασία και εξασφάλιση πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, να στηθούν θερμοκήπια που θα αποτελέσουν σοβαρή πηγή εισοδήματος.
Από την άλλη, μια έκταση 400  στρεμμάτων, μπορεί να αποτελέσει μαγνήτη για διάφορους επενδυτές σε διάφορα πεδία δραστηριοτήτων.
Είτε στον αγροτουρισμό με φυσιολατρικές δραστηριότητες, είτε σε κάποια άλλη δραστηριότητα, φιλική προς το περιβάλλον.
Έτσι ώστε και εναλλακτικές θέσεις εργασίας να δημιουργηθούν στην περιοχή, αλλά και ευκαιρίες ανάπτυξης δορυφορικών επαγγελμάτων.
Η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί στο πόδι. Ούτε υποσχέσεις λαϊκίστικες θα ακούσετε ποτέ από μένα. Τέτοιες αποφάσεις λαμβάνονται μετά από σοβαρή εξέταση επιλογών, συμβουλές από γεωπόνους, έρευνα αγοράς, διερεύνηση πιθανού επενδυτικού ενδιαφέροντος, διαβούλευση με τους ίδιους τους κατοίκους, ώστε να κερδίσουν τα μέγιστα.
Το ρηθέν, είναι γνωστό: Δώσε μου πέντε ψάρια και θα φάω πέντε μέρες. Μάθε μου να ψαρεύω και θα τρώω για πάντα.
Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω, είναι πως η αξιοποίηση της συγκεκριμένη έκτασης θα αποτελέσει υψηλής προτεραιότητας στόχο, για να προσφέρει μια εναλλακτική πηγή ανάπτυξης.
Και αυτός ο στόχος βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας, για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο του Δήμου Αριστοτέλη.
Ένα μοντέλο, που χωρίς να παραβλέπει καμία από τις υφιστάμενες δραστηριότητες, στοχεύει στην εκμετάλλευση του συνόλου των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, για τη δημιουργία εναλλακτικών πηγών εισοδήματος και πόλων ανάπτυξης.
Θα έχετε ενημερωθεί για την Προγραμματική Σύμβαση που προτίθεμαι να υπογράψω ως δήμαρχος με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Αυτή θα περιλαμβάνει το σοβαρό και αντικειμενικό επιστημονικό έλεγχο πτυχών της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Για να δώσουμε τις απαντήσεις που προανέφερα.
Ωστόσο, δεν θα περιορίζεται μόνο σ` αυτό.
Το ΤΕΕ, ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος, μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο σύμμαχο στις αναπτυξιακές μας προσπάθειες, με συνδρομή στο έργο των δικών μας τεχνικών  υπηρεσιών.
Για την καλύτερη δυνατή χωροθέτηση και το σχεδιασμό του Αριστοτέλειου Ινστιτούτου Επιστημών και Επιχειρηματικότητας. Αλλά και για την καλύτερη δυνατή παρέμβαση για όλα τα θέματα υποδομών του Δήμου.
Δυο λόγια περαιτέρω για το Αριστοτέλειο Ινστιτούτο.
Είπα, πως δεν θα είναι ένα απλό κέντρο μελετών.
Θα είναι σίγουρα ένας πόλος μετατροπής του οικουμενικού ονόματος του Αριστοτέλη, σε παγκόσμιο προορισμό ερευνητών και φίλων της αριστοτελικής σκέψης.
Θα είναι όμως και ένας φορέας προαγωγής επιχειρηματικής δράσης.
Στην Εύβοια -που δεν την λες και προάστιο της Αθήνας- εδρεύει σήμερα ένα από τα πιο δυναμικά Clusters Εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Ένα είδος σύγχρονης κοινοπραξίας επιχειρήσεων για να καταλαβαινόμαστε.
Ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια από 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σήμερα αριθμεί πάνω από 45 επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 2.000  νέους επιστήμονες, με συνολικό ετήσιο τζίρο κάποιων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σε απόσταση μιας ώρας από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, τι έχουμε να ζηλέψουμε;
Ποιος μας εμποδίζει, με προμετωπίδα τον πανεπιστήμονα Αριστοτέλη, να προάγουμε τον δήμο μας ως έδρα ανάλογων επιχειρηματικών συνεργειών, σε διάφορα πεδία επιστημονικών εφαρμογών;
Και τέτοιες προσπάθειες λοιπόν, θα στεγάσει το Αριστοτέλειο Ινστιτούτο Επιστημών και Επιχειρηματικότητας.
Και βέβαια, η παροχή στέγης με ευνοϊκούς όρους σε σοβαρές επιχειρηματικές απόπειρες υψηλής υπεραξίας, δεν θα είναι το μοναδικό κίνητρο για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τις προοπτικές των νέων μας. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να αναλάβουν τις δικές τους πρωτοβουλίες σε αντικείμενο που ενδεχομένως έχουν σπουδάσει, ή  σε άλλο αντικείμενο που επιθυμούν, εξασφαλίζοντας εργασία και εισόδημα για τον εαυτό τους και για άλλους.
Γι` αυτό και θα προσθέσουμε στα κίνητρα,  την μείωση 50% ή  ακόμα και απαλλαγή δημοτικών τελών, για 5 χρόνια, σε κάθε  νέα επιχείρηση, που θα συστήνεται από νέους έως 30 ετών, αυξάνοντας τον δείκτη απασχόλησης στον Δήμο.
Επιπλέον, στο Δήμο Αριστοτέλη θα συστήσουμε ειδικό γραφείο επιχειρηματικής ενημέρωσης, που θα έχει δύο βασικές λειτουργίες.
Αφενός, θα λειτουργεί ως εργαλείο προσέλκυσης επενδυτών στην περιοχή. Δημοτών ή μη.
Σκοπός του θα είναι η ανάδειξη επενδυτικών ευκαιριών σε υφιστάμενες ή νέες δραστηριότητες και η διευκόλυνση των υποψηφίων επενδυτών σε γραφειοκρατικά ζητήματα.
Με μόνο κριτήριο παροχής αυτής της υπηρεσίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας για δημότες μας.
Αφετέρου, θα αποτελέσει κόμβο ενημέρωσης κατοίκων του Δήμου που θέλουν να επεκτείνουν μια επιχειρηματική  τους δραστηριότητα, ή να ξεκινήσουν μία νέα.
Προσφέροντας έγκυρη πληροφόρηση για το σύνολο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και ευκαιριών που «τρέχουν»  στην αγορά σε όλα τα επίπεδα από εθνικά προγράμματα ως ευρωπαϊκά προγράμματα και στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Άλλωστε, εκτός από τις νέες τεχνολογίες, στον Δήμο Αριστοτέλη υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό, σε έναν άλλο τομέα. Των παραδοσιακών προϊόντων.
Ο τόπος μας, διαθέτει μια σειρά προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας, που μπορούν να αποτελέσουν επίκεντρο μεταποιητικής δραστηριότητας και εμπορικής αξιοποίησης.
Να αναφέρω το μέλι της ευρύτερης περιοχής της Αρναίας; Να αναφέρω το μοναδικό Ορκίνι της Ιερισσού, ένα σπάνιο είδος ψαριού που δεν έχει αξιοποιηθεί όπως ενδεχομένως θα μπορούσε; Τα γαλακτοκομικά –κτηνοτροφικά προϊόντα του Στανού; Τα μύδια της Ολυμπιάδας; Τα κρασιά μας και τη μουντοβίνα; Τα γλυκά του κουταλιού και τις άλλες γαστρονομικές δημιουργίες των Γυναικείων Συλλόγων;
Πως μπορεί ο Δήμος να βοηθήσει στην αναβάθμισης της πλουτοπαραγωγικής αξιοποίησης αυτών και άλλων προϊόντων που βασίζονται στα φυσικά «δώρα» της αριστοτελικής γης και της θάλασσας;
Εκτός από τα κίνητρα που ήδη προανέφερα και ισχύουν και για εγχειρήματα σχετικά με τα παραδοσιακά προϊόντα, δύο ακόμα εργαλεία είναι η επιστημονική υποστήριξη και οι δράσεις ενίσχυσης της προβολής και του marketing.
Να μετατρέψουμε το «αριστοτελικό προϊόν» σε ένα δυναμικό brand με διεθνή απήχηση.
Κατ` αρχάς για το Ορκίνι που προανέφερα, θα πρέπει πρώτα να αναλάβουμε δράση για τη διάσωση και τον εμπλουτισμό του πληθυσμού, που δυστυχώς εδώ και χρόνια φθίνει χωρίς να γίνεται κάποια σοβαρή προσπάθεια γι` αυτό. Ελπίζω να προλαβαίνουμε.
Σχετική αλλά χωρίς να περιορίζεται σ` αυτό, είναι η παρατήρηση πως ο Δήμος Αριστοτέλη δεν μπορεί να λείπει από την κατανομή πόρων άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επενδύσεις και δράσεις στο πεδίο της Θαλάσσιας Οικονομίας, για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά ευρύτερα τα τοπικά μας προϊόντα, στα σχέδιά μας είναι ο συντονισμός, και η προώθηση δράσεων προβολής και μάρκετινγκ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέσα από υφιστάμενες δομές του Δήμου ή νέο Νομικό Πρόσωπο που θα υπάγεται στον Δήμο Αριστοτέλη.
Σ` αυτό το Νομικό Πρόσωπο, προϊόντα που παράγουν τοπικοί σύλλογοι, αγρότες, μελισσοκόμοι, αλιείς, αλλά και μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής θα βρουν έναν πολύτιμο σύμμαχο,  πάντα συνεργασία και με αρμόδιους φορείς και με το επιμελητήριο.
Μιλάμε για συμμετοχή σε εκθέσεις, για προώθηση επιχειρηματικών ανταλλαγών και συνεργασιών, για φιλοξενία Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, αλλά και για κάτι ακόμα.
Τη δημιουργία ενός πολύγλωσσου portal διαδικτυακής προβολής των παραδοσιακών προϊόντων και των επιχειρήσεων που τα παράγουν και τα εμπορεύονται, με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγικής τους προοπτικής.
Και βέβαια, κίνητρα σε επίπεδο παραχώρησης γης σε εκτάσεις που θα εξεταστούν επιστημονικά για τις παραγωγικές τους δυνατότητες και στήριξη των προσπαθειών εγκατάστασης επιχειρηματικής έδρας. Φανταστείτε ας πούμε, τις προσπάθειες των Συλλόγων Γυναικών να αποκτούν μια κοινή επιχειρηματική υπόσταση ενισχύοντας και το εισόδημα όσων μετέχουν.
Ήδη σε μια πρώιμη σχετική συζήτηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού κ.κ. Θεόκλητο διαπίστωσα την πρόθεση συνεργασίας με τον Δήμο στο πεδίο της αναπτυξιακής  αξιοποίησης  ακίνητης περιουσίας υπέρ των πολιτών του Δήμου, φυσικά για δράσεις κοινωνικής πολιτικής, αλλά και για δράσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό και το νεανικό επιχειρείν.
Για να κρατήσουμε τους νέους εδώ στον τόπο μας, όπως είπε και ο Σεβασμιώτατος.
Και με την ευκαιρία αυτή, ας μιλήσουμε λίγο και για τον Τουρισμό, αφού η αξιοποίηση των παραδοσιακών προϊόντων ασφαλώς και μπορεί να ενταχθεί στο συνολικό τουριστικό προφίλ της του Δήμου μας.
Τη σημασία που δίνουμε, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, στην τουριστική ανάπτυξη, την αντανακλά το γεγονός, ότι σύντομα, θα πραγματοποιήσουμε στην Ουρανούπολη μια εκδήλωση, αποκλειστικά για την παρουσίαση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων για τον Τουρισμό.
Έχουμε ακούσει πολλά τα τελευταία χρόνια, για τις τουριστικές δυνατότητες του Δήμου μας. Που είναι υπαρκτές και αδιαμφισβήτητες. Αλλά δυστυχώς αναξιοποίητες σε μεγάλο βαθμό.
Ακούσαμε πολλά, μάλιστα, από εκείνους που εμφανίζουν τον τουρισμό ως …μονόδρομο ανάπτυξης για την περιοχή, τον οποίο φράζει η μεταλλευτική δραστηριότητα.
Δεν είδαμε όμως πολλά. Τα λόγια δεν συνοδεύτηκαν από αντίστοιχα έργα.
Και πως θα μπορούσαν άλλωστε;
Από ποιους;
Από εκείνους δεν παύουν να δυσφημούν τον Δήμο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως μελλοντικό κρανίου τόπο;;;;
Γιατί είναι άλλο να ανησυχείς και να ενδιαφέρεσαι για το περιβάλλον και άλλο να επενδύεις στον φόβο με τρόπους που πλήττουν και υπονομεύουν τον τουρισμό που δήθεν θέλεις να αναδείξεις.
Εμείς λοιπόν, επειδή –όπως προείπα- θα λάβουμε τα μέτρα μας, ώστε να ελέγξουμε και να λάβουμε απαντήσεις για τα πάντα χωρίς φοβικά σύνδρομα και με πραγματική πίστη στις τουριστικές δυνατότητες του Δήμου Αριστοτέλη, θα φροντίσουμε σ` αυτές, να σανιδώσουμε το «γκάζι».
Σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Στις υποδομές κατ` αρχήν. Δεν θα ανεχτούμε άλλο την αδράνεια.
Οδικό δίκτυο, λιμενικές υποδομές, επάρκεια νερού, μπαίνουν στις προτεραιότητες: δράσης στο βαθμό που το επιτρέπουν οι αρμοδιότητές μας και δυναμικής διεκδίκησης στο βαθμό οι αρμοδιότητες και οι πόροι μας περιορίζουν. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα κάτσουμε να  βλέπουμε τα χρόνια να περνούν, περιμένοντας υπομονετικά την ένταξη σε κάποιο ΕΣΠΑ.
Είμαστε το κατώφλι της Κιβωτού της Ορθοδοξίας, ενός παγκόσμιου προορισμού θρησκευτικού προσκυνηματικού τουρισμού και δικαιούμαστε να έχουμε και τις υποδομές που αρμόζουν σ` αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό, στο οποίο θα επενδύσουμε ακόμη περισσότερο.
Όπως θα επενδύσουμε στον Αριστοτέλη. Με αιχμή τη δημιουργία του Αριστοτέλειου Ινστιτούτου Επιστημών και Επιχειρηματικότητας που θα συμβάλλει και στη τουριστική διάσταση της οικουμενικότητας του αρχαίου Έλληνα, Μακεδόνα, πανεπιστήμονα.
Με την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού και την προσέλκυση της παγκόσμιας αριστοτελικής επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας.
Και επιτρέψτε μου μια παρένθεση εδώ…
Κάθε ξένος επισκέπτης, από εδώ θα φεύγει γνωρίζοντας καλά, πως ο Αριστοτέλης ήταν και είναι ο Μακεδόνας που ακτινοβολεί το ελληνικό πνεύμα σε όλο τον κόσμο. Και πως αυτή η γη, η γη του, είναι αυθεντική Μακεδονία με ελληνική ταυτότητα.
Ας πούμε όμως και δυο τρία ακόμα πράγματα για τον τουρισμό.
Έχουμε ένα ουσιαστικά παρθένο έδαφος. Έναν σπάνιο συνδυασμό παραθαλάσσιων προορισμών και ορεινών προορισμών, που μπορούν να εξασφαλίσουν 12μηνη τουριστική περίοδο.
Ο Δήμος Αριστοτέλη προσφέρεται για πολλά διαφορετικά είδη τουριστικής ανάπτυξης. Θρησκευτικό, συνεδριακό, περιπατητικό-ορειβατικό, αθλητικό, καταδυτικό, κλπ.
Μήπως δεν έχουμε στο Στρατώνι τον σπάνιο βιότοπο του Ιππόκαμπου που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες, υψηλών βαλαντίων μάλιστα, από όλο τον κόσμο;
Μήπως δε έχουμε τοπία σπάνιας ομορφιάς, από τον Χολομώντα ως τους καταρράκτες της Βαρβάρας και ως τις παραλίες μας σε Ολυμπιάδα, Ιερισσό, Νέα Ρόδα, Αμμουλιανή;
Δεν θα αποκαλύψω σήμερα περισσότερα για το συνολικό τουριστικό πρόγραμμα, καθώς ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες η επεξεργασία του για να παρουσιαστεί αναλυτικά στην Ουρανούπολη.
Θα αναφέρω όμως, επιλεκτικά 2-3 σημεία που αφορούν άμεσα και στην περιοχή της Μεγάλης Παναγίας.
1ον) Το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει την εκπόνηση  ειδικής μελέτης για την ανάδειξη των τοπικών ιστορικών γεφυριών, τα οποία θα συντηρηθούν, προκειμένου να αποτελέσουν εξωτερικούς μουσειακούς χώρους.
Η δικτύωσή τους με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θα μετατρέψει τις πλαγιές του Όρους Κάκαβος σε έναν επιπλέον πόλο έλξης ταξιδευτών
2ον) Θα χαρτογραφηθεί η οινική διαδρομή «από τη Θεσσαλονίκη στον Άθωνα», η οποία θα εστιάσει στην καθιέρωση της Μεγάλης Παναγίας ως τοπικού οινικού κόμβου, αναδεικνύοντας τα σύγχρονα τοπικά οινοποιεία αλλά και τα παραδοσιακά τσιπουροκάζανα.
Το σχέδιο περιλαμβάνει ειδική προωθητική καμπάνια, απευθυνόμενη στα wine clubs της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, και άλλων χωρών.
Αναμένεται δε, να επεκτείνει την τουριστική περίοδο με ενισχυμένη επισκεψιμότητα κατά έναν τουλάχιστο μήνα, τον Οκτώβριο, τοποθετώντας στο διεθνή τουριστικό χάρτη τη Μεγάλη Παναγία και το Γομάτι ως οινότοπους με παραδοσιακό χαρακτήρα.
Επιπλέον, οι  παραδοσιακοί οικισμοί (Στανός, Αρναία, Στρατονίκη, Στάγειρα, Παλαιοχώρι, Βαρβάρα, Νεοχώρι και Μεγάλη Παναγία) θα πιστοποιηθούν, προκειμένου να δικτυωθούν με αντίστοιχους γερμανικούς / ελβετικούς / αυστριακούς / γαλλικούς / νορβηγικούς με στόχο την ενίσχυση των πάσης φύσεως ανταλλαγών.
Με τέτοιες δράσεις, θα δώσουμε ώθηση στην εξωστρέφεια και στην επένδυση στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.
3ον) Σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους & Αρδαμερίου, θα συντηρηθούν ξωκλήσια και υπαίθριοι εκκλησιαστικοί χώροι, προκειμένου να επαναπροσδιοριοσθεί η υφιστάμενη προσκυνηματική περιήγηση από την Αρναία μέχρι τον Άθωνα.
Προσκυνηματικός πόλος αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι και η Μεγάλη Παναγία, η οποία θα φιλοξενεί κύριες και παράλληλες δραστηριότητες.

Φίλες και φίλοι
Το αναπτυξιακό μοντέλο που οραματίζομαι για τον τόπο που μας ενώνει, είναι πολυδιάστατο. Δεν γνωρίζει  μονόδρομους. Δεν αυτοπεριορίζεται.
Επενδύει εξίσου στο μέλλον των νέων τεχνολογιών, όσο και στην παρακαταθήκη της παράδοσης. Επενδύει στα δώρα της γης, αλλά και στην ανθρώπινη δημιουργικότητα.
Το σχέδιό μας για τον Δήμο Αριστοτέλη ξεπερνάει το σήμερα και το αύριο.
Ξεκινάει από σήμερα αλλά εκτείνεται σε βάθος αρκετών ετών διαρκούς εξέλιξης και διαρκούς αποτελεσματικότητας.
Στο τέλος της πρώτης τετραετίας μας ως Δημοτική Διοίκησης, σας εγγυώμαι ότι θα έχουν αλλάξει τόσα, που δεν θα βλέπουμε όλοι μας την ώρα να ξεκινήσει η δεύτερη.
Γιατί η απόφασή μου να διεκδικήσω την δική σας εμπιστοσύνη, είναι μια απόφαση μακροχρόνιας αφοσίωσης και συνειδητής δικής μου εμπιστοσύνης στις δυνάμεις αυτού του τόπου και των ανθρώπων του.
Σας ζητώ πάνω απ` όλα ενότητα. Η δική σας ενότητα, η δική σας ομοψυχία και η δική σας ομοφωνία, είναι και θα είναι η δική μου κινητήριος δύναμη!
Σας καλώ, να μου δώσετε τη δύναμη να σταθώ, όχι ψηλότερα από εσάς… αλλά στο πλευρό σας!
Και να κάνουμε όλοι μαζί τον Δήμο Αριστοτέλη φημισμένο για τους σωστούς λόγους! Με ομόνοια και Ομοφωνία!
Σας  ευχαριστώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις