Τον πλήρη έλεγχο σε κοιτάσματα χρυσού, αργύρου αλλά και βιομηχανικών μετάλλων, εμπορικής αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ με τρέχουσες τιμές, έχει αποκτήσει στη Βόρεια Ελλάδα η Eldorado. Με την εξαγορά της
αυστραλιανής εταιρείας Glory Resources, που έχει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στις Σάπες στη Θράκη, η εταιρεία προσθέτει χρυσό και μεταλλεύματα κατά τι λιγότερο από ένα δισ. ευρώ.
Ωστόσο ήδη διαμορφώνεται εικόνα, η οποία αποτυπώνει ξεκάθαρα την επιρροή της καναδικής εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα που έχει αποκτήσει τον έλεγχο σε 5 περιοχές της Χαλκιδικής και της Θράκης. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Ε» πάντως, ο έλεγχος αυτός είναι ακόμα μεγαλύτερος γιατί δεν πρόκειται απλώς για 5 σημεία του χάρτη. Αυτό αφορά ειδικότερα τη Χαλκιδική.
Μεγάλο μέρος της ΒΑ Χαλκιδικής είναι υπό τον έλεγχο της εταιρείας, γιατί η Eldorado δεν σκοπεύει απλώς να πάρει το χρυσό από τα παλιά μεταλλεία της Χαλκιδικής, αλλά σχεδιάζει να εκμεταλλευθεί το σύνολο των μεταλλευμάτων στην περιοχή, όπως ορίζεται από ένα νοητό «τρίγωνο», μεταξύ Ολυμπιάδας, Σκουριών και Στρατωνίου...
Θέλουν όλα τα μέταλλα
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Χρήστο Καβαλόπουλο, η περιοχή πρέπει να γίνει αντιληπτή ως «ενιαίος χώρος», γιατί η εταιρεία «χρειάζεται και το φτωχό σε πολύτιμα μέταλλα κοίτασμα του Στρατωνίου και των Μαύρων Πετρών και γενικά το σύνολο των μεταλλευμάτων στην περιοχή, για να πραγματοποιήσει την επένδυση όπως την έχει σχεδιάσει».
Οπως υποστηρίζει ο κ. Καβαλόπουλος, «η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει στη Χαλκιδική τη σύγχρονη πυρομεταλλουργική μέθοδο». Αλλά, όπως λέει, «για να γίνει αυτή η επένδυση, θα πρέπει η εταιρεία να εκμεταλλευθεί και τα υπόλοιπα μέταλλα που διαθέτει η περιοχή». Αυτό δίνει και το μέγεθος της επιχείρησης που συντελείται αυτή την περίοδο στη Χαλκιδική, όπου η εταιρεία δεν περιορίζεται στα υπάρχοντα παλαιά ορυχεία, με στόχο να εξορύξει πλήθος μεταλλευμάτων, που υπολογίζονται σήμερα σε αξία στα 18 δισ. ευρώ.
Τα μέταλλα αυτά είναι χρυσός, ασήμι, χαλκός, αλλά και μόλυβδος και ψευδάργυρος. Περίπου το 60% της αξίας των μεταλλευμάτων προέρχεται από το χρυσό και το ασήμι, ενώ το υπόλοιπο 40% από τα άλλα μέταλλα, γεγονός που πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες για την Eldorado.
Μάλιστα ο κ. Καβαλόπουλος υπενθυμίζει ότι πάντοτε οι αρχικές εκτιμήσεις για την αξία των μεταλλευμάτων, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες, είναι συντηρητικές, «αλλά αυτό δεν εμποδίζει στις περισσότερες περιπτώσεις να αποδειχθεί ότι η αξία των απολήψιμων μεταλλευμάτων είναι μεγαλύτερη».
Τα παραπάνω αφορούν και την περιοχή των Σαπών, αλλά ίσως και το Πέραμα. Θεωρητικά στις Σάπες τα κοιτάσματα είναι μικρά, συνεπώς οι πληροφορίες του ΣΜΕ θέλουν να μη σχεδιάζεται μεγάλη επένδυση. Ωστόσο, από το ΣΜΕ δεν αποκλείουν τη θεωρητική πιθανότητα να βρεθούν μεγαλύτερης αξίας κοιτάσματα. Αυτό βέβαια θα άλλαζε τα σχέδια της εταιρείας.
Για την ώρα στις Σάπες ο σχεδιασμός δεν προβλέπει παραγωγή χρυσού, αλλά παραγωγή «συμπυκνωμάτων» χρυσού-χαλκού που θα εξάγονται σε αυτή τη μορφή. Η αξία των μεταλλευμάτων υπολογίζεται σε περίπου ένα δισ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΜΕ, αφού δεν θα υποστούν κατεργασία και θα πωλούνται ως συμπυκνώματα, είναι μικρότερη.
Στο Πέραμα, όμως, το σχέδιο είναι η «διαλυτοποίηση χρυσού μέσω κυανούχων αλάτων». Με κυάνιο δηλαδή και όχι με την πυρομεταλλουργική μέθοδο, που έχει ανακοινωθεί για τη Χαλκιδική. Το οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται «ότι θα στερεοποιείται με ασφαλή μέθοδο και θα αδρανοποιείται», για να μην είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Αυτή είναι και η αιτία της σθεναρής αντίδρασης του συνόλου του πληθυσμού της περιοχής, στην προσπάθεια της Eldorado να προωθήσει το σχέδιό της...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου