Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

φόβοι για “πάγωμα” επενδυτικών σχεδίων και ιδιωτικοποιήσεων

86dc3c968b8c4c0084979b83cf086e14Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι η ελληνική οικονομία διατρέχει πλέον διπλό κίνδυνο, καθώς ήδη υπήρξε αδήριτη ανάγκη να “τρέξουν” μέχρι το τέλος του έτους όλα τα αναπτυξιακά μέτρα και εργαλεία στα οποία βασίζονται οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας. Η εσωστρέφεια που πλέον θα κυριαρχήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απειλεί να “παγώσει” επενδυτικά σχέδια και κινήσεις…»

Τον κίνδυνο νέων καθυστερήσεων στην υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων προκαλεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, που “έδειξε” τον δρόμο της αποχώρησης από την Ε.Ε.
Το σοκ της απόφασης είναι τέτοιο, ώστε να αυξάνει κατακόρυφα την επιφυλακτικότητα και την πρόθεση των επενδυτών ανά τον κόσμο για risk-off επιλογές, στρατηγικές και γενικότερα φιλοσοφία απέναντι στις αγορές. Η αλλαγή αυτή επιδρά στο σύνολο της χρηματοπιστωτικής και επενδυτικής “αλυσίδας”, από το assetmanagement και την επενδυτική τραπεζική, μέχρι τις ίδιες τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.
Οι ανησυχίες ότι ένα Brexit θα οδηγούσε σε μείωση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου, ακόμη και σε επανεξέταση επενδυτικών στρατηγικών, τώρα επιβεβαιώνονται. Όπως αναμενόταν, τα assets υψηλού ρίσκου -συμπεριλαμβανομένων των μετοχών αλλά και των assets της πιστωτικής αγοράς- χτυπήθηκαν από νέο περιβάλλον risk-off, που πλέον θα κυριαρχήσει στη συνέχεια καθώς οι ανησυχίες για την πολιτική αστάθεια θα οδηγήσουν σε υψηλότερα riskpremiums.
Στο πλαίσιο αυτό, έμπειρα τραπεζικά στελέχη και διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν, σε μια πρώτη ανάγνωση των επιπτώσεων του Brexit, πως στην Ελλάδα μια άμεση διαφοροποίηση θα έχει να κάνει με την πρόσβαση εταιρειών σε χρηματοδότηση για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων, με άμεση επίδραση και στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.
Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι η ελληνική οικονομία διατρέχει πλέον διπλό κίνδυνο, καθώς ήδη υπήρξε αδήριτη ανάγκη να “τρέξουν” μέχρι το τέλος του έτους όλα τα αναπτυξιακά μέτρα και εργαλεία στα οποία βασίζονται οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας. Η εσωστρέφεια που πλέον θα κυριαρχήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απειλεί να “παγώσει” επενδυτικά σχέδια και κινήσεις, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου -παρά τις προσπάθειες και τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας- το ρίσκο της χώρας παραμένει συγκριτικά υψηλό.
Ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός, δεδομένου ότι η υλοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Θεωρείται πιθανό το επενδυτικό περιβάλλον, όπως θα διαμορφωθεί για τους επόμενους μήνες, να αποτελέσει και την αφορμή ακόμη και για ματαίωση επενδύσεων στην Ελλάδα, λειτουργώντας ως οδός διαφυγής από ένα, κοινώς ομολογουμένως, δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Ανατροπή στα σχέδια ελληνικών εταιρειών για εισαγωγή στο LSE
Την ίδια στιγμή, ολική ανατροπή στον ήδη εκδηλωμένο σχεδιασμό ελληνικών επιχειρήσεων να εισαχθούν στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου φέρνει το Brexit και τα επακόλουθά του στο City και ευρύτερα στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, τουλάχιστον τέσσερις ελληνικές εταιρείες, αφού… “πάγωσαν” με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αναπροσαρμόζουν ή, στην καλύτερη, μεταθέτουν τον σχεδιασμό τους. Σημειώνεται πως πρόκειται για επιχειρήσεις που βρισκόταν στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους για εισαγωγή ή duallisting σε αγορά του LondonStock Exchange, κυρίως της ΑΙΜ, και οι οποίες τώρα καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τη στρατηγική τους.
Παράλληλα, υπάρχει και ένας άλλος αριθμός εταιρειών που είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία ή βρίσκονταν σε προπαρασκευαστικό στάδιο, με τις τελευταίες να είναι πλέον σε καλύτερη θέση, προκειμένου με μεγαλύτερη άνεση χρόνο να επανεξετάσουν τις επιλογές τους.
Το προηγούμενο διάστημα και ειδικά μετά το καλοκαίρι του 2015 υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον για εισαγωγή ελληνικών επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Είχε καταγραφεί έντονη κινητικότητα σε επίπεδο συμβουλευτικών εταιρειών για τα πλεονεκτήματα ενός ΙΡΟ στο LSE και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεκίνησαν οι σχετικές διαδικασίες, οι οποίες όμως απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον τριών ετών, και υψηλό κόσμος αμοιβών (σε advisors, ορκωτούς κ.λπ.).
Μια πρώτη αντίδραση όσων δεν βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας για ένα ΙΡΟ στο Λονδίνο είναι, όπως σημειώθηκε, το “πάγωμα” των διαδικασιών και, σε δεύτερο επίπεδο, η αναζήτηση νέων επενδυτικών προορισμών, όταν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές, κάτι που δεν αναμένεται σύντομα. Στην Ευρώπη, αγορές όπως της Φρανκφούρτης και στην περιφέρεια, της Κύπρου, για μικρότερης κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις, έρχονται στο προσκήνιο, σύμφωνα με εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβούλων.
Να σημειωθεί ότι προ διμήνου, η Τράπεζα Κύπρου είχε γνωστοποιήσει την πρόθεση δημιουργίας νέας μητρικής εταιρείας στο Λονδίνο, με στόχο την εισαγωγή της στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου. Η τράπεζα είχε ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές για να επιτύχει μια τέτοια εισαγωγή και μια ενδεχόμενη συμπερίληψη στους δείκτες FTSE UK. Αναμένεται να φανεί η επίπτωση του Brexit στον σχεδιασμό της τράπεζας.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σήμερα, η μεγαλύτερη ελληνικών συμφερόντων εταιρεία είναι η CocaCola HBC, η μετοχής της οποίας προχθές, ημέρα μεγάλης υποχώρησης των αγορών διεθνώς, έχασε μόλις το 1,28% της αξίας της στο LSE. Ενδεικτικά, η DolphinCapital υποχώρησε σε ποσοστό 12,30% και η Icap κατά 5,23%όβοι για “πάγωμα” επενδυτικών σχεδίων και ιδιωτικοποιήσεωνφόβοι για “πάγωμα” επενδυτικών σχεδίων και ιδιωτικοποιήσεων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις