Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΡΣΕΝΟΠΥΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ

fortigo-eldorado-280x230Βλάβη στους τροχούς υπέστη φορτηγό της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός το οποίο μετέφερε συμπυκνώματα μετάλλων στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου χθές, Πέμπτη. Ο οδηγός το οδήγησε σε βουλκανιζατέρ που βρισκόταν στο δρόμο του, στην περιοχή της Ρεντίνας. Εκεί
μετατοπίστηκε το φορτίο με τα συμπυκνώματα μετάλλων, λάσπη δηλαδή, με αποτέλεσμα μικρή ποσότητα από αυτή να χυθεί εντός του βουλκανιζατέρ. Στο σημείο συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εξόρυξη χρυσού. Από την πλευρά της εταιρείας τονίζεται ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας καθώς η πτώση των συμπυκνωμάτων έγινε στο εσωτερικό του βουλκανιζατέρ. Στη σημείο βρέθηκαν αστυνομικές δυνάμεις ενώ έσπευσαν και υπάλληλοι της εταιρείας για την απομάκρυνση των συμπυκνωμάτων.
Αυτά είναι τα γεγονότα που στις γνωστές εφημερίδες κατά της επένδυσης περιγράφονται με τίτλους όπως «Συναγερμός χθες στη Β. Ελλάδα από διαρροή φορτίου σε φορτηγό της εταιρείας. Κινητοποιήθηκαν αστυνομία, πυροσβεστική, φορείς και πολίτες που ανησυχούν για την τοξικότητα του φορτίου». Εντάξει παιδιά μην το παρατραβάμε, πυρίτες και αρσενοπυρίτες είπαμε ήταν, όχι ραδιενεργά απόβλητα! Και οι λόφοι από αρσενοπυρίτη στα 400 μ. βορειοδυτικά του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας, όπου το 1988 διαμορφώθηκε ένας χώρος για την αποθήκευση του συμπυκνώματος και βρίσκονταν τόσα χρόνια εκεί, εκτεθειμένοι στην επιφανειακή απορροή γιατί δεν είχαν ενοχλήσει κανέναν πριν έρθει η Ελληνικός Χρυσός – η οποία μάλιστα δεσμεύτηκε για την απομάκρυνσή τους; Είναι γνωστό ότι σήμερα, μετά την απομάκρυνση του συμπυκνώματος που ήταν η βασική πηγή του προβλήματος, στην περιοχή έχουν απομείνει υπολείμματα τα οποία χρήζουν επίσης πλήρους απομάκρυνσης και εναπόθεσης εντός κατάλληλα προστατευμένου χώρου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις