Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ

130516139-lowΟ ελληνικός εξορυκτικός κλάδος μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας αρκεί η Εθνική Πολιτική Αξιοποίησης (Ε.Π.) των Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ) να μη μείνει στα χαρτιά, να δημιουργηθεί ειδικό χωροταξικό για τις ΟΠΥ, να απλοποιηθεί η λατομική μεταλλευτική νομοθεσία, να δοθεί
προς ψήφιση το νέο λατομικό νομοσχέδιο και σε ο,τι αφορά τις επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων με τέλη και μισθώματα, αυτές να μη γίνουν αντικίνητρα για επενδύσεις. Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Ελευθέριος Φαίδρος, σε συνέντευξη, με την ευκαιρία του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου SDMI 2013, που έγινε στη Μήλο (30 Ιουνίου- 3 Ιουλίου). Όπως είπε, ένα χρόνο μετά την εξαγγελία της EΠ, δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα για την υλοποίηση της, πέραν της ψήφισης του νόμου (4014/2011 ) περί περιβαλλοντικής αδειοδότηση έργων. Πιστεύουμε ότι η πλήρης εφαρμογή της Ε.Π. απαιτεί πολιτική βούληση τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κ. Γ. Μανιάτης, που επί της υφυπουργίας του στο YΠEKA διαμορφώθηκε και ανακοινώθηκε η Ε.Π., θα ολοκληρώσει την προσπάθεια ως νέος υπουργός ΠΕΚΑ. Σε ό,τι αφορά την επιβολή των νέων ανώτατων ορίων μισθωμάτων των δημόσιων μεταλλείων, με βάση το νόμο 4042/ 2012, ο ΣΜΕ ζητά από την πολιτεία με ανάλογη νομοθετική ρύθμιση να προβλέψει τρόπους και κριτήρια κλιμάκωσης των μισθωμάτων μέχρι του ανώτατου ορίου, διαφορετικά θα επιβάλλονται άκριτα τα ανώτατα μισθώματα (όπως ξεκίνησε να γίνεται από 1.1.2013). Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, το τελευταίο διάστημα, επεξεργάζεται σχέδιο και για την επιβολή τελών επί των ιδιωτικών οριστικών παραχωρήσεων. Ο ΣΜΕ, που κατέθεσε μελέτη για τις επιπτώσεις τέτοιων μέτρων στη βιωσιμότητα του κλάδου, ζητά από το ΥΠΕΚΑ να λάβει υπόψη του τη δυσχερή οικονομική θέση των περισσότερων μεταλλευτικών επιχειρήσεων, πριν αποφασίσει να επιβάλει πρόσθετα βάρη. Πάντως, σι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να συγκλίνουν σε ένα νέο καθεστώς για την επιβολή royalties που θα είναι συνάρτηση της κερδοφορίας και όχι του τζίρου, όπως είχε προταθεί αρχικώς.
Οι βασικοί επιμέρους στόχοι της πολιτικής αυτής είναι: Επαρκής και σταθερή διάθεση ΟΠΥ στην κοινωνία με τρόπο εναρμονισμένο με τις εθνικές τομεακές πολιτικές ανάπτυξης άλλων δραστηριοτήτων. Εξοικονόμηση των ΟΠΥ μέσα από βέλτιστες οικοαποδοτικές πρακτικές παραγωγής. Στήριξη των πανεπιστημιακών τμημάτων που σχετίζονται με την αξιοποίηση των ΟΠΥ. Εναρμόνιση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών με τις αναπτυξιακές δυνατότητες των μεταλλευτικών επιχειρήσεων. Διαμόρφωση των χώρων των λατομείων και μεταλλείων, ώστε να είναι αυτοί δεκτικοί άλλων προγραμματισμένων χρήσεων, μετά την εκμετάλλευση. Χωροταξική οργάνωση της μεταποίησης πρώτων υλών, όταν αυτή συντελείται εκτός των μεταλλευτικών ή λατομικών χώρων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις