Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Ο κ. Γεώργιος Τσανανάς σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, μιλά για όλα τα θέματα που απασχολούν την Χαλκιδική


ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Μια πολύ σημαντική συνέντευξη παρεχώρησε στην
εφημερίδα “ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ” ο μεταλλειολόγος – μηχανικός Γιώργος Τσανανάς για όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Χαλκιδική, τους πολίτες, την Νέα Δημοκρατία, ενώ δεν φοβάται να πει την άποψή του και για την επένδυση που συντελείται στην Χαλκιδικήκαι συγκεκριμένα στον Δήμο Αριστοτέλημε την εξόρυξη χρυσού. Διαβάστε παρακάτω τις απόψεις του κου Τσανανά που θα συζητηθούν.
Β: Κ. Τσανανά πειτε κάποια στοιχεία για εσάς και την πορεία σας στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Τ: Καλημέρα σας, ευχαριστώ για την φιλοξενία και την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους συμπατριώτες μου μέσα από την εφημερίδα σας. Κατάγομαι από την Στρατονίκη, έχω σπουδάσει μεταλλειολόγος στο Πολυτεχνείο του Ααχεν της Γερμανίας, έχω εργασθεί για εννέα χρόνια στο Μεταλλείο στην Ολυμπιάδα, ενώ τώρα εργάζομαι στο Τμήμα Δοκιμών και Ελέγχων της ΔΕΗ. Η ενασχόληση μου γενικά με τα “πολιτικά “πράγματα ξεκινά το 1992, όταν μαζί με άλλους επιστήμονες ιδρύσαμε το Σωματείο Επιστημόνων της Εταιρείας, του οποίου υπήρξα και Πρόεδρος. Έκτοτε, υπήρξα ενεργό μέλος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 2016 ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του νυν Προέδρου για την ίδρυση του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών της ΝΔ, συμμετείχα στην διαδικασία επιλογής και επιλέχθηκα ενώ ταυτόχρονα εντάχθηκα και σε επιτροπές – ομάδες εργασίας οικονομικού τομέα. Με την ιδιότητά μου αυτή, γνωρίζονας τα μείζονα προβλήματα του νομού μας και επειδή οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες, προσπαθώ ερχόμενος σε επαφή με τους πολίτες της Χαλκιδικής και σε συνεργασία με την Νομαρχιακή και τις Τοπικές Επιτροπές του κόμματος, να μεταδώσω το μήνυμα του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα αξίζει καλύτερα, η Χαλκιδική αξίζει καλύτερα και ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και τα παιδιά μας, γιατί το αξίζουμε.
Β: Μάλιστα, Ποιό θεωρείται εσείς το μεγαλύτερο ή ποιά τα μεγαλύτερα προβλήματα της Χαλκιδικής και πως απαντάτε σε αυτά;
Τ: Κοιτάξτε, ενώ η Χαλκιδική, όπως και άλλες βέβαια περιοχές της Ελλάδος, είναι ένας νομός με μεγάλες προοπτικές, όλοι το γνωρίζουμε αυτό, κάτι την κρατά καθηλωμένη. Είναι ο τέταρτος τουριστικός προορισμός της Ελλάδος, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, Έλληνες και ξένους, παράγει μοναδικά αγροτικά προϊόντα, αναγνωρίσιμα διεθνώς, διαθέτει ορυκτός πλούτο τεράστιας αξίας, παρόλα αυτά, το αντίκρυσμα στον πολίτη της Χαλκιδικής δεν είναι αυτό που θα δικαιούταν. Τι φταίει? Πέρα από την φοροκαταγίδα και την εισφοροκαταιγίδα που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ κι ΑΝΕΛ, πέρα από τις αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού που όχι μόνο δεν επιτρέπει νέους επιχειρηματίες να εισέλθουν στην αγορά άλλα “τιμωρεί” την υγιή επιχείρηση, δεν υπάρχει το κλίμα , οικονομικά και ακόμη και ψυχολογικά, που να επιτρέψει σε νέους επιχειρηματίες, μικρούς, μεσαίους και πιο μεγάλους, να ρισκάρουν, να επιχειρήσουν, να επενδύσουν, να προσφέρουν θέσεις εργασίας, να αυξηθεί το εισόδημα του εργαζομένου, να αυξηθεί το παραγόμενο προϊόν.
B: Θα μπορούσατε να δώσετε στους αναγνώστες μας τους βασικούς άξονες τους οποίους προτείνεται για την ανάπτυξη της Χαλκιδικής;
T: Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης της Χαλκιδικής είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Αναλυτικότερα:
Με την ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Αμυνας μπορεί να γίνει η παραχώρηση του στρατιωτικού αεροδρομίου στον Αγιο Μάμα γιά χρήση και ως πολιτικού. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι charter πτήσεις να έρχονται κατευθείαν στην Χαλκιδική.
Σύνδεση σιδηροδρομική γραμμής Ν Μουδανιών με τη Θεσσαλονίκη μέσω του μετρό.
Αναβάθμιση των λιμανιών Ν Μουδανιών και Ουρανούπολης.
Σύνδεση ακτοπλοική των νησιών του Βορείου Αιγαίου και Σποράδων με το λιμάνι Ν.Μουδανιών.
Ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού
Ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού
Ανάπτυξη αρχαιολογικού τουρισμού. 'Ολυνθος, Πετράλωνα, Στάγειρα, διώρυγα Ξέρξη
Ο Τουριστικός τομέας απαιτεί από την κρατική διοίκηση στήριξη κυρίως στον τομέα των υποδομών, ειδικότερα στις συγκοινωνίες και στην προβολή του προιόντος. Τομείς βέβαια στους οποίους θα πρέπει να ενεργοποιηθούν ακόμη περισσότερο, τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση όσο και οι ενώσεις και τα επιμελητήρια της περιοχής. Η προβολή του προιόντος, όχι μόνο του τουριστικού, άλλα και άλλων τομέων της τοπικής επιχειρηματικότητας, στο εξωτερικό στην υπόλοιπη Ελλάδα και στους όμορους δήμους και περιφέρειες, δεν κοστίζει αλλά η προστιθέμενη αξία που παράγει διαχέεται με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας και της οικονομικής δραστηριότητας. Διαθέτουμε το Άγιο Όρος, μοναδικό παγκοσμίως προσκύνημα της Ορθοδοξίας, που προσελκύει χιλιάδες πιστούς, Ένα σύγχρονο λιμάνι στην Ουρανούπολη, θα διευκόλυνε την πρόσβαση και θα αύξανε τους επισκέπτες, οι οποίοι θα διαχέονταν και στην γύρω περιοχή; Σίγουρα. Η ορθολογικότερη λειτουργία του μοναδικού Σπηλαίου των Πετραλώνων θα αύξανε την επισκεψιμότητα και ταυτόχρονα την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή; Σίγουρα, γιατί δεν μπορεί το μοναδικό αυτό παγκοσμίως έκθεμα να λειτουργεί μεχρι τις 1400, λόγω ελλείψεως προσωπικού. Ή αρχαία Όλυνθος έχει εγκαταλειφθεί. Τα αρχαία Στάγειρα δεν έχουν την προβολή που θα έπρεπε. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός έχει εγκαταλειφθεί. Το υπέροχο δάσος του Χολομώντα επίσης. Υπεύθυνοι; Μπορούμε να ονοματίσουμε πολλούς. Αλλά αυτό θα πρέπει να λήξει. Τρόποι υπάρχουν. Θα αναλάβουν αυτοί που μπορούν, θέλουν και έχουν όρεξη να προσφέρουν.
Στον αγροτικό τομέα πέρα από την στήριξη του μικρού και μεσαίου παραγωγού, θα αλλάξει ο Συνεταιριστικός Νόμος ώστε να διευκολύνονται οι οικονομίες κλίμακος με συνέπεια την άμεση αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Ό μικρός και μεσαίος αγρότης θα δεί μειώσεις στα λειτουργικά του έξοδα, θα διευκολυνθεί να βρεί αγορές, θα μπορέσει να επενδύσει σε καινοτόμες καλλιέργειες με αυξημένη κερδοφορία, έχοντας το κράτος και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βοηθό στις προσπάθειές του. Ο αγροτικός τομέας θα στηριχθεί καθώς και τα προιόντα που παράγονται είναι ποιοτικά άριστα, αλλά και γιατί διαθέτουμε ένα εξαίρετο αγροτικό δυναμικό το οποίο με την προσθήκη νέων αγροτών είναι έτοιμο να κάνει το ποιοτικό άλμα που χρειάζεται, μην ξεχνάμε ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που στήριξε την χώρα μας σε περιόδους δύσκολες της Ιστορίας μας.
B:Λόγω της επαγγελματικής σας ιδιότητος και του παρελθόντος σας, σίγουρα έχετε μια άποψη για το μεταλλευτική επιχειρηματικότητα, τομέας που έχει δημιουργήσει, περαν των άλλων και αντιπαραθέσεις στην περιοχή μας. Θα θέλατε να επεκταθείτε σε αυτό;
T: Φυσικά. Έχω την γνώση και την εμπειρία και εμπεριστατωμένη άποψη για το θέμα του ορυκτού πλούτου τόσο της περιοχής μας, αλλά και γενικά του ορυκτού πλούτου που διαθέτει στα σπλάχνα της η Ελλάδα και, δυστυχώς, παραμένει ανεκμετάλευτος, ειδικά στην πειροχή της Βανατολικής Χαλκιδικής και στην επένδυση των Σκουριών η αναλγησία της κυβέρνησης Συριζανέλ έχει οδηγήσει την κατάσταση σε οριακό σημείο. Οι υπόλοιπες άδειες γιά την συνέχιση της επένδυσης δεν δίνονται για ψηφοθηρικούς λόγους. Προσπαθώ, τόσο σε κλαδικό επίπεδο (με πρόσφατη ομιλία μου στην ΔΚΜ/ΤΕΕ Αθηνων), όσο και σε πολιτικο επίπεδο, στα όργανα της Νέας Δημοκρατίας, να καταστήσω το ζήτημα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου ώς στρατηγικής σημασίας ζήτημα και ως κομβικό σημείο επανεκκίνησης της οικονομίας. Τα οφέλη είναι τεράστια. Το ίδιο ισχύει και στον νομό μας. Διαθέτουμε κοιτάσματα, τόσο στην βορειοανατολική περιοχή όσο και στην νότια Χαλκιδική (λευκόλιθοι) που δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Επειδή, καταλαβαίνω το ζήτημα που θέτει η ερώτησή σας, θα δηλώσω το εξής, το οποίο και συζητάω σε όλη την βοριοανατολική Χαλκιδική. Είμαι πεπεισμένος, μετά από σειρά επισκέψεων στην περιοχή, καθώς κατοικώ στην Στρατονίκη και η περιοχή μου είναι πιό οικεία, ότι η αντιπαράθεση είναι δικαιολογημένη υπό ποιά έννοια. Δεν έχει υπάρξει ποτέ ενημέρωση του πληθυσμού, που πολύ ορθά διατηρώντας την καχυποψία απέναντι στο κράτος, εκφράζει την ανησυχία του και τον φόβο του για το περιβάλλον και για το εάν η μεταλευτική δραστηριότητα μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με άλλες μορφές επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, τον τουρισμό, τη γεωργία, την κτηνοτροφία. Αυτό θα πρέπει να εκλείψει. Η άποψή μου είναι, άποψη που την έχω καταθέσει στα όργανα της Νέας Δημοκρατίας, της επομενης κυβέρνησης, ότι η διασφάλιση του περιβάλλοντος και παράλληλα η ανταποδοτικότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην περιοχή, θα αποτελέσουν προτεραιότητα. Προτάσεις και τρόποι συνεργασίας για ταυτόχρονη ισόρροπη ανάπτυξη του εκεί Δήμου και των δημοτών του, υπάρχουν και είναι υποχρεωτικό να υπάρξει κοινωνική συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαι αισιόδοξος πάνω σε αυτό το ζήτημα, γιατί γνωρίζω τα οφέλη από μια τέτοια ισόρροπη συνεργασία άλλα ταυτόχρονα γνωρίζω πολύ καλύτερα τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την συνέχεια αυτού του καθεστώτος αβεβαιότητος, για να μην μιλήσω για το απευκταίο , αυτό της πλήρους διάρρηξης των σχέσεων κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Τα οφέλη θα είναι τεράστια για τον Δήμο και τους δημότες του, εάν Δήμος και επιχείρηση ισότιμα, ειλικρινά και προς το κοινό όφελος συνεργασθούν. Επαναλαμβάνω όμως ότι το κράτος με τους μηχανισμούς του, ακόμη και με νέους φορείς/όργανα ένα αυτό κριθεί απαραίτητο, θα διασφαλίσει την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος.
Β:Η παραγωγή καθαρών μετάλλων μέσω της μεταλλουργίας είναι προϋπόθεση της σύμβασης μεταξύ κράτους και της εταιριας και βασικός όρος της αδειοδότησης για την ελντοραντο διοτι ειναι αυτή που πρόκειται να φέρει φορολογικά έσοδα στο ελληνικο δημοσιο και αναφέρομαι στο Μεταλλείο της ολυμπιάδας αλλά και στο παλιό μεταλλείο των Μαυρων Πετρών .Μέχρι σήμερα όλες οι ενεργειες της ελντοραντο δειχνουν οτι δεν εχει προθεση να κατασκευάσει την μεταλλουργία χαλκού χρυσού ,εφόσον η μέθοδος μεταλλουργίας που επέλεξε η περιβόητη <<ακαριαια τήξη >>είναι ακατάλληλη για τα μεταλλεύματα της περιοχής λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό και θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε περίπτωση που τελικά εφαρμοστεί για την δημόσια υγεία! Με βάση πάντα τις επιστημονικές τεκμηριωμενες μελέτες μετρήσεις που έχουν γίνει απο επιστήμονες τι έχετε να πείτε για αυτο ;
Τ: Η μέθοδος η οποία προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί, αυτή της ακαριαίας τήξης (flash smelting) είναι η τελευταία πιο σύγχρονη τεχνολογικά μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται ήδη στην περιοχή Outokumpu της Φιλανδίας, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπου υπάρχουν σχετικές εγκαταστάσεις. Προυποθέτει βέβαια την πιστή τήρηση και εφαρμογή των προδιαγραφών της μελέτης και της μεθόδου. Με δεδομένο ότι υπάρχει το προηγούμενο της επιτυχούς λειτουργίας της μεθόδου αυτής στην Φιλανδία, θέτω το ερώτημα...γιατί να μην είναι αποδεκτό να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα, τηρουμένων του συνόλου των ασφαλιστικών δικλείδων. Επιτρέψτε μου, να το θέσω και διαφορετικά: Πρέπει να αποφασίσουμε, θέλουμε να προχωρήσουμε και να ενταχθούμε στα τεχνολογικά ανεπτυγμένα κράτη ή θα εξακολουθήσουμε να φλερτάρουμε με τριτοκοσμικές καταστάσεις;
Β: Ποια η εικόνα στην δημόσια υγεία αλλά και στην οδική συγκοινωνια της Χαλκιδικής σήμερα ;
Τ: Προβλήματα όπως των υποδομών που αναφερθήκαμε νωρίτερα, συγκοινωνίες, οδικές συγκοινωνίες, είναι δυνατόν η Χαλκιδική με τόσο τουρισμό να εξυπηρετείται από απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο, πενήντα και πλέον ετών; κυκλοφορώ σε όλη την Χαλκιδική σε δρόμους που τους θυμάμαι από μαθητής. Είναι αδιανότητο, να μην έχει προβλεφθεί η σιδηροδρομική σύνδεση με την Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον της Νοτίου Χαλκιδικης, που είναι ίσως τεχνικά ευκολότερο. Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν έχει προβλεφθεί η σύνδεση με την Εγνατία Οδό, για ευκολότερη πρόσβαση στο Άγιο Όρος. Γιατί το λιμάνι των Μουδανιών είναι σε αυτή την κατάσταση και δεν έχει προβλεφθεί η σύνδεση με το Βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες. Γιατί η Ουρανούπολη, όπως προείπαμε δεν διαθέτει λιμάνι ικανό να εξυπηρετήσει την υπάρχουσα κίνηση, αλλά και να προσελκύσει περαιτέρω; Ζητήματα, που πρέπει να λυθούν και η Νέα Δημοκρατία έχει την βούληση να απελευθερώσει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον, που υπάρχει, προς αυτές τις κατευθύνσεις, είτε με ΔΣΙΤ είτε με υποστήριξη εταιρικών σχημάτων είτε με συνεργασία με τις Δημοτικές Ηγεσίες για εξασφάλιση του μεγιστου ανταποδοτικού οφέλους από επιχειρήσεις του δραστηριοποιούνται στον Νομό. Ενα άλλο ζήτημα που γνωρίζω ότι υπολείπεται είναι αυτό το ζήτημα της υγειονομικής κάλυψης. Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Ιατρεία, ΕΚΑΒ υπολειτουργούν σε έναν νομό που ο πληθυσμός του τους καλοκαιρινούς μήνες, αγγίζει το εκατομμύριο. Είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα στο οποίο είναι απαραίτητο να δοθεί τελική λύση. Δεν είμαι ειδικός επί αυτού, αλλά μιά από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, αυτή για μεταβίβαση των Κέντρων Υγείας στους Δήμους κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, με την προϋπόθεση βέβαια της αύξησης των εσόδων των Δήμων, με την ενίσχυσή του και την οικονομική αυτοτέλεια τους, που αποτελεί βασική θέση της Νέας Δημοκρατίας.
Β: Με αφορμή τις φονικές πυρκαγίες στο Μάτι ποια είναι τα έργα εκείνα που δεν έγιναν μέχρι τώρα και θα έπρεπε να γίνουν στην Χαλκιδική ώστε να αποφύγουμε άλλη μια τραγωδία εν ετη 2018 ;
T: Η τραγωδία που εξελίχθηκε στην Ανατολική Αττική όχι μόνο έκανε εμφανή τα προβλήματα της αστικής επέκτασης όπως αυτή αναπτύχθηκε διαχρονικά. Έκανε δυστυχώς φανερό, με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης αλλά και στα αρμόδια να αντιμετωπίσουν τέτοια συμβάντα όργανα, όπως αυτό της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στην Χαλκιδική πρέπει, πάση θυσία να διδαχθούμε και να ενεργήσουμε ώστε να αποφευχθούν παρόμοια θλιβερά περιστατικά. Και προσέξτε, δεν έχουμε ευθύνη μόνο απέναντι στους δημότες μας, τους μονιμούς κατοικους του Νομού. Την ίδια, και ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση έχουμε απέναντι στους χιλιάδες φιλοξενούμενούς μας, κατά την τουριστική περίοδο. Πέρα από το αυτονόητο, δηλαδή την ύπαρξη διόδων διαφυγής από τα επικίνδυνα σημεία είτε προς την θάλασσα σε περίπτωση πυρκαγιάς είτε σε υπερυψωμένα σημεία σε περίπτωση πλημμυρών, διαπιστώσαμε πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ύπαρξη δοκιμασμένων σχεδίων, η ενημέρωση του πληθυσμού καθώς και η διάθεση υπεύθυνου προσωπικού πολιτικής προστασίας. Είμαι βέβαιος, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, έχει ενεργοποιηθεί και σε συνεργασία με την περιφέρεια και με την συνδρομή της κεντρικής διοίκησης θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο.
B: Κ. Τσανανά, ποιο το μηνυμα σας;
T:: Κ. Μπαιρακτάρη, σας ευχαριστώ για την φιλοξενία στην εφημερίδα σας. Τελειώνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω του Χαλκιδικιώτες ότι η Νέα Δημοκρατία, όποτε και εαν γίνουν εκλογές βουλευτικές, εύχομαι να γίνουν το συντομότερο ώστε η καταστροφή της κυβέρνησης της ΠΦΑ σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ να είναι το δυνατόν μικρότερη, η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να αναλάβει το έργο της ανασυγκρότησης της χώρας , σε νέες βάσεις με νέα υλικά και νέο προσωπικό. Τα ζητήματα είναι κρίσιμα, τα προβλήματα μεγάλα, η απάντηση είναι δουλειά, δουλειά, δουλειά, από όλους, ο καθένας από εκεί που θα ταχθεί, με δυναμισμό, με νέες ιδέες, γιατί το σύνθημα είναι ένα: αξίζουμε, ως Ελλάδα και ως Έλληνες, καλύτερα. Όλα αυτά που προανέφερα θα οδηγήσουν τους νέους ανθρώπους και να μείνουν στο νομό και να μην περιμένουν να επιβιώσουν από το επίδομα ανεργίας ή τη σύνταξη των γονέων τους. Είναι ΝΤΡΟΠΗ ο νομός μας με τόσες δυνατότητες να έχει ανέργους. Το μήνυμα αυτό μεταφέρουμε τόσο οι Νομαρχιακές και Τοπικές Οργανώσεις μας, όσο και όλοι εμείς, νέοι επιστήμονες και εν δυνάμει πολιτευτές, που ανήκουμε στο Μητρώο Πολιτικών Στελεχών της νέας Δημοκρατίας. Οι πολιτικές εξελίξεις πιθανώς να είναι ραγδαίες και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Σας ευχαριστώ και πάλι και προσβλέπω σε νέα μας συνάντηση, προς όφελος της ενημέρωσης των πολιτών της Χαλκιδικής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις