Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Λαμπρός εορτασμός των Αγίων Αναργύρων στην Αρναία (φωτο βιντεο)

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, την Αρναία, η ιερά μνήμη
των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, καθότι η δεύτερη Ενορία της Κωμοπόλεως, τιμάται στο όνομά τους.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Κυριακής Ε' Ματθαίου, 1ης Ιουλίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, πλαισιούμενος από τους Παν. Αρχ. π. Χρυσόστομο Μαϊδώνη, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, π. Λεόντιο Καρίκα και π. Παΐσιο Σουλτανικά, τους Αιδ. Οικ. π. Κωνσταντίνο Αγούλα, Εφημέριο της ως άνω Ενορίας, και π. Γεώργιο Τρικαλιώτη και τον Διάκονο π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προς τιμήν των Αγίων.

Ο Λαός της Αρναίας κατέκλυσε τον πανέμορφο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, που αρχιτεκτονικά είναι έργο του αειμνήστου Ορλάνδου. Παρόντες και οι Άρχοντες του τόπου: ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Γεώργιος Βαγιωνάς, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αριστοτέλη κ.κ. Αργύρης Τσακνής, ο και εορτάζων, Ιωάννης Μητροφάνης και Χαράλαμπος Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας κ. Γεώργιος Διαμαντούδης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα. Κατερίνα Ζωγράφου και κ. Στέλιος Βαλιάνος, ο Διοικητής της Π.Υ. Αρναίας κ. Δημήτριος Αλεξανδρής, ο τ. Δήμαρχος Αρναίας κ. Στέλιος Καραστέργιος, κ.α.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Παν. Αρχ. π. Παΐσιος Σουλτανικάς, ο και Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας, ο οποίος επεχείρησε στο κήρυγμά του με καταπληκτική επιτυχία και συνέδεσε τρία θέματα: την εορτή των Αγίων, τον περίφημο ύμνο της αγάπης του Αποστόλου Παύλου, όπως αυτός καταγράφεται στην Α' προς Κορινθίους επιστολή του και την Ευαγγελική περικοπή από το κατά Ματθαίον, τη σχετική με τη στάση των Γεργεσηνών απέναντι στον Ιησού Χριστό που επεσκέφθηκε τον τόπο τους.
Δηλαδή, έθεσε τους εκκλησιαζομένους ενώπιον ενός ερωτήματος, που ήταν: ποια στάση θα λάβουμε απέναντι στον Χριστό; Εκείνη που οι Άγιοι Ανάργυροι έζησαν και προσέφεραν απλόχερα ως δωρεά στον κόσμο, δηλαδή τον δρόμο της θυσιαστικής αγάπης που και ο Παύλος τον εξύμνησε μοναδικά ανά τους αιώνες στα θεόπνευστα κείμενά του, βεβαιώνοντάς μας ότι "η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει" ή θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της άρνησης απέναντι στον Κύριο, ακολουθώντας το παράδειγμα των Γεργεσηνών, που παρακάλεσαν κατά την Ευαγγελική περικοπή του Ματθαίου τον Ιησού και Του είπαν: δεν Σε αντέχομε άλλο Κύριε, δεν Σε ανεχόμαστε άλλο, φύγε από τον τόπο μας!
Προχωρώντας ο ομιλητής, κάνοντας αναφορές και τομές πρακτικές στο σήμερα, παρετήρησε ότι ο δρόμος της αγάπης που ξέρει να θυσιάζεται και μάλιστα επάνω στον Σταυρό, που ξέρει να δίνει τα πάντα χωρίς να περιμένει καμμία ανταπόδοση, που προτιμάει να υβρίζεται χωρίς να παραπονείται, που δεν περηφανεύεται, ενώ αξίζει τα πάντα, που τίποτα δεν έχει, μα τα πάντα κατέχει, αυτός ο δρόμος είναι θεοπερπάτητος, είναι θεοδίδακτος, είναι θεανθρώπινος, για αυτό είναι και ανθρώπινος, αυτός ο δρόμος μονάχα μπορεί να βγάλει τον άνθρωπο από τη μιζέρια του, και τη φτώχεια της λογικοκρατίας και του απάνθρωπου ορθολογισμού.
Αντίθετα, κατέληξε ο π. Παΐσιος ο δρόμος της άρνησης ανυψώνει ικριώματα, σηκώνει φραγκέλια, ζητάει εκδίκηση και αυτοπροβολή και καταλήγει τελικά όχι μόνο στην αχαριστία απέναντι στο Θεό και Πατέρα μας, μα και στην άρνηση και το στένεμα του ανθρώπου, νοουμένου ως προσώπου, ως αξίας και ως θεόπλαστου δημιουργήματος!
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας επακολούθησε λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της θαυματουργής Εικόνος των Αγίων ανά την Κωμόπολη προς ευλογία της γραφικής και αρχιτεκτονικά ζηλευτής Αρναίας.

Δείτε εδώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό 


 ΦΩΤΟ Δ. ΖΑΧΟΣ




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις