Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Η ομιλία του Προέδρου της Eldorado Gold στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου

Η ομιλία του Προέδρου της Eldorado Gold στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου
Αν η Ελληνική κυβέρνηση θέλει
να φύγουμε, θα ήταν καλό να μας το πει
Paul N. Wright, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold
Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας εδώ σήμερα.
Για όσους από εσάς δεν γνωρίζετε την Eldorado Gold, θα ξεκινήσω με μία σύντομη αναφορά στο ποιοι είμαστε.
Η Eldorado είναι μία από τις μεγαλύτερες Καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες χρυσού με μετοχές εισηγμένες στα χρηματιστήρια του Τορόντο και της Νέας Υόρκης. Η κεφαλαιοποίηση της Εταιρείας ανέρχεται σε περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολ. ΗΠΑ και τα έσοδά της σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολ. ΗΠΑ το χρόνο.
Δραστηριοποιούμαστε σε πολλές χώρες στον κόσμο, όπως η  Βραζιλία,  η Κίνα, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Τουρκία. Το 2014 η παραγωγή μας  ήταν κάτι λιγότερο από 800.000 ουγκιές χρυσού και έχουμε βέβαια και πιθανά αποθέματα χρυσού περίπου 26 εκατομμυρίων ουγκιών. Είμαστε η μεγαλύτερη ξένη εταιρεία παραγωγής χρυσού στην Κίνα και λειτουργούμε δύο μεταλλεία στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το μεγαλύτερο μεταλλείο χρυσού στην Ευρώπη.
Η έδρα μας βρίσκεται στον Βανκούβερ, στον Καναδά και στα 18 γραφεία και εγκαταστάσεις μας παγκοσμίως απασχολούνται πάνω από 7.200 άνθρωποι. Η Eldorado δραστηριοποιείται μέσω αποκεντρωμένων επιχειρηματικών μονάδων, με την πλειοψηφία των εργαζομένων και στελεχών της, να είναι πολίτες των χωρών όπου βρίσκονται τα γραφεία και τα έργα μας.
Η επιτυχία μας μέχρι σήμερα στηρίζεται στην ανάπτυξη επενδύσεων υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους που υποστηρίζονται από εξειδικευμένο και αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό, από ασφαλή και υπεύθυνη λειτουργία και μακροχρόνια συνεργασία με τις κοινότητες όπου δραστηριοποιούμαστε. Είμαστε επίσης υπερήφανοι για την παράδοση μας να οικοδομούμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις κυβερνήσεις των χωρών υποδοχής των επενδύσεών μας.
Επενδύουμε σταθερά στην Ελλάδα ήδη από το 2008 όταν και αποκτήσαμε το Έργο Χρυσού Περάματος στη Θράκη. Το 2012 ολοκληρώσαμε την εξαγορά της European Goldfields, η οποία αφορούσε το έργο Στρατωνίου, το έργο της Ολυμπιάδας και το έργο των Σκουριών στη Χαλκιδική, στην Βόρεια Ελλάδα. Το 2013 αυξήσαμε τις επενδύσεις μας με την εξαγορά της Glory Resources και του μεταλλευτικού έργου των Σαπών στη Θράκη.
Η Eldorado δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω των τριών θυγατρικών εταιρειών της, Ελληνικός Χρυσός, Μεταλλευτική Θράκης και Χρυσωρυχεία Θράκης. Η Ελληνικός Χρυσός ανήκει κατά 95% στην Eldorado Gold και κατά 5% στην εταιρεία Άκτωρ. Η διοίκηση της επιχείρησης είναι ευθύνη της Eldorado.
Η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί στο Στρατώνι ένα υπόγειο μεταλλείο αργύρου-μολύβδου-ψευδαργύρου και αναπτύσσει στην Ολυμπιάδα ένα μεγάλο κοίτασμα θειούχων μεταλλευμάτων, και στις Σκουριές πρόκειται να εκμεταλλευτεί ένα πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού. Και τα τρία έργα έχουν λάβει πλήρη περιβαλλοντική έγκριση.   
Στην Θράκη, η Eldorado προωθεί το έργο στο Λόφο του Περάματος, όπου υπάρχει ένα κοίτασμα χρυσού-αργύρου και στις Σάπες ένα ερευνητικό πρόγραμμα χρυσού υψηλής περιεκτικότητας.
Η Eldorado έχει βέβαια και πιθανά αποθέματα ποσότητας 8,8 εκατομμυρίων περίπου ουγκιών χρυσού στην Ελλάδα πλέον των σημαντικών πόρων σε χαλκό, μόλυβδο, ψευδάργυρο και άργυρο. 
Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητή η εξαιρετική ευκαιρία που μπορεί να υπάρξει για την Ελλάδα μέσω της υπεύθυνης ανάπτυξης των ορυκτών πόρων της. H Ελλάδα είναι μία χώρα με ανθρώπους με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με καλά αναπτυγμένες υποδομές και πολύ μεγάλο ορυκτό πλούτο. Διαθέτει τα δομικά στοιχεία για να γίνει ένα εξαιρετικό μεταλλευτικό πεδίο. Επιπλέον, η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έχει αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους και κανονισμούς υγιείας  και ασφάλειας, οι οποίοι εφαρμόζονται στις μεταλλευτικές δραστηριότητες.
Και είναι αυτές οι θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίχτηκε η απόφασή μας να επενδύσουμε στη χώρα. Η Eldorado είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα έχουμε επενδύσει πάνω από 700 εκατομμύρια δολ. ΗΠΑ στην κατασκευή και ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και πληρωμές φόρου 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Το υπόλοιπο ποσό έχει δαπανηθεί κυρίως για την πληρωμή των εργαζομένων και εργολάβων μας, καθώς και σε Έλληνες προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.
Η Eldorado είναι πραγματικά στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει να οικοδομηθεί μία πρότυπη μεταλλευτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Τα έργα μας έχουν εξαιρετική δυνατότητα να συνεισφέρουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα. Παρέχουν απτά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη στο Ελληνικό Δημόσιο, στις τοπικές κοινότητες και στους Έλληνες πολίτες.
Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε πενταπλασιάσει το εργατικό δυναμικό μας στη Χαλκιδική. Έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Υπολογίζουμε ότι έχουν δημιουργηθεί άλλες 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη οικονομία ως αποτέλεσμα της επένδυσής μας. Για παράδειγμα, η Ελληνικός Χρυσός είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες του λιμένος Θεσσαλονίκης. Τα έργα μας έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν για γενιές Ελλήνων θέσεις εργασίας που να μπορούν να συντηρούν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών κλάδων.    
Τα έσοδα από τους φόρους και τις εξαγωγές που προκύπτουν από την επένδυσή μας ωφελούν άμεσα όλους τους Έλληνες, παρέχοντας στην πολιτεία τους αναγκαίους πόρους για την ενίσχυση κοινωνικών υπηρεσιών, όπως είναι η υγεία και η εκπαίδευση και κοινωνική ασφάλιση.
Ενδεικτικά να σας αναφέρω κάποια βασικά οικονομικά μεγέθη – βασιζόμενα στους αρχικούς προϋπολογισμούς, εκτός από τα οφέλη που προήλθαν από την ανάπτυξη των μεταλλείων μας στη Θράκη, αναμένουμε ότι, κατά τη διάρκεια ζωής των έργων της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός θα συνεισφέρει περίπου:
  • 1,0 δισεκατομμύριο ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση
  • 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ σε μισθούς
  • 100 εκατομμύρια ευρώ σε τοπικούς συλλόγους και φορείς
  • 150 εκατομμύρια ευρώ σε περιβαλλοντικές βελτιώσεις
  • 75 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις σε έργα υποδομής της περιοχής
  • Περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πληρωμές προς τοπικούς προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.
Και τέλος, σε φάση πλήρους παραγωγής το 2018, τα ετήσια έσοδα από τις εξαγωγές ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ περίπου θα βοηθήσουν τη χώρα στην πληρωμή των αγαθών και υπηρεσιών που εισάγει, καθώς και στην αντιμετώπιση του εμπορικού ελλείμματος που έχει σήμερα η Ελλάδα.
Η Eldorado έχει υπάρξει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την Ελληνική πολιτεία και προς τις κοινότητες γύρω από τα μεταλλεία μας. Όμως παρά ταύτα, από το 2012 έχουμε αντιμετωπίσει τη μη εκπλήρωση από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και λοιπών Δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων.  
Το 2015 το Υπουργείο προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα προφανή λόγο. Ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να επιτύχουμε διάλογο με την Ελληνική Κυβέρνηση – με τη στήριξη των σωματείων μας, των βιομηχανικών συνδέσμων στην Ελλάδα και της Καναδικής κυβέρνησης – ώστε να αναδείξουμε τα κοινωνικο-οικονομικά πλεονεκτήματα των επενδύσεών μας. 
Έχουμε ευθύνη προς όλους τους μετόχους και τους κοινωνικούς εταίρους μας και οι κίνδυνοι που το Υπουργείο δημιουργεί δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να αναστείλουμε κάθε περαιτέρω επένδυση στο έργο των Σκουριών με αποτέλεσμα να απολυθούν πάνω από 600 εργαζόμενοι. Θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για το έργο Ολυμπιάδας. Εφόσον μέχρι τότε δεν έχει χορηγηθεί η άδεια, τότε και το έργο αυτό θα ανασταλεί με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την αξιολόγηση των επενδύσεών μας στο Στρατώνι ενώ τα έργα μας στη Θράκη θα τεθούν σε καθεστώς συντήρησης.
Η κατασκευή μεταλλείων απαιτεί κεφάλαια, τεχνογνωσία, χρόνο και συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Η ομάδα μας στην Ελλάδα έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να βοηθήσει τους εταίρους μας να καταλάβουν τα οφέλη των έργων μας προς την τοπική κοινότητα και τη χώρα.
Επίσης, έχει επικεντρωθεί στην διαρκή διασφάλιση της δέσμευσής μας να αναπτύξουμε τα μεταλλεία μας υπεύθυνα, χρησιμοποιώντας βέλτιστες βιομηχανικές πρακτικές, με αυστηρούς κανόνες ασφάλειας και περιβαλλοντικούς όρους διατηρώντας συστήματα εντοπισμού, διαχείρισης, ελέγχου και αποκατάστασης πιθανών επιπτώσεων.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω μας, για να αποδείξουμε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει με υπευθυνότητα. Η επιτυχία μας στηρίζεται σε αυτό. Η Eldorado δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την ίδια δέσμευση για διάκριση, όπως και στις άλλες δραστηριότητές της παγκοσμίως.
 Όμως, επενδυτές όπως εμείς έχουν ανάγκη από σαφήνεια στους κανόνες και ειλικρινείς κυβερνητικούς εταίρους, ούτως ώστε να οικοδομηθεί πραγματικά μία βιομηχανία από την οποία μπορούν όλοι να ωφεληθούν. Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να βασιστεί στις υπάρχουσες πολιτικές, διαδικασίες και νόμους για την έγκαιρη χορήγηση των αδειών που απαιτούνται  για τα επενδυτικά έργα.
Και οι δύο πλευρές δεσμευόμαστε από το νόμο. Είναι ευθύνη μας να δρούμε σύμφωνα με περιβαλλοντικούς, εργασιακούς και εμπορικούς κανονισμούς. Είναι νόμιμη και συμβατική υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου να χορηγήσει έγκαιρα άδειες και εγκρίσεις ώστε να επιτρέψει στην επένδυση να επιτύχει.
Οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι όμηροι σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες. Ευελπιστούμε σε δίκαιες και διαφανείς ρυθμίσεις και στη συνεπή και παραγωγική υλοποίησή τους. Είναι γεγονός ότι οι σαφείς και δίκαιες ρυθμίσεις μας βοηθούν να κάνουμε τη δουλειά μας.
Η μεταλλευτική είναι μία από τις λίγες δραστηριότητες που μπορεί να αναμορφώσει τις κοινωνίες και να παράσχει ποιότητα ζωής στους ανθρώπους μαζί με άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Στη Χαλκιδική είχαμε αρχίσει να βλέπουμε την αναγέννηση της περιοχής με νέους ανθρώπους να μετακομίζουν εκεί για να καλύψουν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στην Ελληνικός Χρυσός αλλά και σε άλλες παράπλευρες οικονομικές δραστηριότητες της επένδυσης μας εντός του Δήμου.
Υπάρχει σημαντική προοπτική για την βόρεια Ελλάδα να λάβει ηγετική θέση στη μεταλλευτική δραστηριότητα προς όφελος όλων των κοινωνικών εταίρων.
Όμως η Ελλάδα πρέπει να έχει την πολιτική βούληση και το κανονιστικό πλαίσιο για να μας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με την πλήρη υλοποίηση του επενδυτικού μας σχεδίου στην Ελλάδα.
Σαν τελικό σχόλιο, θα ήθελα να τονίσω ότι αυτές οι επενδύσεις αποτελούν ένα κρίσιμο τεστ για όλους τους πιθανούς μεγάλους επενδυτές – εγχώριους και διεθνείς. Θα πρέπει να αποτελούν διαφήμιση για επενδύσεις στην Ελλάδα. Προσωπικά για μένα, είναι πολύ απογοητευτικό να είμαστε εδώ σήμερα και να σας μιλάμε για τα αντίθετα.
Σας ευχαριστώ. Τώρα θα δεχτώ ερωτήσεις. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις