Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Λαϊκές επιτροπές α λα σοβιέτ, αντί των εκλεγμένων Τοπικών Συμβουλίων στο δήμο Αριστοτέλη.
Πρωτόγνωρες και πρωτοφανείς αποφάσεις του δημάρχου κ.Μίχου και της
νέας δημοτικής αρχής.
Η απόλυτη καταστρατήγηση της νομιμότητας και της διαφάνειας.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ψηφίστηκε από τη νέα δημοτική αρχή η αυθαίρετη τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας των Τοπικών και Δημοτικών κοινοτήτων, με διάταξη-προσθήκη που υποκρύπτει μια πρωτοφανή και απαράδεκτη νοοτροπία και λογική και μια αντίληψη βαθιά αντιδημοκρατική και μη νόμιμη.
Αυτή η συμπεριφορά του δημάρχου και της νέας δημοτικής αρχής συνιστά βαρύτατη προσβολή του θεσμού της αυτοδιοίκησης.
Προσβάλει το πνεύμα της αποκέντρωσης.
Πλήττει την τοπική δημοκρατία και παραβιάζει κατάφωρα τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.
Προσβάλει την ίδια τη δημοκρατία.
Αυτές οι αποφάσεις της νέας δημοτικής αρχής βλάπτουν το σύνολο των συνδημοτών μας, διχάζοντας τις τοπικές κοινωνίες σε κάθε χωριό.
Είναι μη νόμιμες αποφάσεις και βλαπτικές για την κοινωνία, στο βωμό του παραταξιακού συμφέροντος.
Υποβαθμίζουν το κύρος των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων και των αιρετών εκπροσώπων τους και επιχειρούν να υποκαταστήσουν τα εκλεγμένα  συμβούλια στις αρμοδιότητες και τις ευθύνες τους.
Αποφάσεις που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες του δημάρχου και αποφάσεις που μεταβιβάζουν αυθαίρετα αρμοδιότητες των τοπικών συμβουλίων στον ίδιο το δήμαρχο.
Αποφάσεις χωρίς κανένα νομικό έρεισμα, χωρίς σεβασμό στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, που εκδίδονται καθ’ υπέρβασιν της από το νόμο εξουσιοδότησης.
Διοικητικές πράξεις  που εκδίδονται χωρίς αιτιολογία, η οποία αποτελεί έκφανση της αρχής της διαφάνειας και της φανερής δράσης στο πεδίο της διοικητικής  λειτουργίας. Αιτιολογία που οφείλει να είναι σαφής, ειδική και επαρκής-και που  δυστυχώς δεν είναι.
Κίνητρο και αιτία των παράνομων αυτών αποφάσεων της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και του δημάρχου είναι το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των εκλεγμένων διοικήσεων των τοπικών συμβουλίων δεν ανήκει στην παράταξη του κ. Μίχου.
Επιθυμία τους να τις υποκαταστήσουν  με «λαϊκές επιτροπές» που αυθαίρετα βαφτίστηκαν «Επιτροπές έργου» ή «Ομάδες Εργασίας».
Αποτελούνται από ιδιώτες, χωρίς καμία εξειδίκευση, εμπειρία, ειδικές γνώσεις ή άλλη αιτιολογία για την επιλογή τους, με πλήρη αποκλεισμό των εκλεγμένων  προέδρων και τοπικών συμβούλων και με μόνο κριτήριο τη θέση τους υπέρ της παράταξης του κ. Μίχου ή τη συμμετοχή τους στους συνδυασμούς του.
Ταυτόχρονα επιχειρείται, με απόφαση δημάρχου , η εγκατάσταση τους στα κοινοτικά καταστήματα.
Εμείς, αντιστεκόμενοι  σε αυτή την προσπάθεια  παραγκωνισμού των εκπροσώπων των χωριών μας  και υπέρβασης των αρμοδιοτήτων του δημάρχου και της πλειοψηφίας του δήμου Αριστοτέλη, εκδηλώνουμε  την αντίθεσή μας σε όλα αυτά και προσβάλλουμε αυτή την απόφαση με κάθε νόμιμο τρόπο, στα πλαίσια των καθηκόντων και του ρόλου που μας έχει αναθέσει ο λαός της Β.Α.Χαλκιδικής.
Αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, τότε τα πρώτα δείγματα γραφής, ως προς την αντίληψη περί δημοκρατικότητας και αντιπροσωπευτικότητας των εκλεγμένων οργάνων στο δήμο μας,  είναι δυσοίωνα!
Για το συνδυασμό

Χρήστος Αστ. Πάχτας


ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. Γ.Γ. ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΗ
1. Χρήστου Πάχτα του Αστερίου, δημοτικού συμβούλου, επικεφαλή της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αριστοτέλη, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Αρναίας.
2. Βασίλειου Μοσχόπουλου του Αργυρίου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου.
3. Κασσάνδρας Κατσαρού του Χρήστου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου.
4. Αστέριου Μπρούζου του Δημητρίου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Αρναίας.
5. Ιωάννη Λαμπρινού του Μιχαήλ, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Αρναίας.
6. Γεωργίου Καραβασιλικού του Χρήστου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Μ. Παναγίας.
7. Γεωργίου Κούκου του Ιωάννη, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Μ. Παναγίας.
8. Κωνσταντίνου Κατσαβαβάκη του Εμμανουήλ, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατωνίου.
9. Γεωργίου Γλυνιαδάκη του Στυλιανού, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατωνίου.
10. Ιωάννη Γιαννάκη του Αλεξάνδρου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατονίκης.
11. Νικολάου Σερπάρη του Αθανασίου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Ουρανούπολης.
12. Αθανασίου Τσιάλα του Γεωργίου, συμβούλου του πλειοψηφίσαντος συνδυασμού της δημοτικής κοινότητας Αρναίας, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Αρναίας.
13. Μιχαήλ Ξωνίκη του Τιμολέοντος, συμβούλου της τοπικής κοινότητας Γοματίου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Γοματίου.
14. Άννας Μαύρου του Παντελή, συμβούλου του πλειοψηφίσαντος συνδυασμού της δημοτικής κοινότητας Μ. Παναγίας, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Μ. Παναγίας.
15. Απόστολου Μιχαηλίδη του Κωνσταντίνου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Βαρβάρας, κατοίκου τοπικής κοινότητας Βαρβάρας.
16. Νικολάου Αννικούλα του Παναγιώτη, προέδρου της τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου.
17. Ιωάννη Πετράκη του Χρήστου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας, κατοίκου τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας.
18. Σταμάτη Ρίμπα του Ιωάννη, προέδρου της τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου.
19. Γεωργίου Δεβελέκη του Χριστοδούλου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Πυργαδικίων, κατοίκου τοπικής κοινότητας Πυργαδικίων.
20. Γεωργίου Ιππέκη του Δημητρίου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Σταγείρων, κατοίκου τοπικής κοινότητας Σταγείρων.
21. Δημητρίου Γερακούδη του Γεωργίου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Στανού, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στανού.
22. Ιωάννη Μαρκογιαννάκη του Λεωνίδα, προέδρου της τοπικής κοινότητας Στρατονίκης, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατονίκης.
23. Νικολάου Ζαγοράκη του Κωνσταντίνου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Στρατωνίου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατωνίου.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ
Της με αριθμό 34275/1489/13.11.2014 (ΑΔΑ: 79ΣΙΩΨ2-5Β6) απόφασης δημάρχου του δήμου Αριστοτέλη,  με θέμα «Σύσταση Ομάδων Εργασίας ανά δημοτική και τοπική κοινότητα, με έργο τη μελέτη, τον εντοπισμό και την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών του δήμου Αριστοτέλη»
Πολύγυρος 19.11.2014
Προσφεύγουμε ενώπιων σας και ζητούμε την ακύρωση της προσβαλλομένης απόφασης του δημάρχου του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, για τους παρακάτω νόμιμους, βάσιμους και αληθινούς λόγους.
1.ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ.
Ο ν.3852/2010 (Α’87) ορίζει, στο άρθρο 227 ότι «1.α. Οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλει τις αποφάσεις των συλλογικών…οργάνων των δήμων…για λόγους νομιμότητας μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης ή την ανάρτησή της στο διαδίκτυο ή από την κοινοποίησή της ή αφ’ ότου έλαβε γνώση αυτής. …2. Ο Ελεγκτής Νομιμότητας αποφαίνεται επί της προσφυγής…3. Η άσκηση της ειδικής διοικητικής προσφυγής αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων…», στο άρθρο 238 ότι «1.Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων κατά τα άρθρα….227 του παρόντος ασκείται από το Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τις Ειδικές Επιτροπές του άρθρου 152 του ΚΔΚ….2. Η έναρξη λειτουργίας κάθε Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης … 4. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 227 του παρόντος…» και στο άρθρο 285 ότι «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κάθε γενική ή ειδική διάταξη, η οποία είναι αντίθετη προς τις ρυθμίσεις του παρόντος, καταργείται». Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 46 παρ.2 του π.δ/τος 18/1989 (Α’ 8), η εμπρόθεσμη άσκηση προσφυγής νομιμότητας διακόπτει την προθεσμία για την άσκηση της αιτήσεως ακυρώσεως έως τη λήξη της ειδικώς προβλεπομένης ανατρεπτικής προθεσμίας, εντός του οποίας δύναται ν’ αποφανθεί επί της προσφυγής ο Γενικός Γραμματέας Περιφερείας και, ήδη, ο Ελεγκτής Νομιμότητας (ΣτΕ 918/2011 – πρβλ. ΣτΕ 33/2010, 4146/2009), η δε προθεσμία για την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κινείται εκ νέου από την επομένη της παρόδου της ανατρεπτικής αυτής προθεσμίας.
Στο άρθρο 226 του ίδιου νόμου (Αυτεπάγγελτος έλεγχος νομιμότητας), όπως ισχύει με το άρθρο 7 Ν.4257/2014, ΦΕΚ Α 93/14.7.2014 ορίζεται ότι «1. Ο Ελεγκτής Νομιμότητας μπορεί αυτεπαγγέλτως να ακυρώσει οποιαδήποτε απόφαση των  συλλογικών ή μονομελών οργάνων των δήμων και των περιφερειών, των νομικών προσώπων  δημοσίου δικαίου αυτών και των κοινωφελών επιχειρήσεων, των ΔΕΥΑ και των μονομετοχικών  ανωνύμων εταιρειών Ο.Τ.Α., καθώς και των συνδέσμων για λόγους νομιμότητας, μέσα σε  προθεσμία δύο (2) μηνών αφότου η απόφαση έχει δημοσιευθεί ή εκδοθεί.»  2. Οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών και οι  επιχειρήσεις τους, καθώς και οι σύνδεσμοι υποχρεούνται να παρέχουν κάθε  στοιχείο που ζητείται από την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. με σκοπό την  άσκηση του ελέγχου νομιμότητας.».
Με το άρθρο 17 Ν.4257/2014,ΦΕΚ Α 93/14.4.2014,ορίζεται ότι: «Οι αποφάσεις των μονομελών οργάνων των Δήμων, των Ιδρυμάτων, των Συνδέσμων και των  νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών που εκδίδονται βάσει του ν. 3584/2007, καθώς και των περιφερειών και των Ιδρυμάτων αυτών που εκδίδονται βάσει του ν. 3528/2007, υπόκεινται  στην ειδική διοικητική προσφυγή του άρθρου 227 του ν. 3852/2010».
2. ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ.
Στο άρθρο 4 του ν. 3861/2010 (Φ.Ε.Κ. 112Α/13.7.2010)  «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των  κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο  “Πρόγραμμα Διαύγεια” και άλλες διατάξεις.» υπό τον τίτλο  «Ισχύς των πράξεων», ορίζονται τα ακόλουθα: «1. Οι πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 2, όταν είναι κατά νόμο  δημοσιευτέες, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ισχύουν από τη δημοσίευση τους,  εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. 2. Με εξαίρεση τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου, οι λοιπές πράξεις του άρθρου 2  αναρτώνται στο διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο και ισχύουν από την ανάρτηση  τους. (η παρ.2 αντικαταστάθηκε ως άνω με τη παρ. 4 του άρθρου 23 του Ν.4210/2013  ΦΕΚ  254Α/ 21.11.2013) 3. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου 2 του παρόντος δεν θίγουν τις σχετικές  δικονομικές ρυθμίσεις ως προς την άσκηση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων ούτε  τις ρυθμίσεις που ισχύουν για τις διοικητικές προσφυγές. 4. Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κειμένου που αναρτήθηκε και του κειμένου της πράξης,  ισχύει το αναρτημένο, με εξαίρεση τις πράξεις της παραγράφου 1 του παρόντος. Με ευθύνη του  προσώπου ή οργάνου που έχει εκδώσει την πράξη γίνονται αμελλητί οι αναγκαίες διορθώσεις στο  κείμενο που έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο. (Η παρ. 4 αντικαταστάθηκε ως άνω με τη παρ. 6 του άρθρου 23 του Ν.4210/2013  ΦΕΚ  254Α   21.11.2013) 5. Οι πράξεις που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως  6 του παρόντος νόμου, με εξαίρεση τις πράξεις της παραγράφου 1 του παρόντος, εξαιρούνται από  τις ρυθμίσεις των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 16 του ν. 3345/2005, όπως αυτές  αντικατέστησαν τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 11 του ν. 2690/1999, και  μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς επικύρωση. Αρκεί η επίκληση του ΑΔΑ για την αυτεπάγγελτη  αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων τόσο κατά τη διεκπεραίωση υποθέσεων των διοικούμενων  όσο και κατά την επικοινωνία μεταξύ φορέων. (η παρ.5 προστέθηκε με τη παρ. 5 του άρθρου 23 του Ν.4210/2013  ΦΕΚ Α 254 21.11.2013)». Η προσβαλλόμενη απόφαση δημάρχου αναρτήθηκε την 13.11.2014, οπότε και λάβαμε πλήρη γνώση αυτής και του περιεχομένου της. Συνεπώς η υπό κρίση προσφυγή ασκείται εμπρόθεσμα.
3. ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΩΝ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 227 του Ν.3852/2010, ορίζεται ρητώς ότι μόνο
όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλλει τις αποφάσεις των συλλογικών και μονομελών οργάνων των ΟΤΑ. Το έννομο συμφέρον του προσφεύγοντος είναι προϋπόθεση του παραδεκτού της προσφυγής, πρέπει δε να είναι προσωπικό, άμεσο (να συνδέει δηλαδή απευθείας τον προσφεύγοντα με την βλάβη που υφίσταται από την προσβαλλόμενη πράξη) και ενεστώς (τόσο κατά το χρόνο λήψεως της αποφάσεως, όσο και κατά το χρόνο ασκήσεως της προσφυγής και συζητήσεως αυτής), η δε εκ της προσβαλλομένης πράξεως βλάβη πρέπει να έχει επέλθει ή να είναι λογικά αναπόφευκτη (Ολ. Σ.τ.Ε. 1002/2007). Κατά πάγια νομολογία γίνεται δεκτό ότι για τη νομιμοποίηση στην άσκηση προσφυγών δεν αρκεί το γενικό ενδιαφέρον κάθε πολίτη, αλλά απαιτείται η συνδρομή ιδιαίτερου και άμεσου εννόμου συμφέροντος η ύπαρξη του οποίου κρίνεται, όταν η πράξη ή η απόφαση δεν απευθύνεται ευθέως προς τον προσφεύγοντα, μόνο εφόσον δημιουργεί σ΄ αυτόν συγκεκριμένες έννομες συνέπειες από τον σύνδεσμο που υπάρχει μεταξύ των εννόμων αποτελεσμάτων που επέρχονται από την προσβαλλόμενη διοικητική πράξη και το περιεχόμενο μιας συγκεκριμένης νομικής καταστάσεως ή ιδιότητας στην οποία βρίσκεται ο προσφεύγων (ΣτΕ 2117/07, 2855 και 2856 Ολομ.).  Το ΣτΕ με πρόσφατες αποφάσεις του (818/2010, 60/2010, 818/2010,  2081/2009, 2242/2008, 350/2006, 3787/2001,  3068/2001,  3362/2000),) έκρινε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι, σύμφωνα με το άρθρο 135 παρ. 1 και 3 του Ν. 3463/2006, είναι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, μεριμνούν στο πλαίσιο της ασκήσεως των καθηκόντων τους για την τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας, έχουν υποχρέωση να λογοδοτούν, να διαφυλάσσουν το συμφέρον του δήμου και να μεριμνούν για την τήρηση της νομιμότητας, έχουν ως εκ τούτου έννομο συμφέρον προσωπικό, άμεσο και ενεστώς για την άσκηση προσφυγών κατά αποφάσεων που θεωρούν ότι βλάπτουν το σύνολο των δημοτών του δήμου, καθώς ανάγεται στο ιδιαίτερο καθήκον του δημοτικού συμβούλου που ξεπερνά το γενικό έννομο συμφέρον του απλού πολίτη ή του περίοικου. Θεωρούμε μη νόμιμη και βλαπτική την προσβαλλόμενη απόφαση όλοι οι υπογράφοντες και  έχουμε αυταπόδεικτο άμεσο, προσωπικό και ενεστώς έννομο συμφέρον, καθώς ανάγεται στο ιδιαίτερο καθήκον μας η διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου και των δημοτών, η νόμιμη λειτουργία των οργάνων του δήμου, ο σεβασμός στην ανεξαρτησία και στο θεσμικό ρόλο των τοπικών κοινοτήτων και συνακόλουθα και η προσβολή της ανωτέρω αναφερόμενης απόφασης. Περαιτέρω με την προσβαλλόμενη απόφαση επιχειρείται και υποβαθμίζεται, παρά το νόμο, το κύρος των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων τις οποίες εκπροσωπούμε και των αιρετών εκπροσώπων τους που είμαστε εμείς οι προσφεύγοντες.
4.ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ.
α. Ο νόμος 3852/2010  ενισχύει τον ρόλο του δημάρχου με τη σαφή πρόβλεψη δυνατότητάς του να συγκροτεί ομάδες διοίκησης έργου και ομάδες εργασίας. Οι ομάδες αυτές είναι όργανα συμβουλευτικά και υποστηρικτικά του έργου του δημάρχου και γενικότερα του δήμου. Στις ομάδες αυτές συμμετέχουν τόσο δημοτικοί σύμβουλοι όσο και προσωπικό του δήμου και δημόσιοι υπάλληλοι και ιδιώτες που έχουν συγκεκριμένη εμπειρία για κάθε θέμα, με σκοπό την μελέτη και επεξεργασία ζητημάτων, που απασχολούν την δημοτική αρχή έτσι ώστε τα αρμόδια για την λήψη αποφάσεων όργανα να έχουν στη διάθεσή τους τεκμηριωμένες προτάσεις και εισηγήσεις. Οι ομάδες αποτελούν εργαλεία  για την καλύτερη δυνατή  αντιμετώπιση εξειδικευμένων θεμάτων και κατοχυρώνεται νομοθετικά η δυνατότητα σύστασή τους.  Επίσης ο ν.3852/2010 προβλέπει τη δυνατότητα συγκρότησης με τον ενιαίο κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, ειδικών επιτροπών για την επεξεργασία και εισήγηση θεμάτων. Αποτελούνται από συμβούλους, προσωπικό του δήμου και ιδιώτες με συγκεκριμένη κάθε φορά εμπειρία. Των επιτροπών αυτών προεδρεύει μέλος τους που είναι σύμβουλος του δ.σ. μπορεί να παραπέμπονται σε αυτές θέματα ημερήσιας διάταξης, μετά από πρόταση του δημάρχου και με απόφαση του δ.σ., για επεξεργασία, όχι όμως θέματα που εισάγουν οι επιτροπές οικονομικών και ποιότητας ζωής.
β. Η υποχρέωση αιτιολογίας των διοικητικών πράξεων αποτελεί έκφανση της αρχής της διαφάνειας και  της φανερής δράσης στο πεδίο της διοικητικής λειτουργίας, υπό την έννοια ότι η Διοίκηση όχι μόνο πρέπει να δημοσιοποιεί τις πράξεις της, καθώς και τα στάδια που μεσολαβούν μέχρι την έκδοσή τους, αλλά και να τις εμπλουτίζει με σκέψεις, προκειμένου να καθίσταται γνωστός ο τρόπος με τον οποίο διαρθρώνεται ο συλλογισμός του διοικητικού οργάνου κατά την αντιμετώπιση των θεμάτων που τίθενται ενώπιον αυτού και πάντοτε εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων του. Σύμφωνα με τη διάταξη  του άρθρου 17 του ν. 2690/1999, η ατομική διοικητική πράξη πρέπει να περιέχει αιτιολογία η οποία να περιλαμβάνει τη διαπίστωση της συνδρομής των κατά νόμο προϋποθέσεων για την έκδοσή της. Η αιτιολογία πρέπει να είναι σαφής, ειδική και επαρκής. Η  συνδρομή των «κατά νόμον προϋποθέσεων» αναφέρεται στην νομική βάση, στην πραγματική βάση και στον σκοπό της διοικητικής πράξης. Η πλήρης, δηλαδή εμπεριστατωμένη, αιτιολογία των διοικητικών πράξεων περιέχει τρία στοιχεία: α) Την νομική βάση, δηλαδή μνεία του εφαρμοζόμενου κανόνα δικαίου, β) Την πραγματική βάση, δηλαδή ακριβή μνεία των πραγματικών στοιχείων επί των οποίων βασίσθηκε η διοικητική πράξη και τέλος γ) Τον σκοπό, ήτοι το επιδιωκόμενο με την πράξη αποτέλεσμα. Πλήρης ή επαρκής είναι η αιτιολογία όταν περιέχει με σαφήνεια όλα τα στοιχεία της, κατά τρόπο ο οποίος δεν αφήνει κενά ή αμφιβολίες για την ορθότητα της κρίσεως του διοικητικού οργάνου (ΣτΕ 1412/661, 3895/73, 4150/73). Η έλλειψη αιτιολογίας αποτελεί παράβαση ουσιώδους τύπου της διοικητικής πράξης που οδηγεί στην ακυρότητά της (ΕΦ.Πειρ.1026/86) αφού έλεγχο της νομιμότητας της διοικητικής πράξης συνιστά και η έρευνα της υπάρξεως ή μη αιτιολογίας όταν αυτή επιβάλλεται ειδικώς από το νόμο ή απαιτείται από τη φύση της πράξεως (Α.Π. 973/97). Αιτιολογία της κανονιστικής πράξης απαιτείται μεταξύ άλλων και στην περίπτωση που η εξουσιοδοτική διάταξη θέτει κριτήρια βάσει των οποίων θα κινηθεί η κανονιστικώς δρώσα διοίκηση με τη χρήση αόριστων νομικών εννοιών (ΣτΕ 2866/1986).
γ. Κίνητρο και  αιτία της  προσβαλλομένης απόφασης είναι το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των εκλεγμένων διοικήσεων τοπικών κοινοτήτων δεν είναι της παράταξης της διοίκησης του δήμου και η επιθυμία της  να τις υποκαταστήσει  με  «λαϊκές επιτροπές» που αυθαίρετα και προσχηματικά  καθορίστηκαν ως «επιτροπές έργου» με την προσβαλλομένη με θέμα «Σύσταση Ομάδων Εργασίας ανά δημοτική και τοπική κοινότητα, με έργο τη μελέτη, τον εντοπισμό και την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών του δήμου Αριστοτέλη» και  επιχειρείται η εγκατάστασή τους στα κοινοτικά καταστήματα όπως προκύπτει από τη με αριθμό 34276/1490/13.11.2014 όμοια απόφαση, με θέμα «Διάθεση αιθουσών των Κοινοτικών και Δημοτικών Καταστημάτων Δήμου Αριστοτέλη» ΑΔΑ: Β2ΓΞΩΨ2-0Μ0) την οποία προσβάλλαμε με προηγούμενη προσφυγή μας μα αριθμό πρωτοκόλλου  κατάθεσης 30208/19.11.2014.
δ. Με την προσβαλλομένη  απόφαση δημάρχου   με θέμα «Σύσταση Ομάδων Εργασίας ανά δημοτική και τοπική κοινότητα, με έργο τη μελέτη, τον εντοπισμό και την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών του δήμου Αριστοτέλη»:
(1) Συγκροτήθηκαν κατ’ επίφαση «ομάδες εργασίας» ενός απροσδιορίστου έργου, αποτελούμενες από ιδιώτες χωρίς καμία ειδίκευση, εμπειρία, γνώση ή αιτιολογία της επιλογής,
(2) Αποκλείονται αδικαιολόγητα οι  εκλεγμένοι πρόεδροι και σύμβουλοι των τοπικών κοινοτήτων.
(3) Δεν αναφέρεται καμία επιστημονική ιδιότητα, ειδικότητα, επαγγελματική ή προσωπική εμπειρία των προσώπων που επιλέχθηκαν, που να δικαιολογούν την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου στα συγκεκριμένα αυτά πρόσωπα.
(4) Μοναδικό κοινό κριτήριο για την επιλογή των ιδιωτών είναι η προσκόλλησή τους στην παράταξη του δημάρχου ή η συμμετοχή στους συνδυασμούς του.
(5) Δεν αναφέρεται  καθόλου το έργο το οποίο υποτίθεται ότι συγκροτήθηκαν για να υλοποιήσουν. Δεν αναφέρεται ο χρόνος παράδοσης του έργου, ούτε περιγράφεται το είδος του έργου που οφείλουν να παραδώσουν υπό μορφή μελέτης.
(6) Ορίζονται απλά, τα παραπάνω αναφερόμενα πρόσωπα, κατά τοπική κοινότητα, με τη μορφή λαϊκών επιτροπών ανά χωριό, χωρίς ευρύτερη συνοχή, κοινό συντονισμό, επαφή  και δράση για ένα παντελώς απροσδιοριστό «έργο» χωρίς χρονικό ορίζοντα υλοποίησής του.  Παντού αγνοεί τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τους συμβούλους της «αντίπαλης» παράταξης ορίζοντας μέλος στις επιτροπές τον έναν δικό του τοπικό σύμβουλο και όπου δεν εξέλεξε κανέναν τοπικό σύμβουλο (Βαρβάρα Παλαιοχώρι, Στρατώνι) δεν ορίζει κανένα μέλος του τοπικού συμβουλίου σε αυτές τις φερόμενες ως «επιτροπές έργου».
(7) Ορίζεται διαφορετικός αριθμός μελών ανά δημοτική ή τοπική κοινότητα χωρίς κανένα απολύτως κριτήριο και επομένως καμία αιτιολογία.
(8) Παρά το ότι από το σύνολο των διατάξεων και το πνεύμα του ν. 3852/2010 προκύπτει ότι  είναι υποχρεωτική η έκφραση γνώμης για τα τοπικά θέματα από τις τοπικές κοινότητες, αυτές αγνοήθηκαν πλήρως κατά τη λήψη της προσβαλλομένης απόφασης που όπως διατυπώνεται, με την ανάθεση του υποτιθέμενου «έργου» κατά τοπική κοινότητα αφορά σαφέστατα τοπικό ζήτημα. Ενδεικτικά, κατά τη διάταξη του άρθρου 84 του νόμου 3852/2010 «Το συμβούλιο στα όρια της τοπικής κοινότητας ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: 1. Διατυπώνει γνώμη στο δημοτικό συμβούλιο για: α) τον ορισμό των υπηρεσιακών μονάδων του δήμου που υπάρχει ανάγκη να  λειτουργήσουν στην περιφέρεια του…5. Προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινότητας…».
ε. Η  συμπεριφορά αυτή συνιστά βαρύτατη προσβολή του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Προσβάλλει το πνεύμα της αποκέντρωσης που διέπει τις αρχές της και το θεσμικό πλαίσιο που καθιερώθηκε με το  ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Φ.Ε.Κ. 87Α/7.6.2010), επιχειρεί να καταστρατηγήσει εκ του πλαγίου τις σχετικές με την εκπροσώπηση των τοπικών κοινοτήτων από τους αιρετούς διατάξεις και εν τέλει πλήττει την τοπική δημοκρατία και τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με την ανάδειξη των συγκεκριμένων τοπικών συμβουλίων. Και αν ακόμα μπορούσε να υποτεθεί ότι σκοπός του φερόμενου ως «έργου» ήταν ο κατ’ επίφαση αναφερόμενος με μελέτη των «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» κατά τοπική κοινότητα, και αν ακόμα μπορούσε να υποτεθεί ότι αυτό δεν είναι έργο ειδικών, τότε  ο πλέον αρμόδιος δεν είναι άλλος από  το εκλεγμένο τοπικό συμβούλιο το οποίο αγνοείται και δεν ερωτήθηκε καν όπως η σχετική υποχρέωση προκύπτει από το πνεύμα και το γράμμα του ν. 3852/2010. Και βέβαια η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει κανένα έρεισμα στο νόμο κατά τα όσα ανωτέρω αναλυτικά εκθέτουμε.
Επειδή η παραπάνω απόφαση είναι παντελώς αναιτιολόγητη και προσχηματική και για το λόγο αυτό μη νόμιμη και ακυρωτέα
Για τους παραπάνω λόγους προσφεύγουμε ενώπιων σας και ζητούμε, νόμιμα και εμπρόθεσμα, την ακύρωση της προσβαλλομένης αποφάσεως.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
Δημήτριος Πρασσάς

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. Γ.Γ. ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΗ
1. Χρήστου Πάχτα του Αστερίου, δημοτικού συμβούλου, επικεφαλή της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αριστοτέλη, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Αρναίας.
2. Βασίλειου Μοσχόπουλου του Αργυρίου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου.
3. Κασσάνδρας Κατσαρού του Χρήστου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου.
4. Αστέριου Μπρούζου του Δημητρίου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Αρναίας.
5. Ιωάννη Λαμπρινού του Μιχαήλ, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Αρναίας.
6. Γεωργίου Καραβασιλικού του Χρήστου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Μ. Παναγίας.
7. Γεωργίου Κούκου του Ιωάννη, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Μ. Παναγίας.
8. Κωνσταντίνου Κατσαβαβάκη του Εμμανουήλ, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατωνίου.
9. Γεωργίου Γλυνιαδάκη του Στυλιανού, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατωνίου.
10. Ιωάννη Γιαννάκη του Αλεξάνδρου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατονίκης.
11. Νικολάου Σερπάρη του Αθανασίου, δημοτικού συμβούλου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Ουρανούπολης.
12. Αθανασίου Τσιάλα του Γεωργίου, συμβούλου του πλειοψηφίσαντος συνδυασμού της δημοτικής κοινότητας Αρναίας, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Αρναίας.
13. Μιχαήλ Ξωνίκη του Τιμολέοντος, συμβούλου της τοπικής κοινότητας Γοματίου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Γοματίου.
14. Άννας Μαύρου του Παντελή, συμβούλου του πλειοψηφίσαντος συνδυασμού της δημοτικής κοινότητας Μ. Παναγίας, κατοίκου δημοτικής κοινότητας Μ. Παναγίας.
15. Απόστολου Μιχαηλίδη του Κωνσταντίνου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Βαρβάρας, κατοίκου τοπικής κοινότητας Βαρβάρας.
16. Νικολάου Αννικούλα του Παναγιώτη, προέδρου της τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Νεοχωρίου.
17. Ιωάννη Πετράκη του Χρήστου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας, κατοίκου τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας.
18. Σταμάτη Ρίμπα του Ιωάννη, προέδρου της τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Παλαιοχωρίου.
19. Γεωργίου Δεβελέκη του Χριστοδούλου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Πυργαδικίων, κατοίκου τοπικής κοινότητας Πυργαδικίων.
20. Γεωργίου Ιππέκη του Δημητρίου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Σταγείρων, κατοίκου τοπικής κοινότητας Σταγείρων.
21. Δημητρίου Γερακούδη του Γεωργίου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Στανού, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στανού.
22. Ιωάννη Μαρκογιαννάκη του Λεωνίδα, προέδρου της τοπικής κοινότητας Στρατονίκης, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατονίκης.
23. Νικολάου Ζαγοράκη του Κωνσταντίνου, προέδρου της τοπικής κοινότητας Στρατωνίου, κατοίκου τοπικής κοινότητας Στρατωνίου.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ
1.  Της με αριθμό 246α/27.10.2014 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής της 17ης συνεδρίασής του (ΑΔΑ: ΩΘ1ΣΩΨ2-ΗΤ2), με θέμα «Τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας  Δημοτικών Κοινοτήτων» .
2.  Της με αριθμό 246β/27.10.2014 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής της 17ης συνεδρίασής του (ΑΔΑ: Ω7ΖΟΩΨ2-Πθ0), με θέμα «Τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας Τοπικών Κοινοτήτων».
3. Της με αριθμό 34276/1490/13.11.2014 απόφασης δημάρχου του δήμου Αριστοτέλη (ΑΔΑ: Β2ΓΞΩΨ2-0Μ0) με θέμα «Διάθεση αιθουσών των Κοινοτικών και Δημοτικών Καταστημάτων Δήμου Αριστοτέλη».
Πολύγυρος 18.11.2014
Προσφεύγουμε ενώπιων σας και ζητούμε την ακύρωση των προβαλλομένων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής και του δημάρχου του ίδιου δήμου, για τους παρακάτω νόμιμους, βάσιμους και αληθινούς λόγους.
1.ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ.
Ο ν.3852/2010 (Α’87) ορίζει, στο άρθρο 227 ότι «1.α. Οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλει τις αποφάσεις των συλλογικών…οργάνων των δήμων…για λόγους νομιμότητας μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης ή την ανάρτησή της στο διαδίκτυο ή από την κοινοποίησή της ή αφ’ ότου έλαβε γνώση αυτής. …2. Ο Ελεγκτής Νομιμότητας αποφαίνεται επί της προσφυγής…3. Η άσκηση της ειδικής διοικητικής προσφυγής αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση ενδίκων βοηθημάτων ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων…», στο άρθρο 238 ότι «1.Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ ο έλεγχος νομιμότητας των πράξεων κατά τα άρθρα….227 του παρόντος ασκείται από το Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τις Ειδικές Επιτροπές του άρθρου 152 του ΚΔΚ….2. Η έναρξη λειτουργίας κάθε Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης … 4. Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 3 του άρθρου 227 του παρόντος…» και στο άρθρο 285 ότι «Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου κάθε γενική ή ειδική διάταξη, η οποία είναι αντίθετη προς τις ρυθμίσεις του παρόντος, καταργείται». Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 46 παρ.2 του π.δ/τος 18/1989 (Α’ 8), η εμπρόθεσμη άσκηση προσφυγής νομιμότητας διακόπτει την προθεσμία για την άσκηση της αιτήσεως ακυρώσεως έως τη λήξη της ειδικώς προβλεπομένης ανατρεπτικής προθεσμίας, εντός του οποίας δύναται ν’ αποφανθεί επί της προσφυγής ο Γενικός Γραμματέας Περιφερείας και, ήδη, ο Ελεγκτής Νομιμότητας (ΣτΕ 918/2011 – πρβλ. ΣτΕ 33/2010, 4146/2009), η δε προθεσμία για την άσκηση αιτήσεως ακυρώσεως κινείται εκ νέου από την επομένη της παρόδου της ανατρεπτικής αυτής προθεσμίας.
Στο άρθρο 225 του ν. 3852/2010 υπό τον τίτλο «Υποχρεωτικός έλεγχος νομιμότητας» ορίζονται τα ακόλουθα: «1. Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των δήμων και των περιφερειών αποστέλλονται υποχρεωτικά για έλεγχο νομιμότητας στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α., εφόσον αφορούν: α) ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου, β) την ανάθεση έργων, υπηρεσιών, μελετών και προμηθειών, γ) την αγορά και εκποίηση ακινήτων, δ) την κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, ε) την επιβολή φόρων, τελών, δικαιωμάτων, στ) τη σύναψη κάθε μορφής συμβάσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και εκείνες που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, ζ) τη σύναψη δανείων, η) τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος όταν τούτο προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και θ) τις διαδικασίες κατάρτισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Επίσης αποστέλλονται προς έλεγχο νομιμότητας οι αποφάσεις των επιχειρήσεων των δήμων και των περιφερειών, εκτός από τις αποφάσεις των ανωνύμων εταιρειών στις οποίες οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουν την πλειοψηφία, που αφορούν: α) αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, β) εκποίηση παγίων περιουσιακών στοιχείων και γ) λήψη δανείων. 2. Η απόφαση αποστέλλεται για έλεγχο νομιμότητας συνοδευόμενη από αντίγραφο του αποδεικτικού δημοσίευσης και από τα έγγραφα στοιχεία που είναι αναγκαία για τη νόμιμη έκδοση της, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου. Οι δήμοι, οι περιφέρειες και οι ανωτέρω επιχειρήσεις τους υποχρεούνται να διαβιβάζουν και κάθε επιπλέον στοιχείο που ζητείται από την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. 3. Ο  Ελεγκτής Νομιμότητας ελέγχει τη νομιμότητα της απόφασης μέσα σε αποκλειστική προθεσμία σαράντα (40) ημερών από την περιέλευσή της στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. και εκδίδει υποχρεωτικά ειδική πράξη. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόφαση είναι παράνομη, τότε αυτή ακυρώνεται.».
Στο άρθρο 226 του ίδιου νόμου (Αυτεπάγγελτος έλεγχος νομιμότητας), όπως ισχύει με το άρθρο 7 Ν.4257/2014, ΦΕΚ Α 93/14.7.2014 ορίζεται ότι «1. Ο Ελεγκτής Νομιμότητας μπορεί αυτεπαγγέλτως να ακυρώσει οποιαδήποτε απόφαση των  συλλογικών ή μονομελών οργάνων των δήμων και των περιφερειών, των νομικών προσώπων  δημοσίου δικαίου αυτών και των κοινωφελών επιχειρήσεων, των ΔΕΥΑ και των μονομετοχικών  ανωνύμων εταιρειών Ο.Τ.Α., καθώς και των συνδέσμων για λόγους νομιμότητας, μέσα σε  προθεσμία δύο (2) μηνών αφότου η απόφαση έχει δημοσιευθεί ή εκδοθεί.»  2. Οι δήμοι, οι περιφέρειες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών και οι  επιχειρήσεις τους, καθώς και οι σύνδεσμοι υποχρεούνται να παρέχουν κάθε  στοιχείο που ζητείται από την Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α. με σκοπό την  άσκηση του ελέγχου νομιμότητας.».
Με το άρθρο 17 Ν.4257/2014,ΦΕΚ Α 93/14.4.2014,ορίζεται ότι: «Οι αποφάσεις των μονομελών οργάνων των Δήμων, των Ιδρυμάτων, των Συνδέσμων και των  νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών που εκδίδονται βάσει του ν. 3584/2007, καθώς και των περιφερειών και των Ιδρυμάτων αυτών που εκδίδονται βάσει του ν. 3528/2007, υπόκεινται  στην ειδική διοικητική προσφυγή του άρθρου 227 του ν. 3852/2010».
2. ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ.
Στο άρθρο 4 του ν. 3861/2010 (Φ.Ε.Κ. 112Α/13.7.2010)  «Ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση νόμων και πράξεων των  κυβερνητικών, διοικητικών και αυτοδιοικητικών οργάνων στο διαδίκτυο  “Πρόγραμμα Διαύγεια” και άλλες διατάξεις.» υπό τον τίτλο  «Ισχύς των πράξεων», ορίζονται τα ακόλουθα: «1. Οι πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 2, όταν είναι κατά νόμο  δημοσιευτέες, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ισχύουν από τη δημοσίευση τους,  εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. 2. Με εξαίρεση τις πράξεις της προηγούμενης παραγράφου, οι λοιπές πράξεις του άρθρου 2  αναρτώνται στο διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο και ισχύουν από την ανάρτηση  τους. (η παρ.2 αντικαταστάθηκε ως άνω με τη παρ. 4 του άρθρου 23 του Ν.4210/2013  ΦΕΚ  254Α/ 21.11.2013) 3. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου 2 του παρόντος δεν θίγουν τις σχετικές  δικονομικές ρυθμίσεις ως προς την άσκηση ενδίκων μέσων και βοηθημάτων ούτε  τις ρυθμίσεις που ισχύουν για τις διοικητικές προσφυγές. 4. Εάν υπάρχει διαφορά μεταξύ του κειμένου που αναρτήθηκε και του κειμένου της πράξης,  ισχύει το αναρτημένο, με εξαίρεση τις πράξεις της παραγράφου 1 του παρόντος. Με ευθύνη του  προσώπου ή οργάνου που έχει εκδώσει την πράξη γίνονται αμελλητί οι αναγκαίες διορθώσεις στο  κείμενο που έχει αναρτηθεί στο δικτυακό τόπο. (Η παρ. 4 αντικαταστάθηκε ως άνω με τη παρ. 6 του άρθρου 23 του Ν.4210/2013  ΦΕΚ  254Α   21.11.2013) 5. Οι πράξεις που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως  6 του παρόντος νόμου, με εξαίρεση τις πράξεις της παραγράφου 1 του παρόντος, εξαιρούνται από  τις ρυθμίσεις των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 16 του ν. 3345/2005, όπως αυτές  αντικατέστησαν τις διατάξεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 11 του ν. 2690/1999, και  μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς επικύρωση. Αρκεί η επίκληση του ΑΔΑ για την αυτεπάγγελτη  αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων τόσο κατά τη διεκπεραίωση υποθέσεων των διοικούμενων  όσο και κατά την επικοινωνία μεταξύ φορέων. (η παρ.5 προστέθηκε με τη παρ. 5 του άρθρου 23 του Ν.4210/2013  ΦΕΚ Α 254 21.11.2013)». Οι δύο πρώτες προσβαλλόμενες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο την 5.11.2014 η δε τρίτη, απόφαση δημάρχου, την 13.11.2014, οπότε και λάβαμε πλήρη γνώση αυτών και του περιεχομένου τους. Συνεπώς η υπό κρίση προσφυγή ασκείται εμπρόθεσμα.
3. ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΝΤΩΝ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 227 του Ν.3852/2010, ορίζεται ρητώς ότι μόνο
όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσβάλλει τις αποφάσεις των συλλογικών και μονομελών οργάνων των ΟΤΑ. Το έννομο συμφέρον του προσφεύγοντος είναι προϋπόθεση του παραδεκτού της προσφυγής, πρέπει δε να είναι προσωπικό, άμεσο (να συνδέει δηλαδή απευθείας τον προσφεύγοντα με την βλάβη που υφίσταται από την προσβαλλόμενη πράξη) και ενεστώς (τόσο κατά το χρόνο λήψεως της αποφάσεως, όσο και κατά το χρόνο ασκήσεως της προσφυγής και συζητήσεως αυτής), η δε εκ της προσβαλλομένης πράξεως βλάβη πρέπει να έχει επέλθει ή να είναι λογικά αναπόφευκτη (Ολ. Σ.τ.Ε. 1002/2007). Κατά πάγια νομολογία γίνεται δεκτό ότι για τη νομιμοποίηση στην άσκηση προσφυγών δεν αρκεί το γενικό ενδιαφέρον κάθε πολίτη, αλλά απαιτείται η συνδρομή ιδιαίτερου και άμεσου εννόμου συμφέροντος η ύπαρξη του οποίου κρίνεται, όταν η πράξη ή η απόφαση δεν απευθύνεται ευθέως προς τον προσφεύγοντα, μόνο εφόσον δημιουργεί σ΄ αυτόν συγκεκριμένες έννομες συνέπειες από τον σύνδεσμο που υπάρχει μεταξύ των εννόμων αποτελεσμάτων που επέρχονται από την προσβαλλόμενη διοικητική πράξη και το περιεχόμενο μιας συγκεκριμένης νομικής καταστάσεως ή ιδιότητας στην οποία βρίσκεται ο προσφεύγων (ΣτΕ 2117/07, 2855 και 2856 Ολομ.).  Το ΣτΕ με πρόσφατες αποφάσεις του (818/2010, 60/2010, 818/2010,  2081/2009, 2242/2008, 350/2006, 3787/2001,  3068/2001,  3362/2000),) έκρινε ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι, σύμφωνα με το άρθρο 135 παρ. 1 και 3 του Ν. 3463/2006, είναι εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, μεριμνούν στο πλαίσιο της ασκήσεως των καθηκόντων τους για την τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας, έχουν υποχρέωση να λογοδοτούν, να διαφυλάσσουν το συμφέρον του δήμου και να μεριμνούν για την τήρηση της νομιμότητας, έχουν ως εκ τούτου έννομο συμφέρον προσωπικό, άμεσο και ενεστώς για την άσκηση προσφυγών κατά αποφάσεων που θεωρούν ότι βλάπτουν το σύνολο των δημοτών του δήμου, καθώς ανάγεται στο ιδιαίτερο καθήκον του δημοτικού συμβούλου που ξεπερνά το γενικό έννομο συμφέρον του απλού πολίτη ή του περίοικου.
Μειοψηφήσαμε κατά τη λήψη των προσβαλλόμενων αποφάσεων όσοι εκ των υπογραφόντων είμασταν παρόντες κατά τη συνεδρίαση, τις θεωρούμε μη νόμιμες και βλαπτικές όλοι οι υπογράφοντες και  έχουμε αυταπόδεικτο άμεσο, προσωπικό και ενεστώς έννομο συμφέρον, καθώς ανάγεται στο ιδιαίτερο καθήκον μας η διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου και των δημοτών, η νόμιμη λειτουργία των οργάνων του δήμου, ο σεβασμός στην ανεξαρτησία και στο θεσμικό ρόλο των τοπικών κοινοτήτων και συνακόλουθα και η προσβολή της ανωτέρω αναφερόμενης απόφασης. Περαιτέρω στα καθήκοντα των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων ανάγεται και η προστασία της δημοτικής περιουσίας κατά τα κατωτέρω αναλυτικά εκτιθέμενα. Συνεπώς οι προσφεύγοντες πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων έχουμε ίδιο και άμεσο έννομο συμφέρον για την άσκηση της υπό κρίση προσφυγής, πέραν από την παράλειψη ουσιώδους τύπου της διαδικασίας που αφορά τη λήψη της γνώμης μας ως τοπικών συμβουλίων πριν από την έκδοσή της. Τέλος με τις προσβαλλόμενες αποφάσεις επιχειρείται και υποβαθμίζεται, παρά το νόμο, το κύρος των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων τις οποίες εκπροσωπούμε και των αιρετών εκπροσώπων τους.
4.ΛΟΓΟΙ ΑΚΥΡΩΣΗΣ.
Με  τις προσβαλλόμενες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκαν τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών κοινοτήτων (η πρώτη προσβαλλομένη απόφαση) και των τοπικών κοινοτήτων (η δεύτερη προσβαλλομένη απόφαση). Συγκεκριμένα τροποποιήθηκε το άρθρο 10 του κάθε κανονισμού λειτουργίας των δημοτικών κοινοτήτων  με την προσθήκη της, μη προβλεπόμενης από το νόμο,  παρακάτω διατύπωσης σαν τελευταίο εδάφιο του άρθρου αυτού: «…Επίσης με απόφαση του δημάρχου, καθορίζονται οι ώρες λειτουργίας του γραφείου του Δημοτικού Καταστήματος, η διάθεση των χώρων του σε επιτροπές του Δήμου, σε ομάδες εργασίας και ομάδες διοίκησης έργου του Δήμου (που συνιστώνται κατά άρθρο 58 παρ. 1 περ. θ Ν. 3852/2010), σε φορείς, σε οργανώσεις, σε συλλογικά όργανα και σε συλλόγους του Δήμου και γενικότερα ό,τι άλλο θέμα έχει να κάνει με την λειτουργία του Δημοτικού Καταστήματος σε κάθε Δημοτική Κοινότητα…» και τροποποιήθηκε το άρθρο 10 του κάθε κανονισμού λειτουργίας των τοπικών κοινοτήτων  με την προσθήκη της παρακάτω , μη προβλεπόμενης από το νόμο,   διατύπωσης σαν τελευταίο εδάφιο του άρθρου αυτού: «…Επίσης με απόφαση του δημάρχου, καθορίζονται οι ώρες λειτουργίας του γραφείου του Τοπικού Καταστήματος, η διάθεση των χώρων του σε επιτροπές του Δήμου, σε ομάδες εργασίας και ομάδες διοίκησης έργου του Δήμου (που συνιστώνται κατά άρθρο 58 παρ. 1 περ. θ Ν. 3852/2010), σε φορείς, σε οργανώσεις, σε συλλογικά όργανα και σε συλλόγους του Δήμου και γενικότερα ό,τι άλλο θέμα έχει να κάνει με την λειτουργία του Τοπικού Καταστήματος σε κάθε Τοπική Κοινότητα…».
Η παραπάνω προσθήκη είναι καταφανώς μη νόμιμη και ακυρωτέα. Όχι μόνον δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου 3852/2010 και είναι μη νόμιμη, αλλά υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του δημάρχου, όπως αυτές ρητά ορίζονται από το νόμο, παραβιάζει τη διάταξη του άρθρου 185 του ν. 3463/2006 εξουσιοδοτώντας το δήμαρχο να παραχωρεί δωρεάν τη χρήση δημοτικών ακινήτων κατά το δοκούν, το δημοτικό συμβούλιο εκχωρεί ανεκχώρητη δική του αρμοδιότητα, επιχειρεί να υποκαταστήσει τα εκλεγμένα τοπικά συμβούλια στις αρμοδιότητες και τις ευθύνες τους, παραχωρώντας παρανόμως τις σχετικές αρμοδιότητες στο δήμαρχο, αλλά και για τη λήψη της δεν ακολουθήθηκε καν η νόμιμη διοικητική διαδικασία λήψης απόφασης και πάσχουν από παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας. Κίνητρο και  αιτία της παραπάνω παράνομης απόφασης είναι το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των εκλεγμένων διοικήσεων τοπικών κοινοτήτων δεν είναι της παράταξης της διοίκησης του δήμου και η επιθυμία της  να τις υποκαταστήσει  με  «λαϊκές επιτροπές» που αυθαίρετα καθορίστηκαν ως «επιτροπές έργου» με αποφάσεις δημάρχου που ακολούθησαν αμέσως μετά (34275/1489/13.11.2014 ΑΔΑ: 79ΣΙΩΨ2-5Β6  με θέμα «Σύσταση Ομάδων Εργασίας ανά δημοτική και τοπική κοινότητα, με έργο τη μελέτη, τον εντοπισμό και την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών του δήμου Αριστοτέλη» και 34276/1490/13.11.2014 όμοια με θέμα «Διάθεση αιθουσών των Κοινοτικών και Δημοτικών Καταστημάτων Δήμου Αριστοτέλη» ΑΔΑ: Β2ΓΞΩΨ2-0Μ0). Με την τελευταία απόφαση δημάρχου, τρίτη των προσβαλλόμενων, η αρμοδιότητα της δωρεάν παραχώρησης της χρήσης των κοινοτικών καταστημάτων μεταβιβάζεται εκ νέου (!) χωρίς επίσης όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να πληρούνται οι όροι του νόμου (άρθρο 185 ν. 3463/2006) και μάλιστα υπό τη μορφή τύπου υποχρέωσης, ή άλλως δέσμιας αρμοδιότητας, στον πρόεδρο της κάθε τοπικής κοινότητας ή στον αντιδήμαρχο προκειμένου για δημοτική κοινότητα. Με τη με αριθμό 34275/1489/13.11.2014 ΑΔΑ: 79ΣΙΩΨ2-5Β6 απόφαση δημάρχου   με θέμα «Σύσταση Ομάδων Εργασίας ανά δημοτική και τοπική κοινότητα, με έργο τη μελέτη, τον εντοπισμό και την ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών του δήμου Αριστοτέλη», συγκροτήθηκαν κατ’ επίφαση «ομάδες εργασίας»  αποτελούμενες από ιδιώτες χωρίς καμία ειδίκευση, εμπειρία, γνώση ή αιτιολογία της επιλογής, με πλήρη αποκλεισμό των εκλεγμένων προέδρων  και με μόνο κριτήριο την θέση τους υπέρ της παράταξης του δημάρχου ή τη συμμετοχή στους συνδυασμούς του. Την απόφαση αυτή ως εντελώς αναιτιολόγητη και εκδοθείσα  κατά καταφανή καταστρατήγηση της διάταξης της περίπτωσης θ της παραγράφου 1 του άρθρου 58 του ν. 3852/2010,  προσβάλλουμε αυτοτελώς με νέα προσφυγή μας. Επισημαίνουμε απλά ότι στην πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου για την επίμαχη προσθήκη στο συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο, προβλέπονταν αρχικά να γίνει αυτή η προσθήκη μόνο για τον κανονισμό λειτουργίας των τοπικών κοινοτήτων και όχι γι’ αυτό των δημοτικών (τις οποίες λόγω της νομοθεσίας «ελέγχει» κατά την απαράδεκτη για αυτοδιοίκηση λογική της η υφιστάμενη δημοτική αρχή). Η  συμπεριφορά αυτή συνιστά βαρύτατη προσβολή του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Προσβάλλει το πνεύμα της αποκέντρωσης που διέπει τις αρχές της και το θεσμικό πλαίσιο που καθιερώθηκε με το  ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Φ.Ε.Κ. 87Α/7.6.2010), επιχειρεί να καταστρατηγήσει εκ του πλαγίου τις σχετικές με την εκπροσώπηση των τοπικών κοινοτήτων από τους αιρετούς διατάξεις και εν τέλει πλήττει την τοπική δημοκρατία και τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με την ανάδειξη των συγκεκριμένων τοπικών συμβουλίων. Και βέβαια δεν έχει κανένα έρεισμα στο νόμο.
Στο άρθρο 91 του ν. 3852/2010 (Γραφείο τοπικής ή δημοτικής κοινότητας) ορίζονται τα ακόλουθα: «Κάθε τοπική ή δημοτική κοινότητα διαθέτει τοπικό ή δημοτικό γραφείο. Το  δημοτικό συμβούλιο καθορίζει ποιες υπηρεσιακές μονάδες μπορούν να
λειτουργήσουν στις τοπικές ή δημοτικές κοινότητες.».
Οι αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου ορίζονται από τη διάταξη του άρθρου 65 του ν. 3852/2010: «1. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το δήμο,  εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή  άλλου οργάνου του δήμου ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε σε  επιτροπή του. 2. Το δημοτικό συμβούλιο εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού  ενδιαφέροντος και γνωμοδοτεί όποτε δημόσιες αρχές ή αρμόδια όργανα ζητούν τη  γνώμη του. 3. Ορίζει τους φόρους, τα τέλη, τα δικαιώματα και τις εισφορές. 4. Καταρτίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του τον
κανονισμό λειτουργίας του, με βάση τον πρότυπο κανονισμό του άρθρου 67 του παρόντος. Αν δεν έχει θεσπισθεί κανονισμός λειτουργίας από το δημοτικό συμβούλιο, τότε  ισχύει ο εν λόγω πρότυπος κανονισμός. 5. Ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την  εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει μόνο  για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και  απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για  θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων. (Η τελευταία φράση της παρ.5 προστέθηκε  με το άρθρο 1 Ν.4257/2014, ΦΕΚ Α 93/14.7.2014). 6.Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί με απόφαση του να μεταβιβάζει στην  επιτροπή ποιότητας ζωής, αρμοδιότητες του σχετικές με το αντικείμενο της.».
Οι αρμοδιότητες του δημάρχου ορίζονται με σαφήνεια στο άρθρο 58 του ν. 3852/2010  «1. Ο δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του  δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της  τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντα του με γνώμονα τις αρχές της  διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Ειδικότερα, ο δήμαρχος: α) Εκπροσωπεί το δήμο στα δικαστήρια και σε κάθε δημόσια αρχή. β) Εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής και της  επιτροπής ποιότητας ζωής. Η μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή  πειθαρχική παράβαση καθήκοντος. γ) Ορίζει τους αντιδημάρχους, συγκαλεί και προεδρεύει της εκτελεστικής  επιτροπής και συντονίζει την υλοποίηση των αποφάσεων της. δ) Είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών του δήμου. Ως προϊστάμενος όλου του  προσωπικού του δήμου εκδίδει τις πράξεις που προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις  για το διορισμό, τις κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές και την άσκηση του  πειθαρχικού ελέγχου. ε) Συνυπογράφει τους βεβαιωτικούς καταλόγους και τα χρηματικά εντάλματα  πληρωμής των δαπανών, οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί από την αρμόδια υπηρεσία  του δήμου, στ) Υπογράφει τις συμβάσεις που συνάπτει ο δήμος. ζ) Εκδίδει τις άδειες που προβλέπονται από τις διατάξεις που διέπουν τις  αρμοδιότητες του δήμου. η) Εκδίδει πιστοποιητικά προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης των  δημοτών, καθώς και τις βεβαιώσεις μόνιμης κατοικίας. θ) Συνιστά ομάδες εργασίας και ομάδες διοίκησης έργου από μέλη του δημοτικού  συμβουλίου, υπαλλήλους του δήμου, υπαλλήλους του δημόσιου τομέα ή ιδιώτες για  τη μελέτη και επεξεργασία θεμάτων του δήμου, καθορίζοντας τον τρόπο οργάνωσης  και λειτουργίας τους. ι. Μπορεί να αναθέτει, χωρίς αμοιβή, την εποπτεία και το συντονισμό  συγκεκριμένων δράσεων του δήμου σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου. (Η περίπτωση ι΄προστέθηκε με την παρ.2 άρθρ.44 Ν.3979/2011,ΦΕΚ Α  138/16.6.2011). 2. Όταν δημιουργείται άμεσος και προφανής κίνδυνος ή απειλείται άμεση ζημία  των δημοτικών συμφερόντων από την αναβολή λήψης απόφασης, ο δήμαρχος μπορεί  να αποφασίσει για θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα της οικονομικής ή της  επιτροπής ποιότητας ζωής. Στην περίπτωση αυτή οφείλει να υποβάλει προς  έγκριση τη σχετική απόφαση του κατά την επόμενη συνεδρίαση της αντίστοιχης  επιτροπής. 3. Σε περίπτωση όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα του δημάρχου ή συγγενή του έως  το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγκρούονται με τα συμφέροντα του  δήμου, ο δήμαρχος υποχρεούται να απέχει και τα αντίστοιχα καθήκοντα ασκεί  αντιδήμαρχος ή σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού που ορίζεται από το  δημοτικό συμβούλιο. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής συνιστά σοβαρή  πειθαρχική παράβαση καθήκοντος. 4. Στις περιπτώσεις που ο δήμαρχος εκτελεί αποφάσεις σύμφωνα με τη ρύθμιση  του εδαφίου β` της παραγράφου 1 του παρόντος, δεν υπέχει αστική, ποινική και  Πειθαρχική ευθύνη, εφόσον αυτές δεν έχουν ακυρωθεί, ανακληθεί ή ανασταλεί. 5. Ο δήμαρχος δεν θεωρείται υπόλογος κατά την έννοια του άρθρου 25 του π.δ.  774/1980 (ΦΕΚ 189 Α), όπως ισχύει, και σε βάρος του επιτρέπεται καταλογισμός  μόνο για δόλο ή βαριά αμέλεια. 6. Οι ρυθμίσεις των παραγράφων 4 και 5 ισχύουν και για τους αντιδημάρχους  όταν σε αυτούς ανατίθεται η άσκηση αρμοδιοτήτων του δημάρχου.».
Στο άρθρο 83 ορίζονται οι αρμοδιότητες του  συμβουλίου δημοτικής κοινότητας: «1. Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες  στα όρια της δημοτικής κοινότητας: α) αποφασίζει για την προέγκριση ίδρυσης ή εγκατάστασης καταστημάτων,  επιχειρήσεων και λοιπών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, β) αποφασίζει για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας μουσικής, γ) προτείνει τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών, τις θέσεις όπου
επιτρέπεται η άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, η λειτουργία  εμποροπανηγύρεων, χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά οι υπαίθριες εμπορικές δραστηριότητες. Οι αποφάσεις του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας για τις περιπτώσεις αυτές, λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του και αποστέλλονται στην επιτροπή ποιότητας ζωής, προκειμένου να διαμορφώσει την εισήγηση της προς το δημοτικό συμβούλιο για την έκδοση των προβλεπόμενων σχετικών τοπικών κανονιστικών αποφάσεων. 2. Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας εκφράζει γνώμες και διατυπώνει  προτάσεις είτε με δική του πρωτοβουλία είτε κατόπιν παραπομπής, από τα  αρμόδια όργανα του δήμου, σχετικά με τα ακόλουθα θέματα: α) τις υπηρεσιακές μονάδες του δήμου για τις οποίες συντρέχουν δυνατότητες  λειτουργίας τους στη δημοτική κοινότητα με κριτήριο ότι θα συμβάλλουν στην  καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών και στην ανάπτυξη της περιοχής, β) την αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου που βρίσκονται στην περιοχή της  δημοτικής κοινότητας, γ) την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής, δ) τη συντήρηση των δημοτικών οδών, τη συντήρηση, καθαριότητα και λειτουργία  των πλατειών, δημοτικών αλσών, κήπων, υπαίθριων χώρων αναψυχής και γενικά  όλων των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων της περιοχής της δημοτικής
κοινότητας, ε) την κυκλοφορία και τη συγκοινωνία της περιοχής της δημοτικής κοινότητας, στ) την εκτέλεση νέων έργων, τη συντήρηση και λειτουργία των έργων που έχουν  εκτελεστεί, ζ) την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση  της αισθητικής περιοχών, καθώς και για την καθαριότητα αυτών, η) την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία των κατοίκων από την   ηχορύπανση, θ) την περισυλλογή και εν γένει τη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα,  ι) τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και γενικότερα την ανάπτυξη της  περιοχής της δημοτικής κοινότητας σε πολιτιστικά, πνευματικά, κοινωνικά  θέματα, ια) τη μέριμνα για την υγεία, την πρόνοια και την παροχή κοινωνικών  υπηρεσιών και γενικά τη φροντίδα ώστε η λειτουργία και ανάπτυξη της περιοχής  της δημοτικής κοινότητας να αποβλέπει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων  της, ιβ) την εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών ιδρυμάτων, δημοτικών νομικών  προσώπων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημοτικών επιχειρήσεων και γενικότερα των  παρεχόμενων υπηρεσιών στην περιφέρεια της δημοτικής κοινότητας,
ιγ) την τροποποίηση των ορίων της δημοτικής κοινότητας,  ιδ) την εξέταση γενικών ή ειδικών προβλημάτων που αφορούν τους κατοίκους και  την περιφέρεια της δημοτικής κοινότητας ιδίως αστέγων και ευπαθών ομάδων του  πληθυσμού της περιοχής της, ιε) την αξιοποίηση των τοπικών πόρων της περιοχής της δημοτικής κοινότητας. 3. Προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με ομάδες εθελοντών για την  εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινότητας. 4. Ο πρόεδρος και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων ασκούν και τις  αρμοδιότητες του προέδρου και των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων που  προβλέπονται στα άρθρα 82 και 84 του παρόντος. 4Α. Μέλη του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας συμμετέχουν στη διοίκηση  κληροδοτήματος με έδρα την κοινότητα που ασκούν τα καθήκοντα τους, στις περιπτώσεις που  προβλέπεται, σύμφωνα με το ν. 2539/1997 ή την πράξη σύστασης του, η συμμετοχή μελών  τοπικού συμβουλίου ή μελών του δημοτικού συμβουλίου δήμου ο οποίος καταργείται με τον  παρόντα νόμο (Η παράγραφος 4Α προστέθηκε  με το άρθρο 78 παρ.3 Ν.4182/2013, ΦΕΚ Α 185/10.9.2013)….».
Ο πρόεδρος συμβουλίου δημοτικής κοινότητας κατά τη διάταξη του άρθρου 79 έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: «1. Πρόεδρος του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας είναι ο σύμβουλος του συνδυασμού της  πλειοψηφίας που έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης και σε περίπτωση ισοψηφίας  αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση της ανακήρυξης. Όταν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή  κωλύεται, τα καθήκοντα του ασκεί μέλος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, που ορίζεται  από αυτόν, ως αναπληρωτής του. 2. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας μπορούν με γραπτή  δήλωση τους προς τον Δήμαρχο να ανεξαρτητοποιηθούν από το συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί. Οι ανωτέρω είναι δυνατόν να διαγραφούν με αιτιολογημένη απόφαση που λαμβάνεται με την πλειοψηφία των 2/3, η οποία υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των δημοτικών συμβούλων και συμβούλων δημοτικής κοινότητας στην οποία είναι μέλος ο διαγραφείς. Πρόεδρος ή αναπληρωτής αυτού, δεν μπορεί να γίνει ή να παραμείνει ο ανεξαρτητοποιηθείς ή ο διαγραφείς από το συνδυασμό με τον οποίο εκλέχθηκε. 3. Αν η θέση του Προέδρου του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας κενωθεί λόγω θανάτου ή  παραίτησης ή έκπτωσης από το αξίωμα ή εξαιτίας οποιουδήποτε άλλου λόγου ή εκείνος που έλαβε  τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης δεν αποδεχθεί εγγράφως τη θέση, το αξίωμα του  Προέδρου καταλαμβάνει ο επόμενος, κατά σειρά σε σταυρούς προτίμησης, σύμβουλος του  συνδυασμού της πλειοψηφίας και σε περίπτωση μη αποδοχής, ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης σύμβουλος από τους λοιπούς συνδυασμούς με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης στο δήμο. Αν σε δημοτική κοινότητα δεν έχουν ανακηρυχθεί υποψήφιοι του επιτυχόντος στο δήμο συνδυασμού, το αξίωμα του Προέδρου καταλαμβάνει ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του επόμενου σε εκλογική δύναμη συνδυασμού στο δήμο, που έχει ανακηρυχτεί σύμβουλος στη δημοτική κοινότητα. Η μη αποδοχή του αξιώματος του Προέδρου δεν οδηγεί σε απώλεια της ιδιότητας του μέλους του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. (Οι παράγραφοι 1 και 2 ,όπως είχαν αντικατασταθεί με το άρθρο 6 παρ.16  Ν.4071/2012  ΦΕΚ Α΄ 85 αντικαταστάθηκαν ως άνω με το άρθρο 2 Ν.4257/2014,ΦΕΚ Α 93/14.7.2014). 3. Στον πρόεδρο του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας παρέχονται από το  δήμο έξοδα κίνησης που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών,  Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μετά από γνώμη της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων.».
Οι αρμοδιότητες του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας ορίζονται στο άρθρο 84 του νόμου 3852/2010 «Το συμβούλιο στα όρια της τοπικής κοινότητας ασκεί τις ακόλουθες αρμοδιότητες: 1. Διατυπώνει γνώμη στο δημοτικό συμβούλιο για: α) τον ορισμό των υπηρεσιακών μονάδων του δήμου που υπάρχει ανάγκη να  λειτουργήσουν στην περιφέρεια του, β) την αξιοποίηση των ακινήτων του δήμου, που βρίσκονται στην τοπική  κοινότητα, γ) την πολεοδομική ανάπτυξη και ανάπλαση της περιοχής, δ) τον τρόπο διάθεσης των βοσκήσιμων εκτάσεων που βρίσκονται στην περιφέρεια  της τοπικής κοινότητας, ε) την εκμίσθωση χωρίς δημοπρασία δημοτικών δασικών εκτάσεων, που βρίσκονται  στην περιφέρεια της τοπικής κοινότητας, στ) για την εκποίηση, εκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση χρήσης, ανταλλαγή και  δωρεά, περιουσιακών στοιχείων του δήμου που βρίσκονται στα όρια της τοπικής  κοινότητας. 2.Προτείνει στην επιτροπή ποιότητας ζωής: α) τους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών και τις θέσεις που επιτρέπεται  η άσκηση υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, η λειτουργία των εμποροπανηγύρεων, των  χριστουγεννιάτικων αγορών και γενικά των υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων  στην περιφέρεια του, β) τους χώρους στάθμευσης οχημάτων. 3. Με αιτιολογημένη απόφαση του, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία  των μελών του, εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο, όταν ληφθεί από αυτό  σχετική απόφαση, για τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων και ειδών διαβίωσης ή  περίθαλψης σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους, καθώς και τη  μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή απαλλαγή από αυτούς για τα προβλεπόμενα από  τις ισχύουσες διατάξεις πρόσωπα, καθώς και τα πρόσωπα που χρήζουν «βοήθειας  στο σπίτι» και «διοικητικής βοήθειας». 4. Η αποδοχή κληροδοτήματος, κληρονομιάς ή δωρεάς, η οποία διατίθεται ρητά  και αποκλειστικά για τοπική κοινότητα, γίνεται από την οικονομική Επιτροπή  μετά από σύμφωνη γνώμη του οικείου συμβουλίου. 4Α. Μέλη του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας συμμετέχουν στη διοίκηση κληροδοτήματος με έδρα την κοινότητα που ασκούν τα καθήκοντα τους, στις περιπτώσεις που προβλέπεται, σύμφωνα με το ν. 2539/1997 ή την πράξη σύστασης του, η συμμετοχή μελών τοπικού συμβουλίου ή μελών του δημοτικού συμβουλίου δήμου, ο οποίος καταργείται με τον παρόντα νόμο. Εφόσον κατά τα ανωτέρω είχαν οριστεί ως μέλη της διοίκησης του κληροδοτήματος μέλη τοπικού συμβουλίου κοινότητας, η οποία κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος έχει πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων, για την υποκατάσταση των μελών αυτών απαιτείται η κατά τις οικείες διατάξεις τροποποίηση του Οργανισμού του κληροδοτήματος. (Η παράγραφος 4Α προστέθηκε  με το άρθρο 78 παρ.4 Ν.4182/2013, ΦΕΚ Α  185/10.9.2013). 5. Προωθεί τον εθελοντισμό και συνεργάζεται με ομάδες εθελοντών για την εξυπηρέτηση των αναγκών της τοπικής κοινότητας. 6. Το δημοτικό συμβούλιο στην αρχή κάθε δημοτικής περιόδου, με απόφαση του,  που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, μπορεί να αναθέτει στα συμβούλια τοπικών κοινοτήτων την άσκηση και άλλων αρμοδιοτήτων, εκτός από: ι την έκδοση κανονιστικών πράξεων, ιι. την επιβολή φόρων, τελών και δικαιωμάτων, ιιι. τη σύναψη δανείων, iv. τη σύσταση και λειτουργία δημοτικών ιδρυμάτων και λοιπών δημοτικών νομικών προσώπων, καθώς και για την εκλογή των μελών των συλλογικών οργάνων που τα διοικούν και ν. τις αποφάσεις που κατά ειδικές διατάξεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Η απόφαση αυτή αναρτάται στην ιστοσελίδα του δήμου και δημοσιεύεται σε μία  (1) τουλάχιστον εφημερίδα του νομού. 7. Αν για οποιονδήποτε λόγο το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας δεν ασκεί τις παραπάνω αρμοδιότητες, τότε τις ασκεί ο δήμος με τα αρμόδια όργανα του.  Σχετική διαπιστωτική πράξη εκδίδει το δημοτικό συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του κατά τόπο αρμόδιου αντιδημάρχου. 8. Στις τοπικές κοινότητες στις οποίες εκλέγεται τοπικός εκπρόσωπος αυτός  ασκεί και τις αρμοδιότητες του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας. 9. Με απόφαση του δημάρχου μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής  ορίζονται υπάλληλοι του δήμου για τη γραμματειακή εξυπηρέτηση των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων, του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας, τη στελέχωση των υπηρεσιών του δήμου που εδρεύουν σε τοπικές κοινότητες, καθώς και για την παροχή «διοικητικής βοήθειας» των κατοίκων και διατίθενται κατάλληλοι χώροι και εξοπλισμός για τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας. 10. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας διαβιβάζει, μέσα σε δέκα (10) ημέρες  από τη συνεδρίαση, στον δήμαρχο, απόσπασμα των πρακτικών του συμβουλίου, το  οποίο περιλαμβάνει κάθε απόφαση του συμβουλίου χωριστά, μαζί με αντίγραφο του  αποδεικτικού δημοσίευσης.».
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας κατά τη διάταξη του άρθρου 82 έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες: «Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας ή ο εκπρόσωπος ασκεί τις ακόλουθες Αρμοδιότητες: α) μεριμνά για την καλή κατάσταση του δικτύου εσωτερικής και αγροτικής  οδοποιίας της τοπικής κοινότητας, εποπτεύοντας τις εργασίες συντήρησης και  υποβάλλοντας προς την τεχνική υπηρεσία δια του αρμόδιου αντιδημάρχου, σχετικό  υπόμνημα όπου αναγράφεται το είδος των εργασιών, ο τόπος και ο χρόνος που  έγιναν αυτές, β) μεριμνά για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και συνεργάζεται με  την αρμόδια υπηρεσία του δήμου για την καλή τήρηση αυτής, γ) λαμβάνει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών επείγοντος χαρακτήρα  στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και σε εξαιρετικές περιπτώσεις αναθέτει  την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης ζημιών μικρής κλίμακας εάν από την  καθυστέρηση αποκατάστασης δημιουργείται άμεσος κίνδυνος για την επαρκή  υδροδότηση της τοπικής κοινότητας, ενημερώνοντας εγγράφως για το λόγο αυτόν  τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ή τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ, δ) μεριμνά για την αποκατάσταση ζημιών και την καλή λειτουργία του δικτύου  δημοτικού φωτισμού και συνεργάζεται γι` αυτό με την αρμόδια υπηρεσία του  δήμου, ε) μεριμνά για την καλή κατάσταση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων των  παιδικών χαρών και συνεργάζεται με τον υπεύθυνο λειτουργίας των παιδικών  χαρών του δήμου, στ. Μεριμνά για την εύρυθμη λειτουργία, τη συντήρηση και την ευταξία του κοιμητηρίου της  τοπικής κοινότητας, προεγκρίνει την κατασκευή οικογενειακών τάφων και λοιπών ταφικών  μνημείων και εκδίδει τις άδειες για την παράταση ταφής και την ανακομιδή οστών” (Η περίπτωση στ αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 6 του Ν. 4144/2013  ΦΕΚ Α 88/18.4.2013) ζ) καταγράφει τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει στην  αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και είναι υπεύθυνος της ομάδας πυρασφάλειας  της τοπικής κοινότητας. Για την κατάρτιση του σχεδίου πρόληψης πυρκαγιών και  άλλων φυσικών καταστροφών συνεργάζεται με τα αρμόδια όργανα του δήμου ενώ  κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων αντιμετώπισης πυρκαγιών ή φυσικών καταστροφών  τίθεται στη διάθεση των αρμοδίων αρχών, η) είναι υπεύθυνος για την προστασία της δημοτικής περιουσίας στα όρια της  τοπικής κοινότητας και έχει καθήκον να αναφέρει αμελλητί στον δήμαρχο ή στον  αρμόδιο αντιδήμαρχο ζημίες ή προσβολές των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων του  δήμου, θ) εισηγείται στο τοπικό συμβούλιο θέματα της αρμοδιότητας του και εκτελεί  τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου, ι) ενεργεί πληρωμές από την πάγια προκαταβολή, που συνιστάται κατά τις  σχετικές διατάξεις. ια) Συμμετέχει στη διοίκηση κληροδοτήματος, με έδρα την τοπική κοινότητα στην οποία ασκεί  τα καθήκοντα του, στις περιπτώσεις που προβλέπεται, σύμφωνα με το ν. 2539/1997 ή την πράξη  σύστασης του, η συμμετοχή προέδρου τοπικού συμβουλίου ή δημάρχου δήμου, ο οποίος  καταργείται με τον παρόντα νόμο. (Η περίπτωση ια` προστέθηκε  με το άρθρο 78 παρ.2 Ν.4182/2013, ΦΕΚ Α    185/10.9.2013).».
Στο άρθρο 185 του ν. 3463/2006 ΦΕΚ 114Α /8.6.2006  (Δωρεάν παραχώρηση κυριότητας και χρήσης δημοτικών και κοινοτικών ακινήτων) ορίζονται τα ακόλουθα: «1. Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου επιτρέπεται να  παραχωρείται δωρεάν η χρήση δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για την αντιμετώπιση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Η παραχώρηση ανακαλείται με όμοια απόφαση, εφόσον οι λόγοι που την είχαν υπαγορεύσει έχουν εκλείψει. 2. Ομοίως με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται να  παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν  αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα  τοπικά συμφέροντα…..». Στη δε διάταξη της παραγράφου 1 α  vi του άρθρου 129 του ν. 3463/2006 ΦΕΚ 114Α /8.6.2006 (αρμοδιότητες του τοπικού συμβουλίου και του προέδρου του) ορίζεται  μεταξύ των αρμοδιοτήτων του ότι «εκφέρει σύμφωνη γνώμη για την εκποίηση, εκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση  χρήσης, ανταλλαγή και δωρεά, περιουσιακών στοιχείων του Δήμου που βρίσκονται  στα όρια του τοπικού διαμερίσματος.». Εν προκειμένω είναι προφανές ότι δεν συντρέχουν οι όροι συνδρομής των διατάξεων του άρθρου 185 παρ. 2 του ν. 3463/2006, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες, απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να παραχωρηθεί δωρεάν με απόφαση δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, είναι να ασκούν τα τελευταία αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα (ΝΣΚ 472/2008 Δικαστικό Γραφείο Βόλου, ατομική γνωμοδότηση).
Η γνωμοδότηση ή γνώμη κάθε συλλογικού ή και μονοπρόσωπου οργάνου της διοίκησης διακρίνεται σε απλή και σύμφωνη. Σύμφωνη γνώμη έχουμε όταν το αποφασίζον διοικητικό όργανο δεσμεύεται από αυτή, με την έννοια ότι το όργανο αυτό μπορεί είτε να εκδώσει τη σχετική διοικητική πράξη, σύμφωνα με την προηγηθείσα γνωμοδότηση, είτε, αν δεν την αποδέχεται, να μη εκδώσει πράξη, υπό την απαραίτητη, στη δεύτερη περίπτωση, προϋπόθεση ότι ενεργεί στη συγκεκριμένη περίπτωση στα πλαίσια διακριτικής ευχέρειας, η οποία επιτρέπει κάτι τέτοιο, διότι διαφορετικά η μη έκδοση διοικητικής πράξης συνιστά παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας, που είναι δεκτική δικαστικής προσβολής. Στην περίπτωση συνεπώς της σύμφωνης γνωμοδότησης το όργανο που έχει αποφασιστική αρμοδιότητα κωλύεται να εκδώσει αντίθετη  πράξη, δηλαδή διαφορετική από την υποδεικνυόμενη με τη γνωμοδότηση (ΣτΕ 2175/85, 2271/98 κ.α.).
Στο άρθρο 67 του ν. 3852/2010 (Φ.Ε.Κ. A΄ 87) ορίζεται ότι: «1. Το δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου τουλάχιστον μία φορά το μήνα. 2. … 3. … 4. … 5. … 6. … 7. … 8. Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου προσκαλούνται οι πρόεδροι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, καθώς και ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας, όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ειδικά θέματα, που αφορούν τις αντίστοιχες κοινότητες. Για τα θέματα αυτά, τα ανωτέρω πρόσωπα μετέχουν στη συζήτηση με δικαίωμα ψήφου. Σε περίπτωση μη πρόσκλησης, η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι άκυρη. 9. … 10. …», ενώ στο άρθρο 81 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι: «1. Ο πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας πέρα από τις αρμοδιότητες εκείνες που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, ασκεί και τις εξής αρμοδιότητες: α) Εκπροσωπεί το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας, β) Ασκεί κάθε αρμοδιότητα που του ανατίθεται από τον δήμαρχο. Μεταφέρει και παρουσιάζει στον δήμαρχο και στα άλλα αρμόδια όργανα του δήμου τα προβλήματα της κοινότητας, συνεργάζεται με τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες προκειμένου να προετοιμάσει κάθε θέμα που θα συζητηθεί στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας, παρακολουθεί την προώθηση από το δήμο των θεμάτων που αναφέρονται στις αποφάσεις του συμβουλίου που έχουν σταλεί σε αυτόν. Συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, στις οποίες καλείται υποχρεωτικά με δικαίωμα ψήφου, όταν στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται θέμα που αφορά ειδικά την αντίστοιχη δημοτική κοινότητα., γ) …, δ)… 2. ..… 3. …». Κατά την έννοια των ανωτέρω διατάξεων, εφόσον ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου τίθενται ειδικά ζητήματα, τα οποία, ως εκ της φύσεώς τους, αφορούν σε μία ή περισσότερες δημοτικές κοινότητες, στις συνεδριάσεις του καλούνται, επί ποινή ακυρότητας των σχετικών αποφάσεων, οι πρόεδροι των οικείων συμβουλίων, προκειμένου να εκπροσωπήσουν με δικαίωμα ψήφου τα συμφέροντα των δημοτών τους (πρβλ. ΣτΕ 3040/2011 σκ. 8, ΣτΕ 2185/2012). Στην προκείμενη περίπτωση κατά τη λήψη των δύο πρώτων προσβαλλόμενων με την παρούσα προσφυγή αποφάσεων δε δόθηκε δικαίωμα ψήφου στους προέδρους των δημοτικών και των τοπικών κοινοτήτων και στους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων όπως αποδεικνύεται από αυτές παρά το ότι το θέμα και η απόφαση αφορά αποκλειστικά και μόνο και άμεσα τη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων..
Από τις παραπάνω  νομικές διατάξεις και περιστατικά σε συνδυασμό και με την έννοια που αναπτύχθηκαν σαφώς προκύπτει ότι:
-Οι προσβαλλόμενες αποφάσεις δεν στηρίζονται στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, όπως προκύπτει από τις προπαρατεθείσες διατάξεις  καθώς δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και ως εκ τούτου εκδόθηκαν καθ’ υπέρβαση της εκ του νόμου εξουσιοδοτήσεως.
- Δε δόθηκε δικαίωμα ψήφου στους προέδρους των δημοτικών και των τοπικών κοινοτήτων και στους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων όπως αποδεικνύεται από αυτές παρά το ότι το θέμα και η απόφαση αφορά αποκλειστικά και μόνο και άμεσα τη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων (άρθρο 67 παρ. 8 ν. 3582/2010).
-Δεν προβλέπεται ούτε μπορεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να υπάρξει αρμοδιότητα του δημάρχου για καθορισμό ωρών λειτουργίας του δημοτικού γραφείου ή του γραφείου τοπικής κοινότητας και δεν  προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση για τα αιρετά μέλη του δημοτικού ή του τοπικού συμβουλίου.
-Μόνη αρμοδιότητα που προβλέπεται  περιοριστικά στο νόμο (παράγραφος 9 του άρθρου 84 του ν. 3852/2010) είναι η διάθεση υπαλλήλων του δήμου για τη γραμματειακή υποστήριξη των τοπικών συμβουλίων και των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων,  την παροχή διοικητικής βοήθειας στους κατοίκους και τη διάθεση των κατάλληλων χώρων και εξοπλισμού  που όμως μπορεί να γίνεται μόνο με απόφαση δημάρχου και μετά από εισήγηση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.
-Δεν μπορεί να παραχωρείται νομίμως στο δήμαρχο η αρμοδιότητα ρύθμισης του ωραρίου δημοτικών υπηρεσιών, αν οι προσβαλλόμενες αόριστες προσθήκες και τροποποιήσεις των κανονισμών λειτουργίας αναφέρονται στους δημοτικούς υπαλλήλους και όχι στους αιρετούς.
-Δεν μπορεί να παραχωρούνται κατά χρήση και δωρεάν και αορίστως τα δημοτικά η κοινοτικά καταστήματα με απόφαση δημάρχου, παρά μόνο απόφαση δημοτικού συμβουλίου με τις προϋποθέσεις και τους όρους του άρθρου 185 του ν. 3463/2006, «…σε επιτροπές του Δήμου, σε ομάδες εργασίας και ομάδες Διοίκησης έργου του Δήμου (που συνιστώνται κατά άρθρο 58 παρ. 1 περίπτωση θ Ν. 3852/2010), σε φορείς, σε οργανώσεις, σε συλλογικά όργανα και σε συλλόγους του δήμου….» όπως αορίστως εξουσιοδοτούν αυτόν οι προσβαλλόμενες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση η δωρεάν  παραχώρηση δεν μπορεί να γίνεται κατά τρόπο και χρόνο αόριστο.
-Αν μπορεί να θεωρηθεί προώθηση του εθελοντισμού στην κάθε τοπική κοινότητα αυτό ανάγεται σε αρμοδιότητα του τοπικού συμβουλίου (παράγραφος 5 του άρθρου 84 του ν. 3852/2010).
-Δεν προβλέπεται εξουσιοδότηση του δημάρχου για δωρεάν παραχώρηση χρήσης δημοτικών ακινήτων και, σε κάθε περίπτωση, η δωρεάν  παραχώρηση δεν μπορεί να γίνεται κατά τρόπο και χρόνο αόριστο.
-Δε διευκρινίζεται καν τι μπορεί να αφορά η διατύπωση σε επιτροπές του Δήμου, σε ομάδες εργασίας και ομάδες Διοίκησης έργου του Δήμου (που συνιστώνται κατά άρθρο 58 παρ. 1 περίπτωση θ Ν. 3852/2010), σε φορείς, σε οργανώσεις, σε συλλογικά όργανα και σε συλλόγους του δήμου.
-Δεν εξουσιοδοτείται νομίμως ο δήμαρχος να ορίζει αορίστως και κατά το δοκούν ό,τι άλλο θέμα έχει να κάνει με την λειτουργία του Δημοτικού ή  Κοινοτικού Καταστήματος σε κάθε δημοτική η τοπική κοινότητα, όπως διαλαμβάνεται στις προσβαλλόμενες αποφάσεις καθόσον αυτό ανάγεται αποκλειστικά στην ευθύνη και την αρμοδιότητα του εκλεγμένου τοπικού συμβουλίου ή συμβουλίου δημοτικής κοινότητας.
-Κατά παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας δε ζητήθηκε και δεν  ελήφθη η γνώμη του συμβουλίου της κάθε δημοτικής και τοπικής κοινότητας πριν τη λήψη των προσβαλλόμενων αποφάσεων για τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης περιουσιακών στοιχείων του δήμου σε τρίτους.
-Με την τρίτη προσβαλλόμενη απόφαση εκχωρείται εκ νέου (!) ανεπίτρεπτα και μη νόμιμα η σχετική αρμοδιότητα και μάλιστα υπό τη μορφή τύπου υποχρέωσης, ή άλλως δέσμιας αρμοδιότητας, στον πρόεδρο της κάθε τοπικής κοινότητας ή στον αντιδήμαρχο προκειμένου για δημοτική κοινότητα.
Για τους παραπάνω λόγους προσφεύγουμε ενώπιων σας και ζητούμε νόμιμα και εμπρόθεσμα την ακύρωση των προβαλλομένων αποφάσεων.
Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
Χρήστος Χαϊδευτός

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις