Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Η Χαλκιδική δείχνει τα κάλλη της στη Σόφια

Με μια πολυπληθή αποστολή αποτελούμενη από φορείς και επαγγελματίες αλλά και με άφθονες εκπλήξεις συμμετέχει η Χαλκιδική στη φετινή διεθνή τουριστική έκθεση «Holidays and Spa» στη Σόφια, που άνοιξε σήμερα της πύλες και ολοκληρώνεται το Σάββατο. Η Βουλγαρία, άλλωστε, αποτελεί
τα τελευταία χρόνια μια σταθερή και διαρκώς αυξανόμενη δεξαμενή παραθεριστών για τον πανέμορφο νομό της Μακεδονίας.Στην παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, που εκμηδένισε τον εσωτερικό τουρισμό, η γειτονική χώρα αποτελεί μια τουριστική αγορά που ενδιαφέρει ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο ότι την έκθεση, στην οποία συμμετέχει και ο ΕΟΤ, θα επισκεφτεί αύριο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου, ο οποίος θα έχει επαφές με φορείς της Βουλγαρίας.
Το «παρών» δίνει και ο δήμος Σιθωνίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Marketing. Η Σιθωνία είναι εφοδιασμένη με δίγλωσσο τουριστικό έντυπο και αντιπροσωπευτικό DVD τουριστικής προβολής. Ο δήμαρχος Ιωάννης Τζίτζιος σε δήλωσή του ανέφερε: «Είναι αυτονόητη η συμμετοχή μας στις εκθέσεις τουρισμού, κυρίως των βαλκανικών χωρών, καθώς η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας είναι για εμάς πρώτιστο μέλημα. Η Σιθωνία μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστεί σε τέτοιου είδους δράσεις και η δημοτική αρχή οφείλει να στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των τοπικών επιχειρηματιών. Έχουμε ήδη δημιουργήσει σημαντικά εργαλεία τουριστικής προβολής, έντυπα και ηλεκτρονικά, και το μόνο που μένει πλέον είναι να διαδώσουμε παντού το μήνυμα ότι η Σιθωνία είναι τόπος θελκτικός και φιλόξενος».
Η έκθεση της Σόφιας, μαζί με αυτές του Βελιγραδίου και του Βουκουρεστίου που θα διεξαχθούν σε λίγες ημέρες, αποτελούν για τους χαλκιδιώτες επιχειρηματίες μια διέξοδο για πολύτιμες οικονομικές ανάσες εν μέσω κρίσης. «Με αποκορύφωμα την περυσινή σεζόν, οι Βούλγαροι επιλέγουν ολοένα και πιο μαζικά τη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Οι μικρές αποστάσεις δίνουν τη δυνατότητα να μας επισκέπτονται με τα Ι.Χ. τους ακόμα και για ολιγοήμερες εξορμήσεις», είπε στη «Μ» ο ιδιοκτήτης κάμπιγκ στην Κασσάνδρα Λεωνίδας Μουλαγιανιός, και πρόσθεσε ότι «ήρθαμε στη Σόφια έχοντας στις αποσκευές μας ενημερωτικό υλικό από τις επιχειρήσεις μας, με στόχο να έρθουμε σε άμεση επαφή με τον κόσμο. Να δουν τι τους προσφέρουμε και να δώσουμε απαντήσεις σε κάθε τους απορία».

Γεύσεις και αρώματα
Ο Γιώργος Γκιλής, πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, υπογράμμισε από την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας ότι «φέτος είναι η 10η χρονιά συμμετοχής μας στη συγκεκριμένη έκθεση. Στην αποστολή που διοργάνωσε το επιμελητήριο συμμετέχουν 40 επιχειρηματίες-ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και κάμπιγκ. Τις ημέρες αυτές θα παρουσιάσουμε στο κοινό το ‘Χαλκιδικιώτικο πρωινό’: Το ερχόμενο καλοκαίρι όλα τα ξενοδοχεία του νομού θα σερβίρουν πρωινό, που θα βασίζεται στα φημισμένα ντόπια προϊόντα όπως οι ελιές, το λάδι και το μέλι. Μαζί μας από την Ελλάδα ήρθαν δύο σεφ, που θα ετοιμάσουν πιάτα βασισμένα σε αυτά τα προϊόντα, τα οποία και θα γευτούν οι επισκέπτες της έκθεσης».

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Αναμένει τουρίστες από το Ισραήλ
Πλήθος τουριστών από το Ισραήλ περιμένει η Δυτική Μακεδονία κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα, από τις 25 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου. Για το λόγο αυτό ξεκινούν ήδη προετοιμασίες, προκειμένου οι τουριστικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία και εστιατόρια να προετοιμαστούν στα πρότυπα των εβραϊκών διατροφικών συνηθειών, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις λατρευτικές τους παραδόσεις.
Σύμφωνα με την Εταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, το ενδιαφέρον μεγάλων τουριστικών οργανισμών και ταξιδιωτικών πρακτορείων του Ισραήλ για τη χώρα μας έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μετά τη στροφή των ισραηλινών τουριστών από την τουριστική αγορά της Τουρκίας σε αυτή της Ελλάδας λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας.
Στην αύξηση της επισκεψιμότητας τουριστών από την περιοχή συμβάλλει και η πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ από την εταιρεία Aegean. Στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος της συγκεκριμένης ομάδας τουριστών βρίσκεται η Καστοριά, όπου υπήρχε στο παρελθόν μεγάλη ισραηλινή κοινότητα.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ «Πράσινες» υποδομές στο Βιοτεχνικό Πάρκο
Σειρά «πράσινων» υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργειακή αξιοποίηση και την υποστήριξη των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να δώσουν οικολογική διάσταση στα προϊόντα τους, χωρίς αρνητική συνέπεια στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων τους, σχεδιάζονται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Λιτοχώρου.
Tο σχέδιο «πράσινου» μάρκετιγκ εκπονήθηκε δωρεάν για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Πάρκου Λιτοχώρου στο πλαίσιο του έργου Ecomark της Ε.Ε. και του προγράμματος Med.
Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία οργανωμένου τμήματος ανακύκλωσης, η κατασκευή κτιρίων που θα εξοικονομούν ενέργεια, η κατασκευή σύγχρονου βιολογικού καθαρισμού με επαναχρησιμοποίηση των καθαρών υδάτων για αρδευτική χρήση στους κοινοχρήστους χώρους, η συλλογή βρόχινου νερού για πότισμα, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε ποσοστό 10% της οικοδομήσιμης έκτασης, ο οδικός φωτισμός τη νύχτα μέσω φωτοβολταϊκών, η παραγωγή και παροχή θερμικής ενέργειας με βιοκαύσιμα και η δεντροφύτευση των χέρσων τμημάτων του πάρκου. Η εγκατάσταση επιχειρήσεων παραγωγής σκυροδέματος και ασφαλτομείγματος (που είναι και οι πιο ρυπογόνες), επιτρέπεται σε ποσοστό 5% της οικοδομήσιμης έκτασης και εφόσον λειτουργήσουν σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας (φίλτρα κτλ.).
Το σχέδιο «πράσινου» μάρκετιγκ για το Βιοτεχνικό Πάρκο Λιτοχώρου παρουσιάσθηκε πιλοτικά σε συνέδριο στην Μπολόνια της Ιταλίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις