Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

H Eldorado Gold επιμένει στο "project Χαλκιδική"

Έργο Ολυμπιάδας, πανοραμική όψηΕπενδύσεις ύψους 83 εκατ. δολαρίων που αφορούν το έργο στην Ολυμπιάδα προγραμματίζει ο καναδικός
όμιλος Eldorado Gold για το διάστημα 2015-2016, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες.
Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αφορούν την αναβάθμιση της μονάδας εμπλουτισμού και την κατασκευή της δεύτερης φάσης του μεταλλείου στην Ολυμπιάδα όπου βρίσκεται ένα από τα συνολικά τρία έργα της, με τα υπόλοιπα δύο να αναπτύσσονται στις Σκουριές και το Στρατώνι της Χαλκιδικής.
Σύμφωνα με την εταιρεία, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, προβλέπεται ότι, ετησίως, η παραγωγή, κατά την πρώτη τετραετία 2017-2020 (το 2016 εξαιρείται επειδή θεωρείται έτος εκκίνησης), θα διαμορφωθεί σε:
-       60.725 ουγκιές χρυσού
-       1,1 εκατ. ουγκιές αργύρου
-       12.900 τόνους ψευδάργυρου
Η Eldorado Gold προβλέπει ότι το μέσο λειτουργικό κόστος, ανά ουγκιά, για την υλοποίηση της νέας φάσης της επένδυσης στην Ολυμπιάδα, θα διαμορφωθεί σε 309 δολάρια, κατά την πρώτη τετραετία της δεύτερης φάσης, ενώ κατά την πρώτη πενταετία 2016-2020, το έργο θα αποφέρει έσοδα προ φόρων ύψους 618 εκατ. δολαρίων.
Οι προβλέψεις της εταιρείας έχουν στηριχθεί σε εκτιμώμενες τιμές χρυσού 1.250 δολ. ανά ουγκιά,  ασημιού 16,5 δολ./ουγκιά, αργύρου και ψευδαργύρου 2.000 δολ./τόνο.
Τέλος, στην Ολυμπιάδα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμόρφωση της τρίτης φάσης του έργου.
Σκουριές
Όπως αναφέρει η εταιρεία, στις Σκουριές η δραστηριότητα συνεχίζεται ομαλά, με την ολοκλήρωση του έργου εκεί να τοποθετείται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, καθώς αναμενεται "βραχυπρόθεσμα η ολοκλήρωση έκτακτων ζητημάτων που σχετίζονται με ζητήματα εγκρίσεων.”
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει καταλήξει σε απόφαση για τις περίπου επτά προσφυγές που έχουν κατατεθεί από αντιδρώντες φορείς και κατοίκους και από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (σημ.: τη θυγατρική της Eldorado Gold).
Οι προσφυγές
Μία εκ των προσφυγών αφορά το αίτημα που κατέθεσαν τοπικοί φορείς που ζητούν την αναστολή της κατασκευής φραγμάτων απόθεσης τελμάτων, γεγονός που έχει οδηγήσει στην διακοπή (της απαιτούμενης για την υλοποίηση των δύο φραγμάτων) υλοτόμησης στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, αριθμός προσφυγών προέρχεται από την εταιρεία που έχει καταθέσει αίτηση κατά του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και κατά γενικών γραμματειών του εν λόγου υπουργείου για παράλειψη οφειλόμενων νόμιμων ενεργειών. Και αυτό επειδή η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν προέβη έγκαιρα, εντός 60 ημερών, στην έγκριση της τεχνικής μελέτης νέας μονάδας εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου και της Τεχνικής Μελέτης υποέργων των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών της στην Ολυμπιάδα και την Κασσάνδρα.
Η εταιρεία έχει ακόμη καταθέσει προσφυγή κατά του υπουργείου λόγω της κωλυσιεργίας που έχει επιδείξει σχετικά με την έγκριση τεχνικών μελετών της μονάδας χαλκού, χρυσού και θεϊκού οξέως Μαντέμ Λάκου και των υποέργων στην Ολυμπιάδα και την Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
Η Eldorado Gold έχει επενδύσει έως σήμερα 450 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα, απασχολεί περισσότερους από 2000 εργαζομένους, έχει πληρώσει περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια σε φόρους από το 2012 και 160 εκατ. δολάρια σε Έλληνες προμηθευτές από το 2014.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις